Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tracker napisał:

Jest jeszcze ratunek TWN i Dolnald. Po wyborach wszystko się zmieni olej napędowy będzie po 2,50 PLNów, gaz po 1,50 PLN, tydzień pracy będzie 4 dniowy, a nauczyciele dostaną 100% podwyżki. A wracając do tematu Polifoska 6 będzie po 899 zł/t, saletra amonowa po 1199 PLNów.

Dopisz jeszcze do tego "for deutschland" jak to twoi ulubieńcy mają w zwyczaju.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tracker napisał:

Czego Putek nie zrobi dla destabilizacji cen w Europie.

A możesz podać jakieś wiarygodne źródło na potwierdzenie tej informacji? I nie mam na myśli tvn.

Co do wznowienia produkcji przez Anwil, powód jest tylko jeden: zrobił się szum i obawa o braki żywności.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
12 minut temu, Strongman napisał:

. I myślą że nabiorą rolnika.

no jak widać .... nabierają...

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Proso po 1500 zł i nie trzeba nawozu .

swiniom dasz?

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

A co ja ci mogę napisać. Ceny są już w kosmosie. Uruchomienie produkcji nie wiele tu zmieni bo jest sezon i dalej będzie drogo. A to, że rządzą tym gamonie bez pojęci a to widać. Bo zaraz i żarcia w sklepach by nie było.

A tata już kupił azotu żeby w przyszłym sezonie kobyłki miały co żreć 🤔?

Opublikowano
4 godziny temu, tracker napisał:

Jest jeszcze ratunek TWN i Dolnald. Po wyborach wszystko się zmieni olej napędowy będzie po 2,50 PLNów, gaz po 1,50 PLN, tydzień pracy będzie 4 dniowy, a nauczyciele dostaną 100% podwyżki. A wracając do tematu Polifoska 6 będzie po 899 zł/t, saletra amonowa po 1199 PLNów.

Już tylko wyśmiewać nie udolność pisu wam zostało. Pis miał zrównać dopłaty zrównał koszty produkcji. Ot się trochę pomylił jak to pis. 

9 minut temu, Dziad932 napisał:

A tata już kupił azotu żeby w przyszłym sezonie kobyłki miały co żreć 🤔?

Po co? We wsi krów na mleko już nikt nie ma. Łąkę oddadzą z pocałowaniem ręki. Sam jedną swoją musze mulczerem kosić bo nie ma co z sianem robić. Na łąki azotu już nikt nie sypie. A ja na wiosnę mam jeszcze z tej wiosny pulan 34,4 po 2900 kupiony.

Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Kiedyś ktoś pisał, że obecny rząd jest głupi i nie wie co robi. A jest wręcz przeciwnie oni doskonale wiedzą  co robią i jak to robić aby ludzie nie narzekali. Zauważcie, że już mało kto narzeka na ceny a większość martwi się czy towar będzie dostępny akceptujac jednocześnie niebotyczne ceny. 

• Like 3
Opublikowano
17 minut temu, hubertuss napisał:

Już tylko wyśmiewać nie udolność pisu wam zostało. Pis miał zrównać dopłaty zrównał koszty produkcji. Ot się trochę pomylił jak to pis. 

Znajdź mi rządzących którzy tego nie obiecywali, o tym gadali już  przed referendum czy do tej ujni mamy wejść czy nie 😛

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, thor1984 napisał:

Kiedyś ktoś pisał, że obecny rząd jest głupi i nie wie co robi. A jest wręcz przeciwnie oni doskonale wiedzą  co robią i jak to robić aby ludzie nie narzekali. Zauważcie, że już mało kto narzeka na ceny a większość martwi się czy towar będzie dostępny akceptujac jednocześnie niebotyczne ceny. 

Mnie ceny nawozu już wkoleiły z dzierżaw a nie dostępność no i ON już 7, 81zł . Azot to pewnie jak zaczną kombinować to jak jest po 5000 zł to dojdzie na 7000 zł i obniżą po interwencji na 6000 zł a może z tych 5tys spadnie na 4 tys tona .

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

za bardzo do tych eko-schematow bym sie nie przywiazywal.. 

Dnia 28.08.2022 o 10:51, sylwek23111 napisał:

A dlaczego saletrzak jest najgorszym i najdroższym, a saletra najlepszym? Bo to ciekawe! (Na początku gospodarzenia myślałem, że najlepszym nawozem azotowym jest ten który wychodzi najtaniej za kg azotu, czyli mocznik, a najgorszym był saletrzak bo najdroższy. Ale to było błędne myślenie. Dziś stosuje saletrzak w kukurydzy jako połowa dawki azotu wraz z mocznikiem i pomimo że drogo to jestem zadowolony z efektów.)

Dnia 28.08.2022 o 10:59, danielursus3p napisał:

Ile dajesz tego saletrzaku?  

Dnia 28.08.2022 o 11:16, miwigos napisał:

A czym się różni saletrzak od saletry według Ciebie

Dnia 28.08.2022 o 13:14, jajonasz napisał:

uuu ktoś chyba na odcisk nadepnął albo masz 12 lat, skoro musisz wyzywać jak ktoś ma inne zdanie od Ciebie, saletra i saletrzak ma taki sam skład i jak byś nie zaklinał rzeczywistości to będą działać tak samo. A bajki o długim ale powolnym działaniu saletrzaku i zbawiennym wpływie na ph tych kilku kg wapna, nie da się inaczej skomentować niż śmiechem, i nie odpowiadaj mi bo nie nawykłem do dyskusji z kimś kto reprezentuje tak niski poziom kultury osobistej :)

setki milionow wydane na badania rolnicze ,cuczelnie instytuty poszly w pizdu..

wiecie czemu saletrzak jest najlepszy bo jest najtanszy,, wy pewnie lubofoske razem z nim stosujecie 🤣

Dnia 28.08.2022 o 18:53, yacenty napisał:

biorac pod uwage że na dożynkach gminnych było u mnie wczoraj 2 wiceministrów, senator, marszałek i 2 posłów to będą rozdawać na grubo, grunt się pali pod nogami

to slabo bo u nas drogi braklo,niedawno

image.jpeg.e4bfd48510ad333936b69601bc761552.jpeg

10 godzin temu, Kas_nowa napisał:

Pszenica 1400 zł/t a saletra 7200 zł/t przy takiej polityce połowa gospodarstw nie obsieje pól a dla drugiej połowy sezon 22/23 będzie ostatnim z produkcją rolną. 

a co bylo dawniej -gdy nawozow nie bylo ?? ludzie nie siali i nie zbierali ??pare lat spokojnie mozna po 3-4 tony zebrac. byle tylko deszczpadal..

6 godzin temu, tracker napisał:

jedno tylko sie nie zmieni -ilos pis-diotow..

Opublikowano
1 godzinę temu, Pigmei napisał:

Znajdź mi rządzących którzy tego nie obiecywali, o tym gadali już  przed referendum czy do tej ujni mamy wejść czy nie 😛

Zrównanie dopłat do hektara obiecywał tylko pis. Bazując na nie wiedzy rolników. Bo kto zna strukturę dopłat np we Francji i wie, że tam nie ma tej puli na inwestycje tylko wszystko idzie w obszarowe. Więc rozumie, że u nas się nie da zrównać z nimi do hektara bo mamy pulę na inwestycje. Pis nie pierwszy raz zresztą oszukuje ludzi bazując na ich nie wiedzy.

Jeśli chodzi o wejście do UE tez nikt nie obiecywał równych dopłat. Dopłaty po wejściu do UE miały rosnąć o 5 % rocznie. Ale nikt nie mówił, że do takich kwot jak w Niemczech czy Francji.

Opublikowano
45 minut temu, jacus napisał:

a co bylo dawniej -gdy nawozow nie bylo ?? ludzie nie siali i nie zbierali ??pare lat spokojnie mozna po 3-4 tony zebrac. byle tylko deszczpadal..

Tylko dawniej też melioracja działała

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v