Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie są tańsze nawozy?

Gdzie jest tańsza pasza?

Skąd przyjedzie tańsza żywność?

Opublikowano (edytowane)

Z Uzbekistanu jak te nawozy po1,9. A tak na serio nie wiem. Rynek nie znosi pustki. Ludzie szukają kombinują. Ceny wiele mogą namieszać i wzbudzić u wielu handlowców kreatywność w szukaniu nowych kierunków i nowych ofert. A jak się wojna do żniw skończy to trochę zboża przyjedzie z Ukrainy tak na początek. BO wszyscy będą chcieli u nich kupić i im pomóc.

Naprawdę nie wbijajcie sobie do głów, że wasze zboże nie wiadomo po ile ktoś musi kupić. Rynek może się załamać, może się zmienić w nieznanym kierunku w sposób jakiego dzisiaj nie jesteśmy w stanie przewidzieć.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 3
Opublikowano

I z uwagi na to że wszystko wydarzyć się może, ja robię swoje. 

A z labolatorium to raczej z tarcicy sosnowej tego jedzenia nie zrobią i nie w ciągu tego roku

Opublikowano (edytowane)

Na Podlasiu handlarz ze składu wozi małym dostawczakiem po 2 big bagi albo po palecie w woreczkach . Mało ale coś biorą.  A jeszcze rok temu na ten samochód wchodziło 4t nawozu 😉

A paliwo drogie tak latać 

Edytowane przez greg1985
Opublikowano

Nie wiadomo czy zdarza zebrać. Znając metody rosyjskie to mogą spłonąć te hektary zbóż i słonecznika... Już co niektórzy obiecywali sobie saletrę w kwietniu po 2 tys zł/t:) Poważne spadki cen nawozu będą dopiero jak pszenica spadnie na 650 zl/t. Na powtórkę załamania rynku nawozów jak w 2008 r nie zanosi się, producenci są już ostrożni,wola zatrzymać sprzedaz/produkcję...

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, hubertuss napisał:

Naprawdę nie wbijajcie sobie do głów, że wasze zboże nie wiadomo po ile ktoś musi kupić. Rynek może się załamać, może się zmienić w nieznanym kierunku w sposób jakiego dzisiaj nie jesteśmy w stanie przewidzieć.

Ja tak samo myślę,  I nie liczę że zboże będzie np. 2500 zł, przełożyło by się to na bardzo drogą żywność,  a rządy państw na to nie pozwolą wprowadzając choćby zakaz eksportu. Jakby nie było żywność to podstawa do życia. Nawozu nie kupiłem, latem nie miałem pieniędzy potem przyszła duża podwyżka, I kolejne. Teraz tym bardziej nie kupię i nie rozsieję nie widzę sensu , coś w glebie zostało z poprzednich lat , jeszcze w tym roku coś zrobię.  Czy dobrze czy źle zrobiłem okaże się.

I nikogo nie namawiał do kupowania czy wręcz przeciwnie aby nie kupował, każdy ma swoje zdanie na ten temat i robi to co uważa za słuszne. I obrażanie się na forum nic nie wnosi, lecz tylko pogarsza sytuację. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Łukaszek napisał:

Ale to nie dom nie tak do mnie nie.

Znalazł się na forum wspołczesny Kulczyk co się na autostradach i prywatyzacji tatusia dorobił.

A jednak baba . A od ojca akurat nic nie dostałem ani  ziemi ani koneksji  A żona nawet z gospodarstwa nie pochodzi a po ślubie nie mieliśmy nawet na chleb .A pouczasz innych o błędach ortograficznych więc ich nie rób daj przykład wyjdź z pod pantofla i poczujesz się lepiej bez nękania innych .A zgodnie z przysłowiem" nic tak nie wk***ia jak sukces innego "

Edytowane przez RU68
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, Agrest napisał:

I z uwagi na to że wszystko wydarzyć się może, ja robię swoje. 

A z labolatorium to raczej z tarcicy sosnowej tego jedzenia nie zrobią i nie w ciągu tego roku

Ja też robię swoje , 

A co będzie później to się dopiero zobaczy 

Opublikowano (edytowane)

Ten i następny sezon nie będzie tanio ,ani nawozy ani zboża, więc warto zainwestowć, ubiegły sezon będzie najlepszym w mojej histori ponad 30 letniej, obecny liczę że też

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Gdzie są tańsze nawozy?

Gdzie jest tańsza pasza?

Skąd przyjedzie tańsza żywność?

Sieci - korporacje nie kupią od rolnika drogo i wiec co ci po drogich nawozach i paszach dla rolnika .

Opublikowano

Witam. Wie ktoś może na jakiej zasadzie będą wypłacane te doplaty bo niby jest 500 zł do ha górna granica.. Ja nie kupiłem ani grama nawozu bo poprostu odpuściłem że względu na ceny.. Mam oporowo obornika i została mi paleta saletry jeszcze z tamtego roku. Tak się zastanawiam aby kupić tonę saletry skoro będą dopłaty.. Skoro kosztuje teraz 4700-5000zl to ile będzie doplaty skoro mam 17 ha ziemi? Wiek ktoś jak to będzie wyglądało.. 

Opublikowano
48 minut temu, miwigos napisał:

Ten i następny sezon nie będzie tanio ,ani nawozy ani zboża, więc warto zainwestowć, ubiegły sezon będzie najlepszym w mojej histori ponad 30 letniej, obecny liczę że też

Ja też coś zebrałem ale spadło u mnie latem 300 litrów ale to była anomalia a zwykle może ze 100 i to ulewy, więc plony to woda

1 minutę temu, tomaszmab napisał:

Witam. Wie ktoś może na jakiej zasadzie będą wypłacane te doplaty bo niby jest 500 zł do ha górna granica.. Ja nie kupiłem ani grama nawozu bo poprostu odpuściłem że względu na ceny.. Mam oporowo obornika i została mi paleta saletry jeszcze z tamtego roku. Tak się zastanawiam aby kupić tonę saletry skoro będą dopłaty.. Skoro kosztuje teraz 4700-5000zl to ile będzie doplaty skoro mam 17 ha ziemi? Wiek ktoś jak to będzie wyglądało.. 

Ile masz rocznie ton obornika?

Opublikowano
12 godzin temu, Bercik92 napisał:

Pewnie kupują ci co "ani kilograma nie kupię", "u mnie w tym roku jest ekologia " czy "niech sami zjedzą swój nawóz"

Głównie mali i ci co nie mają pieniędzy 

Opublikowano

Takie moje pytanie powiadasz że mali co nie maja kasy ? .

jaka cena będzie za pszenicę po zbiorach jak by była jak teraz to ok .

A jak nie będzie i plony słabe bo sucho może być i ci co nasypią jak na tym mogą wyjść ? .

Opublikowano
29 minut temu, Bercik92 napisał:

Ryzyko zawodowe. I cała Polska nie stoi pszenicą...😏 U mnie np dużo ludzi sieje żyto i pszenżyto

Podobnie w mojej okolicy , jęczmień , pszenżyto króluje 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v