Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, danielursus3p napisał:

Na moje potrzeby to nówki nie będę kupował. Jeszcze nie teraz. Jakiego konkretnie olimaca? Z jakim kombajnem to chodzi? 160 koni wystarczy na 5 rządków?

Olimac drago 4rzędowa 2008r, pracuje z domimatorem 88 160km. 4-ka, bo mam siewnik czterorzędowy i szosą jadę na pewniaka. 5-ka sztywna będzie miała blisko 4m. Szukaj na łańcuchu w kąpieli olejowej.

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał:

Bliżej wiosny to ja już muszę mieć plan zrobiony.

sądzę że nasion nie zabraknie, ale nic nie sugeruję.

Opublikowano
19 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ale Ty głupi🤦🏻‍♂️

A widzisz jak to dobrze jak ktoś wali w uja, wypisuje głupoty, może nie takie jak Ty gdy życzysz żeby giermaniec się spalił, ale coś w ten deseń. Masz za swoje Rychu 😉

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, jacek1296 napisał:

Olimac drago 4rzędowa 2008r, pracuje z domimatorem 88 160km. 4-ka, bo mam siewnik czterorzędowy i szosą jadę na pewniaka. 5-ka sztywna będzie miała blisko 4m. Szukaj na łańcuchu w kąpieli olejowej.

A napęd na heder masz z łańcucha czy na pas? W sumie kosili mi, ale się nigdy nie przeglądałem jak to zrobione jest 

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

A widzisz jak to dobrze jak ktoś wali w uja, wypisuje głupoty, może nie takie jak Ty gdy życzysz żeby giermaniec się spalił, ale coś w ten deseń. Masz za swoje Rychu 😉

Dalejś glupi🤦🏻‍♂️

Opublikowano
56 minut temu, Karol6130 napisał:

Jeden jd we wsi od lipca zrobił ponad 500 godzin, i bez wymiany oleju 

właściciel olewa przeglądy gwarancyjne z racji ceny czy producent takie "long life " zaleca?

Opublikowano
44 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Pany pytanie za 100pkt. Siuntka +kosiarka 185cm. Będzie hulać???🤔🤔

Znajomy 2.2 deutza ciągał kupę lat 60ka. Na górach problemu tylko bo ją kantem stawiało 🤣

44 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Pany pytanie za 100pkt. Siuntka +kosiarka 185cm. Będzie hulać???🤔🤔

Znajomy 2.2 deutza ciągał kupę lat 60ka. Na górach problemu tylko bo ją kantem stawiało 🤣

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Dalejś glupi🤦🏻‍♂️

Chyba pierwszy raz widzę by czyjeś pisanie Cię poruszyło ,że aż odpisałeś...

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Dalejś glupi🤦🏻‍♂️

Może i głupi ale suma sumarum ma rację. 

Opublikowano
58 minut temu, jacek1296 napisał:

Pytałeś o  orosa. Takie sobie. Ja mam olimaca, ale mało mam ha. Szwagier młoci -set ha rocznie. Przystawkę ma max. 3lata i nówka. Miał dominoni, fantini, capello, gerinhoffa i wrócił do dominoni. Proste i mocne.

Przezbrojenie: klepisko i przesłony na bęben wystarczą.

A emarola próbował ?

Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

A napęd na heder masz z łańcucha czy na pas? W sumie kosili mi, ale się nigdy nie przeglądałem jak to zrobione jest 

Z kombajnu na heder to chyba wałkiem napęd idzie.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, danielursus3p napisał:

Normalnie pas. Nie spotkałem na łańcuch. Cokolwiek kupisz, musisz zachować odpowiednie przełożenie. Jak przystawka będzie chodzić za szybko, to kolby będą mocno uderzać o przystawkę, będzie mocno szarpać roślinami jak nie będą trafiać idealnie w środek, skutkiem czego ze skrajnych rzędów kolby wyskakują poza przystawkę.

4 minuty temu, Dziad932 napisał:

A emarola próbował ?

Nie żartuj, to ma pracować.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

Ma, posiać nie może. A to za to że sąsiada podtapiał. 

Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał:

Normalnie pas. Cokolwiek kupisz, musisz zachować odpowiednie przełożenie. Jak przystawka będzie chodzić za szybko, to kolby będą mocno uderzać o przystawkę, będzie mocno szarpać roślinami jak nie będą trafiać idealnie w środek, skutkiem czego ze skrajnych rzędów kolby wyskakują poza przystawkę.

Opinie mają dobre ,i widziałem w okolicy pracuje z 8 rzędową potężne clasisko , i za***rdala tym ... 

Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Więcej to pewno nie, tylko ryska dziekan po 1500 ha się rozpadnie, a to się dopiero rozgrzewa

porównaj szerokość roboczą ; 2,5 vs pewnie z 6 także inaczej trzeba przeliczać areał na tą samą długość rycia w ziemi i przejechaną odległość traktorem,  6: 2,5 = 2,4 czyli te 1500:2,4 =625 ha albo adekwatnie 1500*2,4

Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

Z kombajnu na heder to chyba wałkiem napęd idzie.

No tak, ale patrzyłem na yt to zamiast pasa wałek napędza łańcuch dlatego pytam. 

8 minut temu, jacek1296 napisał:

Normalnie pas. Nie spotkałem na łańcuch. Cokolwiek kupisz, musisz zachować odpowiednie przełożenie. Jak przystawka będzie chodzić za szybko, to kolby będą mocno uderzać o przystawkę, będzie mocno szarpać roślinami jak nie będą trafiać idealnie w środek, skutkiem czego ze skrajnych rzędów kolby wyskakują poza przystawkę.

No właśnie o to mi chodzi. Na yt widziałem jakieś na łańcuch zamiast pasa. Właśnie o takie rzeczy chciałem się dowiedzieć co i jak. Z używnymi rupami to tak jest, kupisz nowe to wiesz co i jak. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Sąsiad tymbardziej posiać nie może, nawet już nie będzie

Jakieś przynajmniej masz pocieszenie, ja nie, to on też nie..

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Dziad932 napisał:

Opinie mają dobre ,i widziałem w okolicy pracuje z 8 rzędową potężne clasisko , i za***rdala tym ... 

Szwagra operator wyciska z maszyny 110-120%. Tucano 340 z 6rzedową przystawką tira młócił z dowozem na skraj pola w 50min. Capello poddało się po dwóch sezonach. W takim przypadku obowiązuje zasada: żadnych wynalazków.

U nas emmarol nie występuje. W promieniu 30km nie kojarzę ani jednej.

7 minut temu, danielursus3p napisał:

No tak, ale patrzyłem na yt to zamiast pasa wałek napędza łańcuch dlatego pytam. 

No właśnie o to mi chodzi. Na yt widziałem jakieś na łańcuch zamiast pasa. Właśnie o takie rzeczy chciałem się dowiedzieć co i jak. Z używnymi rupami to tak jest, kupisz nowe to wiesz co i jak. 

Kupujesz używkę, dzwonisz do dealera z pytaniem i tyle. Albo pojedziesz, kupisz noże i wiesz wszystko.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Ziemia przesypuje się mimo, że tu glina. 

nie widać że to glina tym bardziej że fotka z kabiny a nie stojąc w bruździe w kolano , kluchy też się nie ciągną jak u mego somsiada

IMG_20220930_162022.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

nie widać że to glina tym bardziej że fotka z kabiny a nie stojąc w bruździe w kolano , kluchy też się nie ciągną jak u mego somsiada

Co to za glina, u nas nazywają to popielucha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v