Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 22.05.2022 o 21:42, przemek28_28 napisał:

No ten spawany opryskiwacz nie wyglada jak u kogoś kto ,,podobno” samego mocznika uff kupił za 1 mln. Po drugie miałeś leżeć pod palmami jak pracownicy będą nawozić tym wynalazkiem a ty kukurydze siejesz?????

O cho kolejny ekspert .Jak wiesz o czym piszesz to dawaj markę i typ -rocznika nie żądam abyś podał bo to cię przerośnie ale pozostałe dane poproszę a jak nie wiesz to trzymaj mordę i nie wku....aj innych albo nie pisz w tematach o których nawet twoja mózgownica w marzeniach nie ogarnia -czekam na odpowiedz .Żeby cwaniaczyć i się naśmiewać trzeba też trochę wiedzy a nie za rogiem jak idioci robić sobie podśmiechujki 

• Haha 1
Opublikowano

Gdyby w przyszłym roku też były dopłaty do nawozu, to za te 500 zł to nawet polidapu by się nie kupiło. W tym roku jakoś się nawozy zakupiło, ale kogo będzie stać na polidap który na skłądzie będzie po 6000 zł netto?

• Like 1
Opublikowano

Niby eksperci wieszczą kryzys w drugiej połowie roku, więc może stanieją surowce w tym gaz a dalej będą tańsze nawozy. W dzisiejszych czasach na wszystko trzeba być przygotowanymi i różnie może być. Jednego roku zakupiłem azoty w listopadzie, a sąsiad który pojechał rozsiewaczem na skład kupił tańszy nawóz niż ja. Wtedy było możę 10% różnicy, a przy dzisiejszych cenach może być 60%.

Opublikowano (edytowane)

Eksperci już policzyli że po dopłatach saletra wyjdzie po 1200zl. I wypłacać mają po 3 tyg od złożenia wniosku. Coś cisza ostatnio w tym temacie.

Co raz więcej sygnałów o taniejących płodach rolnych jak ziemniaki, rzepak czy truskawki...Nic tylko kupować nawozy po 5 tyś. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

Z dzierżawami się u nas wycfanili i już powyżej tony chcą do półtora nawet+dopłaty.

4 minuty temu, lassie napisał:

dyzio będziesz miał więcej ha do wzięcia w dzierżawę po żniwach 

4 minuty temu, lassie napisał:

Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Eksperci już policzyli że po dopłatach saletra wyjdzie po 1200zl. I wypłacać mają po 3 tyg od złożenia wniosku. Coś cisza ostatnio w tym temacie.

Co raz więcej sygnałów o taniejących płodach rolnych jak ziemniaki, rzepak czy truskawki...Nic tylko kupować nawozy po 5 tyś. 

Gdyby nie przedłużenie na składanie wniosków, to może i by się już co nieco na ten temat wiedziało , a tak to dopuki nie minie termin składania wniosków, to nikt się za to nie weźmie, bo muszą przecież znać liczbę rolników którzy złożyli wnioski nawozowe x ile ha popisywali i dopiero te 3,9 mld zł podzielić przez te ha które są uprawnione do pomocy nawozowej , i wówczas ile im wyjdzie to wtedy dopiero coś mogą powiedzieć. Wcześniej to ni hu hu.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

Gdyby w przyszłym roku też były dopłaty do nawozu, to za te 500 zł to nawet polidapu by się nie kupiło. W tym roku jakoś się nawozy zakupiło, ale kogo będzie stać na polidap który na skłądzie będzie po 6000 zł netto?

Jeśli ciebie nie stać to oddaj ziemię krowiarzowi za 2000

Opublikowano
27 minut temu, jarecki napisał:

sporo pól z żytem w okolicy nie zwróci nakładów nawet jesli gospodarz zechce dodatkowo skosić .

W tym roku doskonale widać na polach kto nie dał nawozu a kto dał.

Opublikowano

A są i tacy co kupili dla dopłaty i dali ale co z tego jak już za późno lepiej było ten nawóz na następny sezon zostawić i jeszcze jak co dokupić jak cis tam zwrócą, a tak nawóz wysiany a efektów nie widać na polu 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PRIMO napisał:

W tym roku doskonale widać na polach kto nie dał nawozu a kto dał.

Dokładnie czarno na białym. Ale powiem Ci że ten co poniósł koszty drży i wygląda pogody aby był jakiś plon a potem cena na zboża. A jeden mój sąsiad śmieje się i mówi do mnie że nie dał nic nawozu i jak nic nie urośnie to kosić będzie talerzówką i w dłupie ma ceny i wzrosty, poszedł na etat.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

A czemu drży można podpisać było na rzepak po 4000nett a pszenicę po 1800 netto nie mówcie tylko że to złe ceny bo pekne ze śmiechu. Przy płonie 2,5tony rzepaku i 6pszenicy zostają niezłe pieniądze.  Ja podpisałem koszty jakie poniosłem i śpię spokojnie a to co zostanie to zarobek. Rzepak mam podpisany akurat po 3800 a pszenicę po 1700. A jaka głową spokojna. Ale każdy chce multi miliarderem zostać po 1sezonie. A do grobu nikt nie zabierze. 

• Like 3
  • Haha 2
Opublikowano
29 minut temu, dzidzia202 napisał:

A czemu drży można podpisać było na rzepak po 4000nett a pszenicę po 1800 netto nie mówcie tylko że to złe ceny bo pekne ze śmiechu. Przy płonie 2,5tony rzepaku i 6pszenicy zostają niezłe pieniądze.  Ja podpisałem koszty jakie poniosłem i śpię spokojnie a to co zostanie to zarobek. Rzepak mam podpisany akurat po 3800 a pszenicę po 1700. A jaka głową spokojna. Ale każdy chce multi miliarderem zostać po 1sezonie. A do grobu nikt nie zabierze. 

Jaką masz gwarancję że tyle co zakontraktujesz uda Ci się zebrać w żniwa? I jakie mogą być konsekwencje jeśli nie wywiążesz się z kontraktu? Pytam bo nigdy nie kontraktowałem.

Opublikowano
9 minut temu, dzidzia202 napisał:

A ja nie mam tylko pszenicy i rzepaku chodzi tylko o zabezpieczenie częściowo kosztów żeby spać spokojnie. 

Wystarczy nie sprzedawać w żniwa. 

Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jaką masz gwarancję że tyle co zakontraktujesz uda Ci się zebrać w żniwa? I jakie mogą być konsekwencje jeśli nie wywiążesz się z kontraktu? Pytam bo nigdy nie kontraktowałem.

Przykładowo zrobił kontrakt na 70% uprawy w realnej wydajności. 

Tylko x lat temu była taka sytuacja że woleli karę umowną zapłacić niż kupić w cenach kontraktu. 

Jest ryzyko jest zabawa 😀.

Uważam że lepiej wyjdą ci co posieli nawóz,  znajomy rzepak zawsze 1 od grzyba w tym roku już 3 zabiegi, jeden sobie odpuszczą drugi widzi zarobek i pilnuje pola. 

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v