Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W UE poza ideologią lewacką i pseduo-religią ekologiczną jest bardzo silne lobby importerów, które dąży do tego by zaprzestać produkcji rolnej, a wtedy Oni zaczną zbijać kasę. Nie wiem czy wiecie że w UE są projekty by wprowadzać przymusowe ugorowanie gruntów, wprowadzić trójpolówkę, oczywiście wycofywać kolejne środki ochrony roślin ... masakra. Dobrze w rolnictwie już było ...

A nawozy ... miałem nadzieję że stanieją, ale raczej marne szanse, trzeba będzie w lutym coś zakupić. Zredukować dawkę azotu o 30 % i przetrwać ten rok.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zamiast bić pianę  od rana do wieczora jakie to nawozy drogie   i czy będziecie  je kupować czy sikać na pole i   😀  to proponuję pozakładać kapoty i  puki jeszcze nie ma roboty w polu , powsiadać w traktory itd. i wybrać się na wiejską ,ale wiecie co wam powiem chłop nie ma jaj i ich nigdy miał nie będzie , jest tylko od narzekania i biadolenia nie ma solidarnośći  wśród  chłopów ale za to jest fałsz arogancja buta i zakłamanie,  górnicy  by wiedzieli co w tej sytuacji zrobić ,no cóż  bez obrazy ale taka jest rzeczywistość .

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Gorzej będzie jak plon będzie 5 t a cena 700

Jak wszyscy dadzą mniej, plony będą mniejsze to wtedy my będziemy dyktować po ile sprzedamy, a nie tak jak teraz...

Edytowane przez Dastan
  • Haha 4
Opublikowano
1 minutę temu, Dastan napisał:

Jak wszyscy dadzą mniej, plony będą mniejsze to wtedy my będziemy dyktować po ile sprzedamy, a nie tak jak teraz...

Tak, bo my to najwięksi dostawcy na świecie... dyktuje ceny kto inny na pewno nie my

Opublikowano
6 minut temu, tracker napisał:

W UE poza ideologią lewacką i pseduo-religią ekologiczną jest bardzo silne lobby importerów, które dąży do tego by zaprzestać produkcji rolnej, a wtedy Oni zaczną zbijać kasę. Nie wiem czy wiecie że w UE są projekty by wprowadzać przymusowe ugorowanie gruntów, wprowadzić trójpolówkę, oczywiście wycofywać kolejne środki ochrony roślin ... masakra. Dobrze w rolnictwie już było ...

A nawozy ... miałem nadzieję że stanieją, ale raczej marne szanse, trzeba będzie w lutym coś zakupić. Zredukować dawkę azotu o 30 % i przetrwać ten rok.

Mówię już po raz któryś , Unia musi się rozdupcyć ... 

Opublikowano
Cytat

serio tak uważasz, że ze swoimi kilkoma tonami pszenicy możesz coś dyktować? Proszę Cię, ogarnij się. Tu się karty rozdaje:

A kto mówi o swoich kilku tonach?  Napisałem o wszystkich, o światowym zużyciu nawozów, a nie na twoim podwórku. I po co wyskakujesz z wykresem pszenicy? A nie sądzisz, że mniejsza podaż nie wpłynie aby na ten wykresik? No myśl trochę szerzej proszę Cie...

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Dastan napisał:

A kto mówi o swoich kilku tonach?  Napisałem o wszystkich, o światowym zużyciu nawozów, a nie na twoim podwórku. I po co wyskakujesz z wykresem pszenicy? A nie sądzisz, że mniejsza podaż nie wpłynie aby na ten wykresik? No myśl trochę szerzej proszę Cie...

To Ty myśl, bo piszesz takie głupoty, że słuchać sie nie da my jako polska to kropla w morzu..

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Zamiast bić pianę  od rana do wieczora jakie to nawozy drogie   i czy będziecie  je kupować czy sikać na pole i   😀  to proponuję pozakładać kapoty i  puki jeszcze nie ma roboty w polu , powsiadać w traktory itd. i wybrać się na wiejską ,ale wiecie co wam powiem chłop nie ma jaj i ich nigdy miał nie będzie , jest tylko od narzekania i biadolenia nie ma solidarnośći  wśród  chłopów ale za to jest fałsz arogancja buta i zakłamanie,  górnicy  by wiedzieli co w tej sytuacji zrobić ,no cóż  bez obrazy ale taka jest rzeczywistość .

Nie, że nie ma jaj, tylko ma jeszcze za dobrze. Jak nie będzie co do gara włożyć, wtedy ruszy.

• Root Admin
Opublikowano

Myślę i wiem ze jako Polska jesteśmy mikro graczem na światowym rynku płodów rolnych, czy to ze względu na powierzchnię kraju, czy na klimat, w jakim się znajdujemy. Po drugie - tak jak my rolnicy jesteśmy ze sobą skłóceni i kompletnie nie potrafimy się dogadać to chyba nie ma takiej drugiej gałęzi przemysłu. I to nie tylko na szczeblu ogolnopolskim ale również na szczeblu gminnym, czy nawet wiejskim. Tu chłopaki socjologowie książki o tym piszą. Przykre to jest mega.

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

Co wy się tak zafiksowaliście na tej polskiej produkcji , kiedy ja nie o niej pisze?! To w innych krajach nie ma rolników, nie ma zuzycia tych samych nawozów nie ma nadprodukcji? Wyłumaczę łaptologicznie wszyscy to wszyscy...

