Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

Jak dzwoniłem o kosiarki i słyszałem "niema nigdzie luzów" to znaczy że są 🤣🤣

W Łowiczu ten co ci mówiłem ma kilka tan-led.

Opublikowano
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Czy są jakieś dysze antyznoszeniowe które nie będą rozpylać oprysku po całej wsi gdy zawieje byle wiaterek? Mam zwykłe płoskostrumieniowe i szlag człowieka trafia, bo trzeba albo idealnie bezwietrznej pogody albo pryskać 10cm nad ziemią. Trzymam ciśnienie około 3 bar.

Pryskam na długich iżektorach lechlera i nawet przy 5 bar mocno nie znosi

6 godzin temu, jahooo napisał:

przy 3 barach one też będą pylić na sąsiednią wieś, przy większym wietrze ja pryskam na 2 barach

Te które były przy małym holderze z czystym sumieniem mogę polecić. Koszt wysoki ale naprawdę warto 

Opublikowano
38 minut temu, superfarmer02 napisał:

Jak dzwoniłem o kosiarki i słyszałem "niema nigdzie luzów" to znaczy że są 🤣🤣

No to ja też nie nastawiałem się na cuda. Jak ja odpalę , to może podjade po znajomego, on stary ślusarz, to może oceni.

31 minut temu, bratrolnika napisał:

@daron64 ile dałeś za tą wiertarkę??? 

Ogólnie jak coś się nie zgadza, to najlepiej dzwonić i ostro gadać że będziesz to odsyłać, i w dodatku żądasz zwrotu wszystkich kosztów 

Niecale 2k. Poza tym ze zdjęcia pęknieciem wydaje się ok. Góra była malowana i koła zmienione. Korpus wygląda na niemalowany. Regulacje działają. Zobaczymy jak jutro odpalę.

Wziąłem, bo w sumie przez Allegro, to myślę chociaż w razie jakby coś nie halo wyszło, to łatwiej swojego dochodzić. No i przez telefon taki stary dziadek rozmawial. To mówił, że jest starym ślusarzem i z dzieciakami handluje takim sprzętem.

IMG_20221011_182151_copy_2000x900.jpg

Opublikowano
15 godzin temu, bratrolnika napisał:

To ja bym zrobił jak wyżej napisałem, ugraj na tym z dwie stówki zwrotu, albo że będziesz odsyłał, i tyle 

Dziś postawiłem ja na stole i odpaliłem. Nie widać żadnych uszkodzeń, poza tym deklem z tyłu. Wszystkie regulacje, naciagi działają, nawet dosc lekko i sztywno (tylko żeby ją podniesc, to troszkę trzeba się korbką nakręcić). Stol widac że był frezowany - pewnie dobrze zniszczony, bo jest taki "cień" po luku, ale sama płaszczyzna wygląda pod katownikiem na prostą.

Odpaliłem ja narazie na pusto, czy silnik się nie grzeje, to narazie parę minut chodzi to wszystko zimne. Luz na końcu wiertła wystającego z uchwytu jakieś 13 cm to ok 1mm - miedzy skrajnymi pozycjami prawo/lewo. Tzn pinola max w dół, ręką uchwyt mocno w prawo i w lewo i między tymi pozycjami skrajnymi tak mniej więcej milimetr. Po włączeniu i wysunięciu na max w dół przysuwalem kątownik, to luz jest niewidoczny dla oka. Nie mam sprzętu żeby to dokładnie zmierzyć.

Opublikowano

Dzwonię do tego znajomego ślusarza - a on do mnie, że właśnie ws15 jedna naszykować do sprzedaży i jeszcze jakaś druga 🤦 a mówiłem mu, że szukam, a on mówił, że o mnie pamięta..ehh. jadę do niego porównam w jakim jest jego stanie, zobaczę ile chce i wtedy zdecyduje co dalej

Opublikowano

Dobra, to jak y kogoś moje perypetie interesowały, albo jakby miał podobne dylematy co ja. Byłem, widziałem, porównałem. 

Więc ta znajomego jest z lat 50tych (moja 72). U znajomego luz jest mniejszy. Na ile mniejszy? Na tyle, że u niego pod ręką go nie czuje, ale na końcu wiertła jest już widoczny. Regulacja wysokości też u niego lżej chodzi. No i to by było na tyle. Aha - przerobił naciąg paska (odsuwa się silnik)? Z minusów (w porównaniu z moją): sprężyna nie wraca wrzeciona, nie ma pokrywy pasków,  silnik chodzi bardzo głośno, pewnie łożysko. Ceny nie zdradził (chyba jeszcze nie wie ile za nią krzyknąć). Ma jeszcze taka delikatniejsza, ale gabarytowo podobna niemiecka, z silnikiem 0.75, ale też nie wiedział jeszcze ile za nią krzyczeć. Także moja zostaje. Jutro tylko zadzwonię do tego dziadka zobaczyć czy coś ugram. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, ZetorMisio napisał:

