Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, bratrolnika napisał:

No to ciekawe który z nas ma teraz więcej wolnej gotówki.... @radekz200

Nie pożyczam, bo potem trzeba się o swoje upominać. 

Darek serio? 

27 minut temu, Pafnucy napisał:

różnica niezauważalna dla plonu i roboty.

dość drogi agrolift... i wcale aż tak szaleńczo nie lepszy od innych domorosłych firm.

Z vaderstadem nie ma co porównywać. Na plus serwis. Koledze lakier schodził, wzięli do siebie bez gadania i pomalowali na nowo. Już lakier nie schodzi.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Co zauważyliśmy z sąsiadem - trzeci rok izolacji - warrozy dużo mniej, może taki rok, może to coś daje... Nie wiem, ale próbnie on dymił i ja pod koniec lipca po 2 rodziny i w obu mały osyp. Nieraz o takiej porze była trzycyfrówka a w tym roku 40 wtedy to max. Zobaczymy koło piątku bo wtedy planuję. 

Ja w tym roku izolację odpuściłem. