Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, FarmerDyzio napisał:

ale npk będzie po 7 ? ;0 śmieszy mnie jak ktoś pisze że dla niego cena npk jest bez znaczenia bo on ma gnój.

Sam obornik to nie wszystko. Składniki wyjeżdżają z gospo w postaci mleka, mięsa itd. Tak czy siak bilans jest ujemny. 

Opublikowano
3 godziny temu, Zodiax napisał:

Planujecie siać rzepak a jak tak to tyle co w tamtym roku ? I czy dajecie npk pod rzepak ?

NPK nawet jakby by był dostępny to nie dam ponad 4tys.Pod rzepak mocznik po 100kg i niech sobie radzi pod jęczmiona i pszenice nie daje nic.

Opublikowano
6 minut temu, SAUTER napisał:

NPK nawet jakby by był dostępny to nie dam ponad 4tys.Pod rzepak mocznik po 100kg i niech sobie radzi pod jęczmiona i pszenice nie daje nic.

Opłaca Ci się to siać?? Podejrzewam że nawet kombajn Ci się nie zwróci przy takim nawożeniu... 

Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

ale npk będzie po 7 ? ;0 śmieszy mnie jak ktoś pisze że dla niego cena npk jest bez znaczenia bo on ma gnój.

Dowcipniś. 🤭

FarmerDyzio napisał:

a dla mnie może być i po 7 tys nok jak pszenżyto będzie po 2 😂 Pytanie czy taki Bercik nie będzie płakał jak pelnoporcjowa będzie kosztowała 3 tys

Nie kupuje gotowych mieszanek

• Like 1
Opublikowano

Mam wrażenie że hodowcy mają najbardziej przerąbane -nie siedze w tym ale kalkulując koszt zbóż jako komponentu paszowego to chyba przegięcie w stosunku do ceny żywca a też trzeba nawozić nawozami  żeby urosło na kolejny sezon

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

a dla mnie może być i po 7 tys nok jak pszenżyto będzie po 2 😂 Pytanie czy taki Bercik nie będzie płakał jak pelnoporcjowa będzie kosztowała 3 tys

Nie będzie bo nie kupi. 

Dużo gospodarstw staje się samowystarczalnych 

Opublikowano
37 minut temu, VonVegans napisał:

Robi się coraz ciekawiej.rozumiem że w swoim gospodarstwie można produkować bimber ale paliwo,środki ochrony,nawozy

Paliwo możesz sobie tłoczyć z rzepaku , śor pewnie z jakchś pokrzyw, czosnku czy jeszcze z czegoś innego można robić wyciągi , ale to raczej na działki przydomowe , a nie na pola , nawozy - to jak już ktoś wspominał , gnój , tylko ile % gospodarstw posiada , a jeśli już ktoś posiada to pewnie wszystko zdecydowanie za mało .

Opublikowano
Karol6130 napisał:

2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

Nie będzie bo nie kupi. 

Dużo gospodarstw staje się samowystarczalnych 

raczej dużo gospodarstw mlecznych sieje tylko kukurydzę i trawy. A treściwe kupuje

• Haha 1
Opublikowano

Ja już 3 lata w zmianowaniu wprowadziłem łubin i powiem Wam że ziemia się odwdzięcza w plonie zboża bo z łubinem to jest różnie chwila niedopilnowania i po plonie ale to mnie nie zraża jest jakaś tam dodatkowa dopłata. Produkcji zwierzęcej nie mam już 5 lat i ziemia rodzi..

Opublikowano
2 minuty temu, sylwek23111 napisał:

Obornik dobry jest, ale niewyobrażam sobie obszarowca, który dwał by obornik na 300ha. Ile by musiał ludzi i sprzętu wynająć... A ropa droga.

Więc wyobraź sobie że znajomy ma ekipę (kilkanaście pracowników ) która dzień w dzień miesiąc w miesiąc rok w rok na okrągło wywozi z jego  kurników obornik -ilości nie do opisania o pozostałej obsłudze firmy nie wspomnę 

Opublikowano

różnica pomiędzy 300 a 50 ha to 250.A tak na poważnie Nawozić 300 haków to już trzeba sprzęt. I często jest tak że mając tyle ziemi to zwierząt już nikt nie trzyma. Jakoś trzeba ten obornik załatwić.

Leszy napisał:

A co za różnica czy na 50 albo 300. Więksi maję odpowiednio większy sprzęt do tego. Koszt na ha taki sam albo mniejszy. 

RU68 napisał:

2 minuty temu, sylwek23111 napisał:

Obornik dobry jest, ale niewyobrażam sobie obszarowca, który dwał by obornik na 300ha. Ile by musiał ludzi i sprzętu wynająć... A ropa droga.

Więc wyobraź sobie że znajomy ma ekipę (kilkanaście pracowników ) która dzień w dzień miesiąc w miesiąc rok w rok na okrągło wywozi z jego  kurników obornik -ilości nie do opisania o pozostałej obsłudze firmy nie wspomnę 

coś Ci się pomieszało codziennie gnój wywalają od drobiu ? Bujać to my nie nas

Opublikowano
4 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

coś Ci się pomieszało codziennie gnój wywalają od drobiu ? Bujać to my nie nas

Czy durniu tak napisałem ? ma ponad 100 kurników po 3 do 15 w jednej lokalizacji a ty pier**lisz od rzeczy byle dopier**lić komuś  a jakbyś nie wiedział to od niosek pomiot wywalają taśmami co dwa trzy dni 

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

nie wcale nie napisałeś że codziennie. Napisałeś dzień w dzień 😂 A może to był znajomy znajomego i coś źle usłyszałes ?

a gdzie napisałem że od tych samych kur wręcz przeciwnie raz po życiu kury .A ty walisz głupa jakbyś był z miasta dokładnie wiesz o co chodzi ze cykl to 6 tyg 

Opublikowano
11 minut temu, RU68 napisał:

a gdzie napisałem że od tych samych kur wręcz przeciwnie raz po życiu kury .A ty walisz głupa jakbyś był z miasta dokładnie wiesz o co chodzi ze cykl to 6 tyg 

rzeczywiście nie pisałeś że od tych samych kur , ale jednak pisałeś że ekipa kilkanaście osób dzień w dzień , na okrągło przez cały rok zajmuje się tylko wywalaniem obornika z kurników , i ja sądzę że choćby nie wiem jakie duże te kurniki były to ekipa 15 osobowa w ciągu dnia to z 10 takich kurników by była wstanie opróżnić , no chyba że napierdalają ten gnój widłami , bądz jedną ładowarką ,a reszta stoi i patrzy 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v