Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, konteno napisał:

dokładnie , może w warzywach miałby jakieś zastosowanie tym bardziej że na którymś z dotychczasowych jest ładowacz i widlakiem troche robią 

no i dorado prosty mechaniczny więc skrzynia tylko12x12 chyba 

to ty masz tylko siostry , dzieciom rodzeństwa rodziców też coś odpalacie z gospodarstwa? 

Mam siostry i brata. Jak świnie były to świnki zawsze pół dla brata itp jajka ziemniaki warzywa... Moje siostry mają swoje to nigdy nic nie chcą. Czasem może jakieś warzywa. Pieniędzy nigdy nie wezmę od nich 

Opublikowano
23 minuty temu, bratrolnika napisał:

Jakie odśnieżacie, a co mnie obchodzi jego podwórko 😉 a tak na poważnie to tyle co drogę do obory, podwórko płaskie, to samochody czy ciągniki sobie przejadą, a w sumie to zabudowania z czterech stron z to nawet za bardzo nie ma gdzie tego śniegu zepchnąć

właśnie z myślą o przednim tuz to pytanie było 

Opublikowano
30 minut temu, malaczarna napisał:

Mam siostry i brata. Jak świnie były to świnki zawsze pół dla brata itp jajka ziemniaki warzywa... Moje siostry mają swoje to nigdy nic nie chcą. Czasem może jakieś warzywa. Pieniędzy nigdy nie wezmę od nich 

I tak powinno być w rodzinie tylko żeby działało w dwie strony że np jeśli trzeba coś tobie pomóc nie koniecznie w gospo to brat z bratową powinni o tym pamiętać 

Ja tak że swoim bratem robimy jak prowadzę auto do niego na warsztat to płacę tylko za materiał i jeśli to robił pracownik to godziny jego pracy 

Ale jak potrzebne coś ode mnie to brat też nie płaci 

Ale w gospo mi nie pomaga 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Już nie będzie komu bronić Krolowego Mostu przed gruzinem i jego bandą 😭

A nie tak dawno u nas był casting do nowej części i podobno niektórych statystów aż spod Ostrowi przywiało 😁

IMG_20221219_221128.jpg

Edytowane przez konteno
Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Siostra ode mnie za darmochę nic nie dostaje. 

A od rodziców? Mama córce wspólnie wypracowanego dobra nic nigdy nie da?

Opublikowano

@konteno 

Przepis art. 23 kodeksu cywilnego przewiduje, iż osoba, której dobro zostało zagrożone cudzym bezprawnym działaniem może żądać zaniechania tego działania, chyba że jest ono bezprawne. Poza tym, osoba taka może się domagać:

• by osoba, która naruszyła dane dobro osobiste (tu-wizerunek) dopełniła wszelkich czynności niezbędnych do usunięcia jego skutków,
  • w szczególności, by złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie,
  • by osoba, która naruszyła dane dobro osobiste, oprócz powyższego, zapłaciła zadośćuczynienie pieniężne lub zapłaciła odpowiednią sumę pieniężną na dany cel społeczny na zasadach ogólnych,
  • w sytuacji, gdy na skutek naruszenia wizerunku została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych- może zatem domagać się zapłaty odszkodowania.

Podsumowując, prawo polskie przewiduje dość szeroki wachlarz możliwości ‘ukarania’ osoby, która dopuszcza się wykorzystywania wizerunku bez zgody osoby tam utrwalonej. Należy jednak mieć w pamięci, że w przypadku, gdy uzyskamy zgodę danej osoby na rozpowszechnienie jej wizerunku, to co prawda, uchylona zostaje bezprawność rozpowszechnienia wizerunku, jednak jeśli zostanie wizerunek ten zostanie przykładowo przedstawiony w sposób sprzeczny niż obejmowała to zgoda (np. w takim zestawieniu, które stawia daną osobę w negatywnym świetle) może dojść do naruszenia innych dóbr osobistych jak cześć, czy prywatność i ewentualna sprawa sądowa będzie także mogła być zasadna.

Opublikowano (edytowane)

Wielu będzie przepisywać ziemie i dobra majątku , jak posiadają dzieci 2 , 3 to jak wszystko na jednego a drugiemu  nic ? .

Czy po równo podzielone ? .

CZY TEN CO DOSTANIE CAŁOŚĆ BĘDZIE MUSIAŁ SPŁACIĆ , POŁOWĘ .

Inaczej jak wam przypisywano , to wasze rodzeństwo dostawało spłatę od rodziców , czy od , Brata czy tam Siostry .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał:

@konteno 

Przepis art. 23 kodeksu cywilnego przewiduje, iż osoba, której dobro zostało zagrożone cudzym bezprawnym działaniem może żądać zaniechania tego działania, chyba że jest ono bezprawne. Poza tym, osoba taka może się domagać:

• by osoba, która naruszyła dane dobro osobiste (tu-wizerunek) dopełniła wszelkich czynności niezbędnych do usunięcia jego skutków,
  • w szczególności, by złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie,
  • by osoba, która naruszyła dane dobro osobiste, oprócz powyższego, zapłaciła zadośćuczynienie pieniężne lub zapłaciła odpowiednią sumę pieniężną na dany cel społeczny na zasadach ogólnych,
  • w sytuacji, gdy na skutek naruszenia wizerunku została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych- może zatem domagać się zapłaty odszkodowania.

Podsumowując, prawo polskie przewiduje dość szeroki wachlarz możliwości ‘ukarania’ osoby, która dopuszcza się wykorzystywania wizerunku bez zgody osoby tam utrwalonej. Należy jednak mieć w pamięci, że w przypadku, gdy uzyskamy zgodę danej osoby na rozpowszechnienie jej wizerunku, to co prawda, uchylona zostaje bezprawność rozpowszechnienia wizerunku, jednak jeśli zostanie wizerunek ten zostanie przykładowo przedstawiony w sposób sprzeczny niż obejmowała to zgoda (np. w takim zestawieniu, które stawia daną osobę w negatywnym świetle) może dojść do naruszenia innych dóbr osobistych jak cześć, czy prywatność i ewentualna sprawa sądowa będzie także mogła być zasadna.

Trochę masło maślane🤔

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Nic ni emusi spłacać, jeśli rodzice przepisują gospodarstwo za życie, moga je przepisać jak im się podoba i nie można tego podważyć

Będą mogli co najwyżej wystąpić o zachowek

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Nooo, u nas tur na c360 jest zamontowany trzy dni w roku, na czas zwózki słomy z pola 

No właśnie a na tuz który kosztuje pewnie koło 3 tysięcy powiesisz: 

dodatkowy obciążnik, dodatkowy zbiornik na ciecz do opryskiwacza, uproszczonej konstrukcji pług do śniegu. A jeszcze jak byś miał wom to zamiatarki, kosiarki sadownicze itp. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jahooo napisał:

Nic ni emusi spłacać, jeśli rodzice przepisują gospodarstwo za życie, moga je przepisać jak im się podoba i nie można tego podważyć

Nikt nie mówi o podważaniu , tylko podział , jeden cacy a drugi be nic .

Tak to nie działa , każdy równowartość dostaje i tak jest u wszystkich , tylko nikt prawdy nie powie .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v