Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziad932 napisał:

Kopanie kortofli 

IMG20221001104250.jpg

Para obok pary? Pierwszy raz widzę tak. U nas co drugą parę się wyrywało żeby nie pognieść tej już wyoranej.

debrzyna napisał:

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Tak i bez kabli

To jak to działa?

Bezprzewodowo. Nadajnik we wtyczce i odbiorniki w lampach.

• Like 1
Opublikowano
HF86 napisał:

Bananek, szykuj swoją ośmiornicę. siewów czas. już pizdziernik 🙂

Za 1,5 godziny jadę zboże czyścić i zaprawiać dopiero. Na polu bałoto, teraz po kiszkę z trawy jeździłem to woda się wyciska. Od środy +20°C. Czekam.

Opublikowano
4 godziny temu, Pafnucy napisał:

pierwszy raz cos pozytywnego napisałeś... 😄

To też pozytywne .

Od 1 października wynagrodzenie minimalne w Niemczech rośnie z 10,45 do 12 euro na godzinę. Oznacza to, że zatrudnieni na pełnym etacie otrzymają od października 2100 euro brutto zamiast dotychczasowych 1800 euro brutto. Przy kursie z soboty daje to ponad 10 tys. zł.

Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

To też pozytywne .

Od 1 października wynagrodzenie minimalne w Niemczech rośnie z 10,45 do 12 euro na godzinę. Oznacza to, że zatrudnieni na pełnym etacie otrzymają od października 2100 euro brutto zamiast dotychczasowych 1800 euro brutto. Przy kursie z soboty daje to ponad 10 tys. zł.

Mnie to takie porównania bawią.(

Tak samo brzmi ja zarabiam tyle a sąsiad tyle....

A jeszcze podawanie ile się zarabia brutto-to jak mierzenie ch... wraz z kregoslupem

Opublikowano
3 godziny temu, danielursus3p napisał:

Talerzowy z wałem daszkowym bier

To z trzy dychy trzeba na taki 

3 godziny temu, slawek74 napisał:

ciekawe jak byś tak ręcznie obrzucił ze dwie pryzmy 50/10m .... ja tyko dół foli piachem przyciskam jagę do okoła i zsówam z pryczepy reszta siatki

no wiadomo 🤭😁

Obsypniki są od tego. 

Widzicie chłopaki @radekz200

@Łolek Sławek taki krowiorz i nie ma kopcownika.

• Haha 1
Opublikowano
MonteChristo napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

ciekawe jak byś tak ręcznie obrzucił ze dwie pryzmy 50/10m .... ja tyko dół foli piachem przyciskam jagę do okoła i zsówam z pryczepy reszta siatki

O czym ty piszesz o nie wiadomo jakich pryzmach takie to wiadomo sprzętem

no takie mam i trawy 60/10m

Karol6130 napisał:

Obsypniki są od tego.  Widzicie chłopaki @radekz200 @Łolek Sławek taki krowiorz i nie ma kopcownika.

a po co mi to 🤔 folię porwać 🤔

Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał:

no takie mam i trawy 60/10m

a po co mi to 🤔 folię porwać 🤔

Gdzie porwie, chyba że jaki gruz tam leży 

Płcie mieszane na wykopkach to to nie dobre jest. Ehh ludzie ludzie 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, 6465 napisał:

Jeszcze 3ha. I może lać. Na moje zasiewy i Marcina kartofle 😁

IMG_20221001_122712.jpg

Gdzie siać, bajoro jak ch*j. Nawet nie odpaliłem ciapka. Wolę poczekać niż zrobić błąd jak w tamtym roku. A i jeszcze wschodem opady mijają, ciekawe czy przyhaczy. Mały handelek udany, pszenica po 160 puszczona, jajka sprzedane. Zjeść obiad, ukośnica i wyrzynarka pod pachę i udać się panele położyć do dobrego znajomego. Aby głowa tylko jutro nie bolała 🤔

A i przy okazji odwiedzin pola czy się da wjechać wiaderko kozaków przyniesione.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, sadownik12 napisał:

Gdzie siać, bajoro jak ch*j. Nawet nie odpaliłem ciapka. Wolę poczekać niż zrobić błąd jak w tamtym roku. A i jeszcze wschodem opady mijają, ciekawe czy przyhaczy. Mały handelek udany, pszenica po 160 puszczona, jajka sprzedane. Zjeść obiad, ukośnica i wyrzynarka pod pachę i udać się panele położyć do dobrego znajomego. Aby głowa tylko jutro nie bolała 🤔

A i przy okazji odwiedzin pola czy się da wjechać wiaderko kozaków przyniesione.

I ja dziś pohandlowałem. Póki co nie pada, przez miedzę jeden Valtrą orze to daje radę ale tak to cisza i spokój na polach. Idę, chyba furmankę przygotuję na koszenie kukurydzy, niech czeka. Wiatru dopompować, łańcuchem spiąć a i plandekę od razu założyć.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

Pierwsze kilogramy poszły. Produkujemy kwalifikat. 😉 @HF86patrz jakie piękne grube pszenżyto w tym roku w ziemię idzie. 

IMG_20221001_150523.jpg

jednak nici z siewu dziś. psienica jeszcze sobie w workach poleży. 

psiezytko w tym roku w ogóle nie siane będzie. 

tylko jęczmień wolom i psienica na handelek. 

weekend pany. wolom kolacja podana 

20221001_152500.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, slawek74 napisał:

talerzowy to już mam tyko 2.7m a siewnik 3m

6m 8m 10 m 15m i podobne długości ja mam 8/10 10/12 i chyba 15m

Mmsa mi podeślij z fotką, będziemy się licytować 😉

Opublikowano
44 minuty temu, HF86 napisał:

jednak nici z siewu dziś. psienica jeszcze sobie w workach poleży. 

psiezytko w tym roku w ogóle nie siane będzie. 

tylko jęczmień wolom i psienica na handelek. 

weekend pany. wolom kolacja podana 

20221001_152500.jpg

W sumie jak mają zgnić.....znajomy ma silos w oborze,tam wysłodki składuje.Pare lat temu wpakował w wysłodki jabłka,to później kur...l bo owoce wybierały a reszta zostawala

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v