Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, griga napisał:

Ja widziałem pnumata w CZ

Kompromis to szeregówka w mieście. Sam sprzedałem dom z dużą działką a kupiłem szereg w mieście z małym kawałkiem trawy i garażem

To ja ci powiem, że jak mieszkałem w czworaku i miałem 10 metrów trawnika to miałem problem, żeby go regularnie kosić. :D Jeżdżąc od pracy na etacie do gospodarstwa i wracając do domu odechciewa się jeszcze dodatkowych obowiązków. A z tego mini ogródka praktycznie nigdy się nie korzystało, pranie wygodniej było rozwiesić w mieszkaniu albo na balkonie, na grilla nigdy nie było czasu albo ochoty i jedyna uciecha z tego trawnika to obowiązek koszenia żeby jakoś to wyglądało.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, KlimekPL napisał:

odechciewa się jeszcze dodatkowych obowiązków

O to to

Mamy działkę, może ze 100m, a ciężko mi się zebrać dwa razy w roku żeby ją wykosić 🤦

A teraz poważne sprawy - zerwał mi się pasek w casie. Stary musiałem przeciąć, bo zewnętrzne płótno trzymalo. Po zmierzeniu wyszło, że to 1400. Taki kupiłem i po poluzowaniu na max alternatora brakuje mi jeszcze tyle. Nie ma opcji, żeby go nałożyć. Jakieś pomysly co tu się odwaliło? W lokalnym sklepie mają jeszcze 1450, myślicie, że będzie wystarczający?

IMG_20220826_155446_copy_900x2000.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-pol-mot-warfama-t-610-6-ton-2008-rok-CID757-IDQBjE4.html

Na początku zdjecia ok,pozniej burty przyrdzewiale to juz troche posiedziec trzeba,ale jak nastepne zdjecie zobaczylem to tragedia. 22 plus vat to chyba jakas kpina za spawaka

Toć już to spawanie widać na pierwszym i drugim zdjęciu. Zresztą pospawane w tym miejscu w którym trzeba i będzie chodzić kolejne 20 lat. , No o cena za d47 tyle cenią i tam 3/4 miało romans z spawarką.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, daron64 napisał:

W lokalnym sklepie mają jeszcze 1450, myślicie, że będzie wystarczający?

oczywiście

edit:trochę się może pospieszyłem bo na zdjęciu wygląda że będzie dobrze a różnie może się okazać dlatego wziąłby drugi jeszcze o rozmiar dłuższy i ew zwrócił nie pasujący.

Edytowane przez witejus
  • Thanks 1
Opublikowano

No ja tak właśnie zmierzyłem to tam wydaje się, że więcej brakuje. W ogóle ten naciąg jakiś taki kombinowany, bardzo mały ruch i bardzo zly dostep

W ogóle na internetach gdzieś znalazłem, że powinien być 1350 🤨 pewnie alternator z innym kołem pasowym , do tego nie pasuje dobrze w mocowanie naciągu o taki cyrk jest 

Opublikowano
27 minut temu, daron64 napisał:

No ja tak właśnie zmierzyłem to tam wydaje się, że więcej brakuje. W ogóle ten naciąg jakiś taki kombinowany, bardzo mały ruch i bardzo zly dostep

W ogóle na internetach gdzieś znalazłem, że powinien być 1350 🤨 pewnie alternator z innym kołem pasowym , do tego nie pasuje dobrze w mocowanie naciągu o taki cyrk jest 

pewnie "nasi tu byli" i coś kombinowane było, inny alternator albo mocowanie

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

W tym ciągniku dostęp do czegokolwiek pod maską jest porażką. Żeby chłodnicę przedmuchać albo wyjąć akumulator trzeba się nakręcić i nagimnastykować.

Opublikowano
2 godziny temu, jaco512 napisał:

Jakbyś wyjął śrubę od alternatora i trochę go przechylił nie wejdzie wtedy pasek?

Wyjmowałem całkowicie - nie da rady

2 godziny temu, jahooo napisał:

pewnie "nasi tu byli" i coś kombinowane było, inny alternator albo mocowanie

Najpewniej. Alternator to iskra. Pod mocowanie pasuje, ale pod naciąg tak średnio - to napewno było kombinowane.

2 godziny temu, jaco512 napisał:

Grzebałem teraz w katalogu i wychodzi pasek 1425

Kurcze nie wiem jaki wziąć. 1425 wydaje mi się, że napewno będzie za mało. Jeszcze w weekend pracuje i dopiero po niedzieli coś kupię. 

46 minut temu, KlimekPL napisał:

W tym ciągniku dostęp do czegokolwiek pod maską jest porażką. Żeby chłodnicę przedmuchać albo wyjąć akumulator trzeba się nakręcić i nagimnastykować.

Weź nic nie mów. Myślałem, że zachodnie to tak jak wszyscy się podniecają jakie to przemyślane wszystko, a tam kuźwa jak zaglądam pod maskę to wydaje mi się, że ich konstruktorzy mieli ten sam konkurs w fabryce, co w zetorze/Ursusie - konkurs na najbardziej spierdolone rozwiązanie. Naprawdę - w głupim zetorku jest dużo łatwiejszy dostęp do wszystkiego.

Jako, że nie mam paska nie pojechałem talerzowac (inny olej w zetorku), to założyłem ledy. Poszedłem na mega łatwiznę - tych w dachu nie używam, to wziąłem włącznik od nich, odłączyłem lampy, podłączyłem tam nowe, pociągnąłem masę w świeże miejsce i po robocie.  Dostać się do czegokolwiek pod kierownicą też nie ma miejsca, a nie chciało mi się rozbierać całości, albo wyciągać wszystkiego na zewnatrz - może zima.

