Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Wstawię jak szef zdjęcia miski na pasku początkiem marca jak pogoda pozwoli 👀 Precyzyjny wysiew będzie.

na rozsiewacz w drodze trzeba będzie autoalarm montować

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

To przecież u Ciebie już idą do likwidacji.

Właśnie dla tego że teraz są trzymane "jak dziadkowie hodowali" a ja nie mam zamiaru robić przy krowach które dają max 15l mleka na dzień 

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Będziecie chować jak dziadkowie chowali. 

Pjoter Ty naprawdę musisz te Kurpie odwiedzić... Oprowadzę Cię chętnie i zobaczysz czy nie diablą tu ludzie tej biedy jak za dziadkow. Jeno w parcianych portkach nie chodzą i boso

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Zrobiłeś coś z tym żeby to zmienić czy kolejnym tylko do narzekania jesteś? To co oni robią z rolnikami to jest tylko i wyłącznie wina rolników. Oni robią to na co rolnicy im pozwalają. Każdy stoi i biernie przygląda się upadkowi naszego działu produkcji. Ale co tu wymagać jak wielu nie rozumie że w jedności siła i blachostkami daje siebie poróżnić. 

Zrobiłem, nie kupiłem grama nawozu do tej pory w tej cenie, gdzie inni też mówili ze nie kupią a na forum zdjęcia przyczep i garazy z nawozami kupionymi po chorych cenach na jutubie podobnie z resztą, nie głosowałem tez na partię która padaroksalnie dając zabiera, nie sprzedałem zboża gdy była górka cenowa, bo w moim mniemaniu warte było więcej, biorąc pod uwagę koszty i podwyżki wszystkiego.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Wstawię jak szef zdjęcia miski na pasku początkiem marca jak pogoda pozwoli 👀 Precyzyjny wysiew będzie.

Ta, precyzyjny. :D chyba, że naprawdę wprawę masz. 

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Nie były to wcale dobre czasy. 

Nie znam się na chowie bydła, była krowa, sprzedana do rzeźni jak miała chyba 12 czy 13 lat. Nie znało się kogoś takiego jak weterynarz do niej. Siano, głównie z koniczyny, buraki pastewne zimą. Śruty niet bo nie dla krowy przeznaczona. Pojenie z wiadra. Roboty w uj. To nie dla kogoś kto z tego żyje, fakt. Ale to już Wy będziecie o tym decydować co robić.

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Ta, precyzyjny. :D chyba, że naprawdę wprawę masz. 

Regulacja dawki, pasów nie widać. Wystarczy szerokość działki znać. Jedno przejście na 4-5m, na tyle saletra spokojnie doleci. Sieje się od 15 roku życia, intensywniej od 18 urodzin.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Baks00 napisał:

Przynajmniej teraz nie będzie pytań proszę typu ,,jedziecie z azotem?"

I pół galeri 1marca z nawozami

jutubery już w lutym  w walentynki rozsiewaczami po polu jezdzili zamiast panny za cyce i pice trzymac.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Regulacja dawki, pasów nie widać. Wystarczy szerokość działki znać. Jedno przejście na 4-5m, na tyle saletra spokojnie doleci. Sieje się od 15 roku życia, intensywniej od 18 urodzin.

w 17 roku bodaj chyba z 6 ha ręką jechałem i to 2 dawki bo traktory sie topiły.

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Łooo rozegra się. A zyjta wym tam sobie na tych kaszebach. Tera inna kłótnie mam to poczekaj cierpliwie aż znajdę czas 😴

Ja nawet nie wiedział, że my się już kłucimy, ehh nigdy nie miałem wyczucia gdzie granica żartu się kończy 😉

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Akurat to że dwóch wylatuje, nawet nazwiska podali, to mówili juz w południe w RMFie

No to teraz doczytaj że wylatuje ich więcej. Podali kto ma ich zastąpić? 

Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

jutubery już w lutym  w walentynki rozsiewaczami po polu jezdzili zamiast panny za cyce i pice trzymac.

