Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

To jest mało realne, jak zbadać hamulce czy choćby nawet poprawne ustawienie świateł? 

generalnie robienie przeglądu na przyczepy rolnicze jest trochę chore, powinny byc bezterminowo, tak samo jak dla ciągników, skoro za stan techniczny pojazdu odpowiada właściciel, a nie diagnosta

z opryskiwaczam,i tez było tak samo - tylko w wyznaczonym punkcie itp, a kończyło si na tym, że serwis przyjeżdża do domu, przynajmniej w teorii

Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

generalnie robienie przeglądu na przyczepy rolnicze jest trochę chore, powinny byc bezterminowo, tak samo jak dla ciągników, skoro za stan techniczny pojazdu odpowiada właściciel, a nie diagnosta

Właściciel może być nie świadomy stanu brak hamulca na jedno koło w przyczepie pokarzę się w tedy kiedy będzie potrzebne ostre nagłe hamowanie. 

Opublikowano
Łolek napisał:

Był klient na Seata i wszystko pięknie podobał się tylko k**wa nie ma wyłączania poduszki pasażera a chce dziecko do żłobka wozić i nie sprzedany 🤷‍♂️

Wystrzel ją i już wiecej nie zadziała. Można będzie dzieciaka wozić. 😉

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Właściciel może być nie świadomy stanu brak hamulca na jedno koło w przyczepie pokarzę się w tedy kiedy będzie potrzebne ostre nagłe hamowanie. 

jak żyję, a trochę lat już mam, nie widzialem ciągnika ani przyczepy na ścieżce diagnostycznej, raz widziałem test hamowania - na parkingu przed OSKP, bo ciągnik miał zabrany DR za całkowity brak hamulców

i nie słyszałem, żeby komuś w okolicy takie badanie robili

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

jak żyję, a trochę lat już mam, nie widzialem ciągnika ani przyczepy na ścieżce diagnostycznej

Ciągnika na rolkach nie sprawdzisz, przyczepę sprawdzisz bez problemu. Generalnie jeśli by ludzie odrobinę spoważnieli to można by wprowadzić metody zastępcze badania układu hamulcowego w ten sposób dało by radę na upartego podbijać badanie po za SKP tworząc nawet przy tym dokumentację fotograficzną. Sądzę że przysłużyło by się to in + stanowi zaprzęgów na drogach. 

Opublikowano
12 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Raczej mądry...

Chłopy 2.5zł jak chcesz to odkupić jako złom użytkowy

No głupi...  druga ramka stoi zarezerwowana dla sąsiada😉Nie ma się smykałki do handlu

Opublikowano
1 minutę temu, Pigmei napisał:

Dużym ciągnikiem  to nawet na szarpaki wjeżdżam by przednie zawieszenie przetestować   😋

Jak masz wielo wahacz to szarpaki sobie można wsadzić w du... 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jahooo napisał:

jak żyję, a trochę lat już mam, nie widzialem ciągnika ani przyczepy na ścieżce diagnostycznej, raz widziałem test hamowania - na parkingu przed OSKP, bo ciągnik miał zabrany DR za całkowity brak hamulców i nie słyszałem, żeby komuś w okolicy takie badanie robili

Ja na rolkach byłem landincem. Rozpoczął test hamulców, i po chwili kazał spindalać z rolek bo rozwalę. W landku jak się wyłącza na luz to z automatu wbija blokadę mostów żeby nie potoczył się traktor. 😉 I takim sposobem rolki próbowały napędzić pojazd o wadze ponad 6000kg z zablokowanymi przednimi kołami. Aż coś zawyło w tym ich mechanizmie. 😉 

Edytowane przez Bananek
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba się ostro machnąłeś, wielowahacz ma więcej możliwości na luzy  i szrpaki wraz z płytami ruchomymi wykazuja wszystkie złe rzeczy .

