Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

zamojszczyzna - jak miedza nie ma metr szerokości, to jak u Kargula i Pawlaka wojna na kosy

Co najmniej 50-70cm aby można było kołem przy orce z UG 2 przejechać, jak krzywo gdzieś to i miedza szersza. Choć duzi powoli od tego odchodzą ale jak to tak, nie widać gdzie się które kończy a gdzie zaczyna. Mam i taki kawałek to miedza cała na moim aby po czyimś nie jeździć. No i oczywiście betonowe słupki w granicach a gdzieniegdzie i rurki.

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

za takie pieniądze to jedynie trupka możesz kupić coś nieco to 15tys minimum

Dla mnie może być taki trupek jak i C-330 - aby miał rejestrację, światła świeciły, podnośnik dźwigał i wałek się kręcił.

Opublikowano

Trzeba będzie zapłacić .

Nowy obowiązek właścicieli nieruchomości. Będą musieli zapłacić za świadectwo energetyczne .

Kilkaset złotych będą musieli wydać właściciele nieruchomości na wydanie świadectw energetycznych. Nowe prawo powinno wejść w życie w pierwszej połowie przyszłego roku.

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/swiadectwo-energetyczne-czyli-nowy-obowiazek-wlascicieli-nieruchomosci-beda-musieli/hhm7xxj

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

dobra. żartowałem. znam podejście wielu tu do mnie.

Ja też żartowałem 😁

Moje podejście jest ok 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

Trzeba będzie zapłacić .

Nowy obowiązek właścicieli nieruchomości. Będą musieli zapłacić za świadectwo energetyczne .

Kilkaset złotych będą musieli wydać właściciele nieruchomości na wydanie świadectw energetycznych. Nowe prawo powinno wejść w życie w pierwszej połowie przyszłego roku.

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/swiadectwo-energetyczne-czyli-nowy-obowiazek-wlascicieli-nieruchomosci-beda-musieli/hhm7xxj

Dlaczego nie skopiowałeś wprost pierwszego zdania w którym zaznaczono że to kolejne beznadziejne prawo unijne a my tylko mamy się dostosować.... 

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Trzeba  uwzględnić w domowym budżecie płatność .

Że taki będzie podatek nie zapłacony w czas , może być kara .

To niech się martwi ten którego nie będzie stać na opłacenie takiej "czynności". Ile ludzi ma chałupy nieocieplone, sąsiad jak sam stwierdził - "ile ja jeszcze pociągnę, sami z babą jesteśmy i będę płacił za ocieplenie a do śmierci mi się nie wróci". W sumie się mu nie dziwię, on ma 64 lata, ona 61.

Opublikowano
53 minuty temu, galan99 napisał:

Trzeba będzie zapłacić .

Parę lat do tyłu świadectwo charakterystyki energetycznej obowiązywało każdy nowo wybudowany dom, żeby dostać odbioru budynku trzeba było je mieć. Chyba w 2017r przepisy się zmieniły, i już nie było ono wymagane 

Dla innych budynków, w tym dużych obiektów magazynowych takie świadectwo jest nadal wymaganej w dodatku musi być odnawiane, nie pamiętam czy co 5, czy co 10 lat

34 minuty temu, hubertb napisał:

Ja jestem umówiony na kamerę termowizyjną dla własnej ciekawości. 

Żebyś mieszkał bliżej to bym ci swojej (służbowej) użyczył nieodpłatnie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Nieraz wcale ;)

No się nie dziwię, jak jeszcze późno obiad z dwóch dań.

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Co najmniej 50-70cm aby można było kołem przy orce z UG 2 przejechać, jak krzywo gdzieś to i miedza szersza. Choć duzi powoli od tego odchodzą ale jak to tak, nie widać gdzie się które kończy a gdzie zaczyna. Mam i taki kawałek to miedza cała na moim aby po czyimś nie jeździć. No i oczywiście betonowe słupki w granicach a gdzieniegdzie i rurki.

Dobrze i tak że jeszcze nie podminowujecie granic. Jakby pieprznęło, to sumsiad zaraz by zobaczył z góry gdzie jego pole.

Edytowane przez Desperado
  • Haha 2
Opublikowano
hubertb napisał:

Tylko ładnie się ubierz. 😉

hubertb napisał:

Tylko ładnie się ubierz. 😉

Agrest napisał:

To już stało się tradycją - wizyta w SanDomingo.😋😋😋

20221002_180330.jpg

Nie wchodzisz? 🤣

• Haha 2
Opublikowano
14 minut temu, Desperado napisał:

Dobrze i tak że jeszcze nie podminowujecie granic. Jakby pieprznęło, to sumsiad zaraz by zobaczył z góry gdzie jego pole.

Na razie metrowe betonowe słupki albo stalowe rurki wystarczą. Choć niektórzy i takie wyryli pługami. Na jednej granicy mam pozostałość po słupie telefonicznym - wystaje z ziemi na jakieś 1,3-1,4m. Dzięki niemu geodeci mieli bardzo ułatwione zadanie bo był wkopany centralnie w granicy i obie strony zgodnie to stwierdziły. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v