Z tych @daron64 Twoich opowieści to powinien być utworzony nowy temat pt: "daronowe opowieści" i tam każdy zainteresowany mógł by wejść i poczytać o Twoich zakupach, sprzedażach i innych rozterkach życiowych 🤔

W sumie dobry pomysł na bloga, fajnie by się czytało, masz dar

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, ZetorMisio napisał:

Z tych @daron64 Twoich opowieści to powinien być utworzony nowy temat pt: "daronowe opowieści" i tam każdy zainteresowany mógł by wejść i poczytać o Twoich zakupach, sprzedażach i innych rozterkach życiowych 🤔

Nie żaden nowy temat tylko niech pisze tutaj, zawsze jest jakaś "odskocznia". Ja tam chętnie czytam o jego "rozterkach" a obserwuję tylko dwa tematy - na trzeci nie mam czasu. Poza tym wiertarkę kupił przez Allegro więc jego wpisy są 100% na temat...

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, ZetorMisio napisał:

Bez przesady. Dużo więcej ludzi pisze dużo więcej treści, dużo więcej kupuje i dużo więcej sprzedaje. Może tylko to u mnie ciekawe (dla czytającego), że zawsze coś - rzadko żeby coś od a do z się super udało. A jak się pier**li, to i jest o czym napisać. 

2 godziny temu, jahooo napisał:

W sumie dobry pomysł na bloga, fajnie by się czytało, masz dar

Mam aż nadto zajęć, zresztą aż tak się uzewnętrzniac, żeby było więcej materiału, to mi się nie chce i nie czuję takiej potrzeby. To co tu się napisze, wyzale mi wystarczy. Lżej na duszy.

Heh a tak apropos daru - jakiś czas temu podpisywałem w pracy ocenę przełożonego. "Wyrazanie myśli w mowie i piśmie - średnio" (czy jakoś tak) 😁

2 godziny temu, wlamaj1 napisał:

Ja tam chętnie czytam o jego "rozterkach" a obserwuję tylko dwa tematy - na trzeci nie mam czasu. Poza tym wiertarkę kupił przez Allegro więc jego wpisy są 100% na temat...

Czasem jak z ludźmi z otoczenia rozmawiam, to większość to kuźwa taka propaganda sukcesu, że niektórych się słuchać nie da. Z takich bliższych znajomych/rodziny, to tylko z kuzynem jak pogadam, to powie szczerze (choć czasem też koloryzuje), no i wujek. A tak jak z niektórymi się rozmawia, to szkoda nerwów. Zresztą na forum to samo. Prawie każdy tanio kupuje najlepsze, drogo sprzedaje, rodzi mu się najwiecej itd. No a mi kuźwa nie chce. Czasem to się zastanawiam, czy to każdy tak plecie, aby się nie przyznac, że coś poszło nie tak, czy to ze mną jest coś nie tak.

No a tak jak wyżej pisałem - jak się człowiek wyżali, to zawsze tak jakoś lżej. 

Z tematów, to ja chyba tylko z tym jestem na bieżąco. Reszta to tylko jak cos mnie zainteresuje. 

• Like 2
Opublikowano

To witaj w klubie bo ja też ciągle słyszę że temu sypie tyle tamtemu jeszcze więcej a inny w ogóle nie daje nawozów a kombajn w łanie staje bo nie daje rady przerobić, a u mnie nie, i też się zastanawiam co ja źle robie🤔

• Like 1
Opublikowano

Wszędzie znajdą się tacy.. jeden kosił Bizonem zboże bez nawozu, gdy przejeżdżał obok przyczepy od razu kogut włączał , na zwykłą d47 wysypał 4 zbiorniki z Bizona.. co z tego że po pół zbiornika wysypywał.. o tym już nie wspomina.

Opublikowano
11 minut temu, daron64 napisał:

Czasem jak z ludźmi z otoczenia rozmawiam, to większość to kuźwa taka propaganda sukcesu, że niektórych się słuchać nie da. Z takich bliższych znajomych/rodziny, to tylko z kuzynem jak pogadam, to powie szczerze (choć czasem też koloryzuje), no i wujek. A tak jak z niektórymi się rozmawia, to szkoda nerwów. Zresztą na forum to samo. Prawie każdy tanio kupuje najlepsze, drogo sprzedaje, rodzi mu się najwiecej itd. No a mi kuźwa nie chce. Czasem to się zastanawiam, czy to każdy tak plecie, aby się nie przyznac, że coś poszło nie tak, czy to ze mną jest coś nie tak.

Niestety ale to "chwalenie się" to ogólnoświatowa tendencja do ochów i achów. W polityce, w pracy, w otoczeniu, wszędzie propaganda sukcesu, nawet tu na forum, niby "ludzi normalnych" a większość tanio kupuje, drogo sprzedaje i za żony mają księżniczki, nie mówiąc już jakie mają wspaniałe pociechy, które w wieku nastoletnim są niesamowicie poukładanymi dzieciakami.

Opublikowano

Ile może być warta kosiarka rotacyjna 1,85m Samasz, trzy letnia wykosiła może coś około 5-6 ha?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v