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

tak jak my rolnicy jesteśmy ze sobą skłóceni i kompletnie nie potrafimy się dogadać to chyba nie ma takiej drugiej gałęzi przemysłu. I to nie tylko na szczeblu ogolnopolskim ale również na szczeblu gminnym, czy nawet wiejskim.

Najlepiej pokłócić  się  z sąsiadem - a godzić z sąsiadką......  🤣       Gdzieś  czytałem że  Chiny  wykupiły  połowę  światowego zboża   i dlatego takie ceny-,    bimber będą  robić czy  co ?   

Opublikowano

Co wy się tak zafiksowaliście na tej polskiej produkcji , kiedy ja nie o niej pisze?! To w innych krajach nie ma rolników, nie ma zuzycia tych samych nawozów nie ma nadprodukcji? Wyłumaczę łaptologicznie wszyscy to wszyscy...

Inne kraje czytaj poza hujnią łeruropejską nie mają takich ograniczeń w stosowaniu śor, nawozów czy też norm spalin

• Like 3
Opublikowano

Azot wiele tańszy już nie będzie, zachciało się odejść od węgla to będziemy za to grubo płacic. Nie ma alternatywnego źródła energii bo napewno słońcem, wiatrem i wodą nie wyprodukujemy tyle energii co z węgla. A atomie to nawet nie wspomnę bo zanim coś wybudują to już rozbiorą.  Będziemy zmuszeni kupować gaz od ruskich a więc cena  gazu będzie wysoka a  więc drogi będzie azot.   

Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

Myślę i wiem ze jako Polska jesteśmy mikro graczem na światowym rynku płodów rolnych, czy to ze względu na powierzchnię kraju, czy na klimat, w jakim się znajdujemy. Po drugie - tak jak my rolnicy jesteśmy ze sobą skłóceni i kompletnie nie potrafimy się dogadać to chyba nie ma takiej drugiej gałęzi przemysłu. I to nie tylko na szczeblu ogolnopolskim ale również na szczeblu gminnym, czy nawet wiejskim. Tu chłopaki socjologowie książki o tym piszą. Przykre to jest mega.

Dokładnie, o to właśnie chodzi rządzącym, podzielić nas i resztę spoleczenstwa i spokój z tematem ewentualnych protestów spowodowanych wysokimi cenami. Z ich punktu widzenia ten ruch z vatem jest genialny! Cel osiągnięty ludzie pokłóceni i się nie zjednoczą w jakimś celu, po jednym dniu od informacji o obniżce vat już widać że jest sukces. 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Ok, jasne.

Teraz zadzwoń do chłopaków z: Ukrainy, Rosji, Kazachstanu, Chin, Indii, Pakistanu, Australii, Kanady, USA, Niemiec, Francji, Turcji, Pakistanu, Argentyny i ustal, że od jutra dajemy max 50kg N na zboża, zbieramy max 5ton pszenicy i sprzedajemy ją po 400E. (Kolejność wymienionych państw losowa, ale są to najwięksi producenci pszenicy na świecie)

Opublikowano

Ciężko za tematem nadążyć i czytać te wszystkie wasze kłótnie, bo jak w polityce tak i tu Polska podzielona jest na 2 części. Pamiętajcie że nigdy nie dogodzi wszystkim, ja się cieszę z jednej strony z obniżki VAT bo mam dzierżawy na gębę to nie będę miał problemów z różnymi wnioskami itd, ale z drugiej strony znając handel to pewnie obniżą coś ale nie o cały VAT, najlepiej jakby nie było takiego zamieszania z cenami ale tam pośrednio swoje dołożyła Rosja spekulując cenami gazu, a drugie to że nasza kochana Unia nie zabezpieczyła się na taką ewentualność, mam na myśli min puste magazyny gazu na zachodzie Europy i inne ślepe działania.

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Inne kraje czytaj poza hujnią łeruropejską nie mają takich ograniczeń w stosowaniu śor, nawozów czy też norm spalin

Owszem, ale mimo to UE wciąż produkuje sporo więcej niż zużywa o dziwo.

Opublikowano
27 minut temu, Kubawww napisał:

Tak, bo my to najwięksi dostawcy na świecie... dyktuje ceny kto inny na pewno nie my

wbrew pozorom polska była do niedawna sporym graczem na swiatowym rynku mocznika ale wszystko się zmienia bo kraje które posiadają złożą gazu postanowiły go przerabiać na nawozy np arabia saud . która nic nie produkowała teraz produkuje , usa dzieki łupkom zwiekszają produkcje ,[ toć coś na zasadzie możęmy sprzedać drzewo za granice i niech tam robią z niego meble lub samemu zrobić meble i wysyłając gotowy droższy produkt z większym zyskiem ]

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

Ok, jasne.

Teraz zadzwoń do chłopaków z: Ukrainy, Rosji, Kazachstanu, Chin, Indii, Pakistanu, Australii, Kanady, USA, Niemiec, Francji, Turcji, Pakistanu, Argentyny i ustal, że od jutra dajemy max 50kg N na zboża, zbieramy max 5ton pszenicy i sprzedajemy ją po 400E. (Kolejność wymienionych państw losowa, ale są to najwięksi producenci pszenicy na świecie)

O przepraszam...Ale Polska wcale nie jest jakoś mocno q tyle 17 miejsce na świecie więc nie takie mikro i nie tak daleko od np. Kazachstanu czy Wielkiej Brytanii 😎

Screenshot_20220112-095137_Chrome.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v