Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Sulky to zupełnie inne rozwiązanie i tam są dna z kwasiaka. Wg mnie najlepszy rozsiewacz jeżeli nie potrzebujemy jednej komory

Jakie są w ogóle zalety dwóch komór?

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

@daron64wiesz coś na temat remontów prawda?

Echhh miałem sienchamowac z opowieściami, ale krótko się nie da.

Remon to za dużo powiedziane. Kupiłem Pronara od wujka z zajechania przekładnia(zatarło się łożysko) i łopatkami do wymiany. Przekładnia nie do rozebrania żeby wymienić części - zalewane, grzane - nic. Trzebaby było chyba przewiercić, tylko weź na parunastu cm zrób to idealnie prosto w domowych warunkach. 

Kupiłem nową przekładnie kompletna (1000zl, teraz 1400z groszami). Rozebrałem ja - wymieniłem wszystkie łożyska na bardziej markowe (chyba wszystkie były bez nazwy producenta, albo made in China), wymieniłem wszystkie śruby na z kwasowki. Łopatki dorobiłem, bo nowe gruby chajs i myślałem później wymienić. No i tak sądziłem, że na moje potrzeby to będzie już świat i ludzie. A tu d*pa. 

Otwory przez które wchodzi mieszadło - za duża średnica - mocznik sypał się na potęgę. Robiłem jakieś fartuchy, ale bez rezultatu. Oryginalne mocowania tarcz wymieniłem na plastiki, bo stare od rdzy zapiekły się z walkami. Oczywiście nowe nie pasowaly pług&Play ze starymi tarczami, także musiałem trochę rzeźbić. Dołożyłem siłownik to otwierania (bodaj coś koło 300zl kompet, może niecałe). Dorobiłem drabinkę, nadstawki. No i dalej myślałem - na moje potrzeby będzie wystarczająco. Jednak znowu się myliłem. Raz, że drobny nawóz się sypie, dwa że mieli to to wszystko, trzy, że jak bym nie ustawiała łopatek to strasznie rzuca do przodu na ciągnik, cztery straszliwą rdza. Teraz jak kupiłem amazonkę, pewnie ze 30 letnia i ma na sobie mniej rdzy (tylko powierzchownie miejscami) niż ten Pronar jak go kupowałem (miał z 5 lat wtedy). Ja osobiście jakiegoś budżetowego polskiego napewno bym nie kupił. 

Opublikowano

Wiesz, ja nowych nowych nie widziałem, ale po tym co się miałem z tym, to chyba osobiście bym nie zawracał sobie głowy. Przynajmniej tiki tanimi. A zachodni to wiesz, też zależy jak kupisz, zresztą jak że wszystkim. Kupisz w dobrym stanie  to będziesz chwalił, kupisz jakiegoś zajechanego  i już inaczej. Wujek np od którego wziąłem tego promara kupił starego raucha i jest zadowolony

Opublikowano
ZetorMisio napisał:

20 minut temu, PRIMO napisał:

Nie sprzedany. 

To tona dwieście a jeszcze trzysta kilo?

Na moje traktury i ha 1200 jest wystarczająco 😜

ja bym chciał by dwa bb mocnika weszło....

Opublikowano
5 godzin temu, slawek74 napisał:

a 1.5 tony nawozu pomieści 🤔

A na h*j taki wielki Tobie 🤔 , na te pare mórg 😛

5 godzin temu, PRIMO napisał:

Nie sprzedany. 

Co jest uszkodzone ? 

Opublikowano
18 minut temu, Dziad932 napisał:

Co jest uszkodzone ? 

Silnik i parę innych pierdół. 

38 minut temu, slawek74 napisał:

ja bym chciał by dwa bb mocnika weszło....

To minimum 1400 litrów pojemności. 

Opublikowano

dla mnie zaleta jest jedna - widać jak na dłoni, która strona więcej lub mniej wysiewa, co w jednokomorowym nie jest takie oczywiste

jak w jednej komorze zostaje więcej , to trzeba zrobić kalibrację zasuw, po jednym sianiu widać że coś nie tak, a nie dopiero na polu po miesiącu

Opublikowano
46 minut temu, PRIMO napisał:

Silnik i parę innych pierdół. 

To minimum 1400 litrów pojemności. 

Ale chcesz sprzedać ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

Ale chcesz sprzedać ?

Już nie. 

Opublikowano
5 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ja kupiłem Kuhn MDS za 3000zl i jestem mega zadowolony, 5 rok już nim sieję i do tej pory wymieniłem dopiero węże od hydrauliki, koszt 150zł. Nic nie rdzewieje, tylko są delikatne naloty w dnie paki ale u mnie stoi pod chmurką. Biorąc to pod uwagę to trzyma się bardzo ładnie, wujo kupił jakiegoś polskiego nie pamiętam marki, za 14000zl a robi identyczną robotę jak mój Kuhn ale już zaczyna strasznie rdzewieć po dwóch latach a u niego stoi pod wiatą.

Widzę jedną zaletę dużą zaletę dwa mieszadła (mniej mielą nawóz choć nie w każdym)

2 godziny temu, PRIMO napisał:

minimum 1400 litrów pojemności. 

Nie wejdą dwa. Miałem 700l i bb mocznika nie wchodził tzn wchodził na styk

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, soltys48 napisał:

Nie wejdą dwa. Miałem 700l i bb mocznika nie wchodził tzn wchodził na styk

Wejdzie dwa bb do rozsiewacza 1400 litrów. 

Mój 1300 litrów i ciut nie weszło. 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
17 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Co mozecie powiedziec o rozsiewaczach polskich langren i altro? Warto zakupic takie cos nowe?

oba kopie rotiny, na plus zielonego mieszadło wolnoobrotowe
jeśli ma być nowy to jak najbardziej polecam Langren, w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał:

dla mnie zaleta jest jedna - widać jak na dłoni, która strona więcej lub mniej wysiewa, co w jednokomorowym nie jest takie oczywiste

jak w jednej komorze zostaje więcej , to trzeba zrobić kalibrację zasuw, po jednym sianiu widać że coś nie tak, a nie dopiero na polu po miesiącu

Akurat widać, wystarczy że na bruzdach traktor kołysze się na boki i nawóz przesypuje się w te i we wte.Jak dla mnie same wady

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

Akurat widać, wystarczy że na bruzdach traktor kołysze się na boki i nawóz przesypuje się w te i we wte.Jak dla mnie same wady

w tych rozsiewaczach, które miałem, widać bez problemu gołym okiem, a żeby się przesypało w sulkym, to musi być ponad 500kg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v