Tym drugim by ci się nie pochwalił 😉

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jaką dawka w tym roku? 

Poczekajmy do wiosny, może nie będzie sensu jechac

Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

w 17 roku bodaj chyba z 6 ha ręką jechałem i to 2 dawki bo traktory sie topiły.

Długi czas wielu było takich co siali po 2-3 tony ręcznie. Sąsiad naginał do 2014 2 tony ręcznie- wiosną saletra, jesienią Polifoska. W 2014 lejka kupił. Ja do takiej ilości jak wysiewam to nie chcę tego na oczy widzieć.

Opublikowano
5 minut temu, Uziu92 napisał:

Zrobiłem, nie kupiłem grama nawozu do tej pory w tej cenie, gdzie inni też mówili ze nie kupią a na forum zdjęcia przyczep i garazy z nawozami kupionymi po chorych cenach na jutubie podobnie z resztą, nie głosowałem tez na partię która padaroksalnie dając zabiera, nie sprzedałem zboża gdy była górka cenowa, bo w moim mniemaniu warte było więcej, biorąc pod uwagę koszty i podwyżki wszystkiego.

No to świeć przykładem i pietnuj tych Mongołów! Do roboty! 

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie znam się na chowie bydła, była krowa, sprzedana do rzeźni jak miała chyba 12 czy 13 lat. Nie znało się kogoś takiego jak weterynarz do niej. Siano, głównie z koniczyny, buraki pastewne zimą. Śruty niet bo nie dla krowy przeznaczona. Pojenie z wiadra. Roboty w uj. To nie dla kogoś kto z tego żyje, fakt. Ale to już Wy będziecie o tym decydować co robić.

a mleka chociaż dla was starczyło? Zresztą wy macie dobre ziemie, to nawet bez nawozów coś tam rosło. Na piachach to obecnie tylko kukurydza krowy wykarmi ale nawozów potrzebuje sporo. 

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dwa lata temu sprzedaliśmy krowę która miała 22 lata, 😂 masz tą intensywność produkcji, ona już delikatnie to ze 4 razy powinna być ubita i wymieniona na kolejną. My będziemy decydować, unia będzie decydować ale unia mówi że to uzależnione od krajowych planów wpr. Ale znów minister Kowalczyk mówi że to unia będzie decydowała, na co komisarz Wojciechowski odpowiada że to my będziemy decydowali jako rolnicy co będzie w tych planach wpr no i coś tam mu podrzuciliśmy ale to nie istotne bo to kraj będzie decydowal w swoich planach wpr i odsyłał do komisarza. Znów komisarz nie ma nic do powiedzenia bo to kraj będzie decydowal ale minister Kowalczyk twierdzi że to nie kraj będzie decydowal ale unia i komisarz będą decydować. ~~~

8 minut temu, donweter1989 napisał:

Ja nawet nie wiedział, że my się już kłucimy, ehh nigdy nie miałem wyczucia gdzie granica żartu się kończy 😉

No bo dopiero miałem zamiar się z Tobą kłócić chyba co?! Poczekaj na swoją kolej i nie narzucaj mi się 😂

8 minut temu, bratrolnika napisał:

Sam przed chwilą pisałeś o dwóch 

Oni nie podało kto ich zastąpić ty też nie

Tak. Cieszę się że poruszyłeś ten temat, taki jest plan. Zaczniesz grzebać, szukać i w ten sposób budować swoją świadomość polityczna. Kiedyś mi za to podziękujesz. No ja nie powiem bo ja tylko głupek, dziad, wizjoner 

9 minut temu, Baks00 napisał:

Tym drugim by ci się nie pochwalił 😉

Podobno jest jeden taki co się pochwalił 😂

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jak to za to beknąć? Przecież ten rząd jest idealny w każdym calu. Może przegrali bitwę ale nie wojnę. 

Mamy wspaniały rząd, wybitnych specjalistów a ludziom z dnia na dzień żyje się coraz lepiej. Potwierdzić Ci to? 

@Rolnik1973 ile miałeś pił za rządów po-PSL? 

2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v