Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, matiuzetor napisał:

Czyli co bo ja dalej nie rozumie tego jak ktoś nie ma faktury to co z nimi jak wszyscy mowja ze dostaną nawet nie mając faktury albo ja źle rozumiem albo w robja walą z niektórych

Musisz  mieć  faktury  na  nawóz  zakupiony  od  pierwszego  września  2021 - jeśli  takowych  nie masz  to  masz  dwa  wyjścia  albo  szybciutko  kupisz  jakiegoś  nawozu  albo  zapomnij  o dopłatach  -  INNEJ OPCJI NIEMA

Opublikowano

Tak tylko ze ja nawóz mam kupiony w grudniu a jestem ryczałtowcem i nie brałem faktory bo nie jest mi do niczego potrzebna a teraz mi nikt nie wystawi z grudnia bo tylko mają miesiąc na paragon że ci wystawa faktore z paragonu

• Sad 1
Opublikowano

U mnie jak chcesz fakturę musisz odrazu mówić ja dostaniesz paragon to faktury ci później nawet za 2 dni nie wypiszą 

Byłem w agencji zapytać jaka dopłatą do której grupy lubofoska kizeryt nie wiedza może wy wiecie ?

Był gość co ma 7ha i myślał że kupi 300kg saletry to dadzą mu 3500zl

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Agrest napisał:

Przecież po zwrocie będziesz miał tą saletrę po 1200 z hakiem. Warto???

Czytam czytam i dalej nie rozumiem. Jak po 1200 skoro limit do ha 500zł... a saletra po niecale 4koła

Edytowane przez AndrzejMikulewicz
  • Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Peron napisał:

Czy to prawda, że do wniosku o nawozy trzeba dołączyć wycięte z opakowań kody kreskowe producenta?

😅

Tak i dna worka czy aby nie ruski

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, AndrzejMikulewicz napisał:

Czytam czytam i dalej nie rozumiem. Jak po 1200 skoro limit do ha 500zł... a saletra po niecale 4koła

Też mi coś nie pasuje🤔 330kg saletry na ha aby dostać 500zl to koszt średnio 1200zł zostaję 700zl za 330kg saletry to wyjdzie ponad 2000zł za tonę.

@Agrestjak Ci wyszło 1200zl w saletrę

Edytowane przez GRZES1545
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

Przy obecnych cenach ciężko powiedzieć. Parę lat temu na hydraulice kupiłem za 3500 odnowiony (parę lat pracował po od odnowieniu, nie że zapaciany farba do sprzedaży), w bdb stanie. Tak jak ktoś niżej pisał - jak blisko wozić to ok, ale jak troszkę dalej jeździć, to mała pojemność. U mnie na hydraulice powoli to szło. Tira rozwieźć zajęło mi dzień (nie że od rana do nocy) - popodczepiac wszystko, ładować cyklopem, dojazd do pola jakieś 200-300m, jakieś chyba 2awarie drobne, rozczepic wszystko. Na 4ha z kawałkiem żeby wyszedł tir to jeździłem wzdłuż i potem w poprzek (jeżdżąc jakieś 6-8km/h). 

• Thanks 1
Opublikowano

Masz limit nie masz faktur.

Masz 2 wyjścia

1. Rezygnujesz z limitu i nie kupujesz.

2. Kupujesz nawóz pod limit za taką kwotę by w 100% wykorzystać limit.

Wówczas jakiego nawozu byś nie kupił to po zwrocie realna jego cena jest taka jak ogłoszona przez ministra za ubiegły rok.

Porzuć myślenie ile kg na hektar.

Chodzi o to że masz szansę w ramach limitu kupić nawozy po starych cenach.

Opublikowano
3 godziny temu, migacz napisał:

Skoro wszyscy tacy wszechwiedzący to jeszcze raz pytam o ten lubofos i do której grupy nawozów go zaliczyć. Chce wykorzystać limit a z azotu trochę mało i nawet mógłby trochę dokupić pod korzeń na jesień tego PK jakbym wiedział do której ceny się odnieść.

Wejdź na stronę, zacznij wprowadzać fv lub inny dokument zakupu, w polu wyboru rodzaju nawozu masz wszystkie które się kwalifikują, możesz sprawdzić czy jest (siarczan u magnezu chyba nie ma) tylko umiejętnie trzeba nazwę wpisywać bo sporo tego a wynik dużo zależy od wpisanej frazy (nazwa lub NPK)

Opublikowano

Powinni brać faktury z przedziałem od 1.09.2021 do dania ogłoszenia naboru wniosków że takie faktury im do rozliczenia  potrzebne czyli kto kupił wcześniej ma papier dostanie, a kto nie kupił trudno... a to sraczka a może kupić/dokupić, a może nie kupić, ile kupić :P xD

Opublikowano

Ja nie rozumiem dlaczego jak jesteś ryczaltowcem to tej faktury nie e bierzecie. co wam szkodzi. A teraz płacz i lament. Też jestem na ryczałcie ale faktury biorę i chowam w segregator. Przynajmniej wiem że co w segregatorze to zapłacone

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Masz limit nie masz faktur.

Masz 2 wyjścia

1. Rezygnujesz z limitu i nie kupujesz.

2. Kupujesz nawóz pod limit za taką kwotę by w 100% wykorzystać limit.

Wówczas jakiego nawozu byś nie kupił to po zwrocie realna jego cena jest taka jak ogłoszona przez ministra za ubiegły rok.

Porzuć myślenie ile kg na hektar.

Chodzi o to że masz szansę w ramach limitu kupić nawozy po starych cenach.

Jak to będzie liczyć armir ,jest jakiś wzór 🤔 , bo nie wiem  dokupić czy olać narazie 

Opublikowano

RNP- rozsiewacz nawozu przyczepiany. Jak ktoś chce posiać więcej wapna na hektar to jest problem dlatego, że to było fabrycznie skonstruowane  do nawozów w PGR-ach.  Ale poza tym to jak na tak wiekowy wynalazek to równo i fajnie rozsiewa , tylko faktycznie nie za szeroko.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v