Tylko trzeba wjechać na "ścieżkę zdrowia" dla samochodów cieżarowych.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Ciągnika na rolkach nie sprawdzisz, przyczepę sprawdzisz bez problemu. Generalnie jeśli by ludzie odrobinę spoważnieli to można by wprowadzić metody zastępcze badania układu hamulcowego w ten sposób dało by radę na upartego podbijać badanie po za SKP tworząc nawet przy tym dokumentację fotograficzną. Sądzę że przysłużyło by się to in + stanowi zaprzęgów na drogach. 

Ja nie mam nic przeciwko, aby policja trochę poważniej podchodziła do stanu technicznego ciągników i maszyn rolniczych - bez czepiania się, ale światła i hamulce mają być, tablice wyróżniające i braki wycieków

bo w tej chwili to na drogach generalnie nie widzą ciągników i przyczep bez świateł - aż się zdarzy tragiczny wypadek, wtedy dostaja kopa w d.... i jakis czas czepiają si wszystkiego, a potem powrót do normy

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Przykład Agrotron mojego brata🥴

Znajomemu w kombajnie jak padl w polu Aku to odpalali kablami z df 2007 r. Nie wiem czy to działa w dwie strony?

Opublikowano

Chyba się ostro machnąłeś, wielowahacz ma więcej możliwości na luzy  i szrpaki wraz z płytami ruchomymi wykazuja wszystkie złe rzeczy 

Doświadczenie pracy w zwieszeniach samochodowych uczy zupełnie innej diagnostyki. Diagności są bardzo pobłażliwi. 80% przypadków to takie w których wejdę poświecę lampką i nawet nie muszę szarpać żeby wiedzieć że zawieszenie nadaje się w całości do remontu. 

4 minuty temu, jahooo napisał:

bez czepiania się, ale światła i hamulce mają być, tablice wyróżniające i braki wycieków

I to niezbędne minimum na którego każdego gospodarza stać. 

• Like 1
Opublikowano

2x miałem przypadek, że diagnosta wskazał na uszkodzone amortyzatory do wymiany, a w domu okazało się, że z jednej strony sprężyna w zawieszeniu jest kilka cm pęknięta

komputery pomagaja w pracy, ale nie zastąpią wiedzy i doświadczenia

Opublikowano
17 minut temu, Bananek napisał:

Ja jak byłem oglądać jeden samochód to sprzedający mówił że przede mną było małżeństwo oglądać auto . Że wszystko spoko podobało mi się tylko nie mogła dosięgnąć do pedałów i była za niska , nawet poduszka by nie pomogła... 

Opublikowano
6 minut temu, mf362 napisał:

Znajomemu w kombajnie jak padl w polu Aku to odpalali kablami z df 2007 r. Nie wiem czy to działa w dwie strony?

Sam rozruch z kabli nic nie uszkodzi. Chodzi głównie o prostowniki z rozruchem. 

• Like 2
Opublikowano
mf362 napisał:

17 minut temu, Bananek napisał:

Ja jak byłem oglądać jeden samochód to sprzedający mówił że przede mną było małżeństwo oglądać auto . Że wszystko spoko podobało mi się tylko nie mogła dosięgnąć do pedałów i była za niska , nawet poduszka by nie pomogła... 

Miałem kiedyś kumpla w pracy co kupował auto z metrówką. 😉 Bo musiało mu się do garażu zmieścić. Pomijam to, że na wiosce mieszka i ma mnóstwo budynków.

• Like 1
Opublikowano

A co z pozostałymi 20% ?  na oko to można wiele zwłaszcza jak ma się wprawę w licznie spotykanych  autach i zawieszeniach

Odpowiem od tyłu:

Po pierwsze diagności rzadko wskazują usterkę wynikającą z wypracowania gumy(te małe pęknięcia świadczą że już biedaczka ma dosyć). Po drugie po oponie i linii pojazdu od razu wiele można powiedzieć. 

Z pozostałymi 20% używam dodatkowych narzędzi diagnostycznych: łyżki, młotka a czasem nawet stetoskopu. 

Teraz coś co może się młodzianom nie spodobać: 

Praktycznie każda zmiana zawieszenia na niższe i kół na większe pogarsza właściwości jezdne samochodu. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v