Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Ciekawe jak się wchodzi po części do sklepu , z walizką pieniędzy 🤔

Wprew opinii części do tej serii nie są takie drogie. Silnik MANa, dużo zamienników. W porównaniu do NJ, Deutza o JD nie wspominając są dużo tańsze. Ja będe za rok, dwa celował w takiego 822, 824 albo 920. 

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Ciekawe jak się wchodzi po części do sklepu , z walizką pieniędzy 🤔

Mam taką 818. Kupiliśmy ją w stanie agonalnym. Silnik zajechany kurzem, bo ktoś żle zamocował przewód między filtrem a tubo. Zmiennik momentu padnięty. siłowniki podnośnika lały, przedni most na amortyzacji wywalony. ciągnik miał 15 tyś godzin. Części do tych silników są tanie. wtedy kapitalkę zrobiłem za 8tyś. zmiennik momentu miał kosztować 24tyś u korbanka, ale takie same w Mercedesie kosztowały 12 tyś, więc nawet się nie zastanawiałem. graty do zawieszenia mostu jakieś 3 tyś.  Od remontu ciągnik zrobił jakieś 6 tyś godzin bo przestał być głównym i teraz pracuje głównie w siewniku do fasoli, transporcie . Jest niesamowicie zwrotny i bije na głowę  zetora forterrę sąsiada.

1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

dwa celował w takiego 822, 824 albo 920. 

Szukaj 824.

Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał:

Serio?

Najpierw pięćset, i 50 dla mnie🤭

Opublikowano
5 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Silnik MANa, dużo zamienników.

Trzeba tylko pamiętać że numer silnika z oznaczeniem L  chce troszkę innych tulei cylindrowych i warto kupić takie jakie mają tam być. Nie chodzi o wymiary tylko warunki pracy.

Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

Tylko ze coś nie odbierają 😛

Umowę piszą z nowym właścicielem 😊

Opublikowano (edytowane)

@radekz200 ale ładna była , tylko byś białą koszulą przetar i sąsiady pomyśleli by że nówka ☺️

Screenshot_2022-01-27-15-08-18-57.jpg

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, mirro napisał:

Weż Ty w końcu rozglądaj się za normalnymi ciągnikami.😂  Ten jest w sam raz dla Ciebie i pancerny na dodatek.

https://www.olx.pl/d/oferta/fendt-favorit-816-rufa-CID757-IDNmCsK.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Z czym do ludzi. Ja za mały i za biedny jestem na takie sprzęty. 

41 minut temu, Ursus932 napisał:

Chłopie zetor czy ursus to normalny ciągnik dla takich biednych rolników jak ja czy @daron64 , takie germańskie pokemony to dla bogatych bałorów jak Wy 😎

Od razu pokemony. Jakbym miał większe gospodarstwo, to pewnie bym nie patrzyl nawet na Zetora/ursusa, ale jest jak jest. Tu jak coś mi padnie, to zrobię sam, albo w najgorszym wypadku z panem olkiem, a części mam w kilku sklepach w promieniu 30km -  jestem w nich w stanie kupić w zasadzie wszystko od reki. Z awarii to w sumie od kupna (bodaj zima 17/18, albo 16/17) robiłem wyciek z przedniej zwolnicy (z500zl), sprzęgło kłowe przedniego napędu (że200-300zl), założyłem orbitrol 15000zl, tylnia zwolnice wymieniałem (używka + wszystki nowe łożyska i uszczelniacze koło 1600zl) no i teraz ta nieszczesna skrzynia (3tys dałem za części + robocizna).

Wiem, że jakby trafił zadbany, albo zrobił zachodni, to na moje hektary pewnie i do emerytury by mógł dowieźć, tylko co jeśli akurat zadbanego się nie trafi? Naprawdę nie żebym był przeciw zachodnim, czy za rodzimym jakoś mocno, ale kurcze trzeba znać swoje możliwości.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Ja tylko mówię że takich traktorów jak seria 800 Favorit już nie robią. Zadbany, czy nie, to kwestia umowna. Jeżeli jest kompletny i silnik OK to spokojnie do tych 20000 tyś godzin dociągnie.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Weż Ty w końcu rozglądaj się za normalnymi ciągnikami.😂  Ten jest w sam raz dla Ciebie i pancerny na dodatek.

https://www.olx.pl/d/oferta/fendt-favorit-816-rufa-CID757-IDNmCsK.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

A wiesz co jest "ciekawe" w tych ciągnikach ? Jak nie ma powietrza w pneumatyce i go zapalisz to zgaśnie dopiero jak ciśnienie nabije 🙈 możesz kluczyk przekręcić, wszystko się wyłączy a silnik dalej chodzi i zgaśnie dopiero jak ciśnienie nabije do instalacji 

I tak jak w tirach musisz zapalić i czekać aż powietrze nabije żeby ruszyć, powietrza nie ma to hamulec trzyma 

Opublikowano

Czyli dziurawy przewód i doopa nie zgasisz i nie pojedziesz?😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v