Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry  

0 ma termometrze i wieje ale słabiej jak wczoraj.

Opadów atmosferycznych brak na tą chwilę 

6 minut temu, szymon09875 napisał:

@6465 warunki do pływania sie robią pomału :D

IMG_20221205_062012.jpg

Szymon to ile kilometrów masz do pokonania ogólnie 🤔

Tylko tam uważaj na debili drogowych no i na ZOMO 😁

Opublikowano
23 minuty temu, stempos1980 napisał:

Dzień dobry  

0 ma termometrze i wieje ale słabiej jak wczoraj.

Opadów atmosferycznych brak na tą chwilę 

Szymon to ile kilometrów masz do pokonania ogólnie 🤔

Tylko tam uważaj na debili drogowych no i na ZOMO 😁

Kołko coś ponad 800, bo jeszcze do pacjenta na powrocie muszę podjechać. Coś dla naszych drwali forumowych 😉

30 minut temu, 6465 napisał:

Uu słabo to wygląda. 

No dlatego stanąłem, godzinę zapasu i tak mam to nie ma co szaleć 

3 minuty temu, 6465 napisał:

No nie kiepski. Ale odpuszczam kupno rozsiewacza. Będę siał tym co mam. Jest plan iść w RSM. To i nie będzie potrzebny.

Spróbujesz raz rsm i na granule nie będziesz chciał patrzeć ;)

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Spróbujesz raz rsm i na granule nie będziesz chciał patrzeć ;)

Chyba że masz trawy krzaki ,kołki ,gratostwo i drzewa ,to z lancami tak średnio

Opublikowano
szymon09875 napisał:

1 minutę temu, kizak napisał:

Chyba że masz trawy krzaki ,kołki ,gratostwo i drzewa ,to z lancami tak średnio

No to fakt, ale według mnie, cena i precyzja aplikacji to rekompensuje

Cena to rekompensowała do tego roku. Od teraz szału nie ma. Choć też wolę rsm niż granulki. Zwłaszcza jak mam jedynie lejek do nawozów co sieje może z 6m szeroko.

hubertb napisał:

Wiosenna dawka mega szybko działa.

Zależy na co. Np na łąki to u mnie saletra dawała szybsze i lepsze efekty niż rsm.

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

Cena to rekompensowała do tego roku. Od teraz szału nie ma. Choć też wolę rsm niż granulki. Zwłaszcza jak mam jedynie lejek do nawozów co sieje może z 6m szeroko.

No właśnie, jak to jest że nadal jest tylko 200 zł tańszy od saletry :o to nie powinno jakoś procentowo być skoro granulacja pochłania sporo energii ? 

Chociaż nawet te 200 zł przy moim zużyciu 6 ton to zawsze parę groszy zostanie. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Bananek napisał:

Zależy na co. Np na łąki to u mnie saletra dawała szybsze i lepsze efekty niż rsm.

dwa lata temu obaj z sąsiadem mieliśmy rzepak, nawóz rozsiewaliśmy tego samego dnia(taki przypadek). On granule u mnie rozlewany RSM. Reakcja na mój nawóz była nie omal błyskawiczna po 3 dniach widać było jak rusza. Zmienił kolor liścia itp. U niego w granuli po tygodniu coś zaczynało się wydarzać. Potem oczywiście się wyrównują ale widać różnicę. 

Co do ceny RSM ma swoje minusy np. przechowywanie i podpieszczanie opryskiwacza. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
6 minut temu, hubertb napisał:

Wiosenna dawka mega szybko działa. 

I długo 

7 minut temu, Bananek napisał:

To też zauważyłem że trawy lepiej rosną po saletrze. W zeszłym roku zrobiłem omijaka na klinie z rsm i posiałem tam saletrę. Była różnica zauważalna. Dlatego teraz na łąki aż tone kupiłem, chociaż nie wiem po co właściwie bo futru do września pewnie mi starczy z ubiegłego roku 

• Like 1
Opublikowano

1°C, bez wiatru i nawet fajnie. Witajcie

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Skąd ty, bo może by my też nie raz zachandlowali, w jakiej cenie takie sprzedajesz 

ELE, sprzedaję cielaki na wagę. Można powiedzieć, że to daje ok 1500 zł za takiego byczka. Bywa więcej i bywa też miej. Jakie kupujesz?