W zetorku są wesemy, tu założyłem waś. Też niby 4000lm, cena podobną. Według parametrów węższy strumień światła. No i faktycznie wygląda to słabiej,  ale to tyle co pod wiatą odpaliłem. Przy okazji jak będę w domu, jak będzie ciemno, to porobie foty do porównania. 

Opublikowano

Dnia 24.08.2022 o 22:33, daron64 napisał:

weź daj spokój z tymi ogłoszeniami, 40km odemnie stoi renówka serii 14 4ka z tyrem 4x4, po dachowaniu z pryzmy, w kabinie "kwiatki" rosną, przód wywalony, tur nie wiadomo w jakim stanie, laćki z  przodu do wymiany i gościu chce 55 tys, a w samą kabine z 10 tys do stanu fabrycznego trzeba włożyć bo szyb brak i trzeba wszystko pruć to za takiego ihc to z 22-25 tys MAX   skrzynie dobrą z odrobiną szczęścia za 5-8 tys wyrwie ew z 2 złoży jedną

Dnia 25.08.2022 o 11:46, Baks00 napisał:

Pany opinia case 5120??????

cała seria 51xx to bardzo udane i pancerne maszyny pod jednym warunkiem były porządnie serwiowane i naprawiane

20 godzin temu, daron64 napisał:

Wyjmowałem całkowicie - nie da rady

Najpewniej. Alternator to iskra. Pod mocowanie pasuje, ale pod naciąg tak średnio - to napewno było kombinowane.

Kurcze nie wiem jaki wziąć. 1425 wydaje mi się, że napewno będzie za mało. Jeszcze w weekend pracuje i dopiero po niedzieli coś kupię. 

Weź nic nie mów. Myślałem, że zachodnie to tak jak wszyscy się podniecają jakie to przemyślane wszystko, a tam kuźwa jak zaglądam pod maskę to wydaje mi się, że ich konstruktorzy mieli ten sam konkurs w fabryce, co w zetorze/Ursusie - konkurs na najbardziej spierdolone rozwiązanie. Naprawdę - w głupim zetorku jest dużo łatwiejszy dostęp do wszystkiego.

Jako, że nie mam paska nie pojechałem talerzowac (inny olej w zetorku), to założyłem ledy. Poszedłem na mega łatwiznę - tych w dachu nie używam, to wziąłem włącznik od nich, odłączyłem lampy, podłączyłem tam nowe, pociągnąłem masę w świeże miejsce i po robocie.  Dostać się do czegokolwiek pod kierownicą też nie ma miejsca, a nie chciało mi się rozbierać całości, albo wyciągać wszystkiego na zewnatrz - może zima.

W zetorku są wesemy, tu założyłem waś. Też niby 4000lm, cena podobną. Według parametrów węższy strumień światła. No i faktycznie wygląda to słabiej,  ale to tyle co pod wiatą odpaliłem. Przy okazji jak będę w domu, jak będzie ciemno, to porobie foty do porównania. 

niby tak ale jeśli chodzi o skrzynie czy inne rozwiązania to na + wychodzi ihc, co z tego że dostęp z przodu silnika trochę gorszy ale w brew pozorom wcale to takie głupie nie jest, bardziej denerwuje  brak synchronizacji na grupach biegów, poza tym nie ma co narzekać, ale jak ja za 20 tys z serwisem pozakupowym go kupiłem to nie mogę narzekać teraz po tye 60tki chodzą i ciapki, a co do tej renówki to poczekamy pozyjemy za 30 ją kupie jak gościa przyciśnie    

ciągnik w cenie 30tki niezły żart 

https://www.olx.pl/d/oferta/john-deere-2250-sprowadzony-1989r-CID757-IDPy0CE.html

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, igor10246 napisał:

weź daj spokój z tymi ogłoszeniami, 40km odemnie stoi renówka serii 14 4ka z tyrem 4x4, po dachowaniu z pryzmy, w kabinie "kwiatki" rosną, przód wywalony, tur nie wiadomo w jakim stanie, laćki z  przodu do wymiany i gościu chce 55 tys, a w samą kabine z 10 tys do stanu fabrycznego trzeba włożyć bo szyb brak i trzeba wszystko pruć to za takiego ihc to z 22-25 tys MAX   skrzynie dobrą z odrobiną szczęścia za 5-8 tys wyrwie ew z 2 złoży jedną

niby tak ale jeśli chodzi o skrzynie czy inne rozwiązania to na + wychodzi ihc, co z tego że dostęp z przodu silnika trochę gorszy ale w brew pozorom wcale to takie głupie nie jest, bardziej denerwuje  brak synchronizacji na grupach biegów, poza tym nie ma co narzekać, ale jak ja za 20 tys z serwisem pozakupowym go kupiłem to nie mogę narzekać teraz po tye 60tki chodzą i ciapki, a co do tej renówki to poczekamy pozyjemy za 30 ją kupie jak gościa przyciśnie    

Ciekaw jestem czy te maszyny powystawiane za astronomiczne sumy się sprzedają. Gdzieś zelma robił docinek o tym jakie było zainteresowanie jego zetorem, to większość tych cen to chyba pobożne życzenia. Choć z drugiej strony nawet na forum trafiają się tacy co potrafią naprawdę duże pieniądze ewylozyc za ciągniki ewidentnie ich niewarte.

A ja nie twierdzę, że rozwiązania są głupie. W końcu ile lat te sprzęty mają i jakoś dają radę. W porównaniu z takim zetorkiem to samo to, że w kabinie jest dużo ciszej, fotel jest lepszy (w zetorku też nie jest zły), orbitrol chodzi w cholerę lżej niż w zetorku, to już się dużo przyjemniej pracuje i niektóre rzeczy schodzą na drugi plan. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v