Opublikowano
43 minuty temu, 6465 napisał:

No nie kiepski. Ale odpuszczam kupno rozsiewacza. Będę siał tym co mam. Jest plan iść w RSM. To i nie będzie potrzebny.

Jaką siewke nasz? Pewnie psikacza będziesz zmieniał? 

2 minuty temu, Qwazi napisał:

1°C, bez wiatru i nawet fajnie. Witajcie

ELE, sprzedaję cielaki na wagę. Można powiedzieć, że to daje ok 1500 zł za takiego byczka. Bywa więcej i bywa też miej. Jakie kupujesz?

Na rasy zbytnio nie patrzę, taki żeby nie była żyrafa i nie akurat i kości no i najważniejsze żeby już jadł, bez mleka 

Opublikowano
9 godzin temu, Qwazi napisał:

Myślę, że jeśli sprzedajesz po 3 tygodniu to brat @bratrolnika może być zainteresowany. Ja trzymam dłużej i przez to cielak jest lepszym towarem do sprzedaży. Nie zdążyłem poczytać coście popisali bo trochę byłem poza AF, ale widziałem Twoje zdjęcie z obory. Krzyżówka MO z HF może Czarka zainteresować. Niech Was Darek skontaktuje i musicie sami pogadać, bo tak to sobie możemy bić pianę do rana 

Czym do ludzie przyjeżdżają po cielaki ? Zwykła przyczepka czy koniowóz ? Bo muszę coś sobie skojarzyć 

Opublikowano
szymon09875 napisał:

To też zauważyłem że trawy lepiej rosną po saletrze. W zeszłym roku zrobiłem omijaka na klinie z rsm i posiałem tam saletrę. Była różnica zauważalna.

Zgadza się. A jeszcze lepszy jest łobornik spod niosek. Ale to już rozrzutnik trzeba albo rcw.

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

🤭 

Opublikowano
31 minut temu, hubertb napisał:

dwa lata temu obaj z sąsiadem mieliśmy rzepak, nawóz rozsiewaliśmy tego samego dnia(taki przypadek). On granule u mnie rozlewany RSM. Reakcja na mój nawóz była nie omal błyskawiczna po 3 dniach widać było jak rusza

A po tygodniu do koszenia 🤔😛

23 minuty temu, Qwazi napisał:

Mariusz nie za dużo tych klientów na cielaki umawiasz 😎

Opublikowano
10 godzin temu, Qwazi napisał:

Myślę, że jeśli sprzedajesz po 3 tygodniu to brat @bratrolnika może być zainteresowany. Ja trzymam dłużej i przez to cielak jest lepszym towarem do sprzedaży. Nie zdążyłem poczytać coście popisali bo trochę byłem poza AF, ale widziałem Twoje zdjęcie z obory. Krzyżówka MO z HF może Czarka zainteresować. Niech Was Darek skontaktuje i musicie sami pogadać, bo tak to sobie możemy bić pianę do rana 

dzięki bardzo za podpowiedź

9 godzin temu, Leszy napisał:

Jak będzie coś do ogłoszenia to mogę link do @bratrolnika podrzucić, i niech sobie jego brat wtedy zadecyduje czy towar odpowiedni. ;).  

możesz nawet wcześniej przed ogłoszeniem dać znać

tylko on to obsadę teraz przez miesiąc, góra dwa musi skompletować, potem znów warzywa się zaczną, to nie będzie czasu z maluchami się pierdzielić

35 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Czym do ludzie przyjeżdżają po cielaki ? Zwykła przyczepka czy koniowóz ? Bo muszę coś sobie skojarzyć 

Ducatem😉

albo autobusem, a potem wierzchem wracają🤣

18 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mariusz nie za dużo tych klientów na cielaki umawiasz 😎

wczoraj braciak opowiadał, od @Qwazi odebrał cieluna i gdzieś niedaleko znalazł kolejnego, dzwoni, podany numer stacjonarny, przy telefonie siedzi babka i wszystkich dzwoniących zaprasza

młody zajeżdża do typa na podwórko, a tam już trzy busy stoją, jeden wyjeżdża, jeden cielaka ładuje🤦‍♂️

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v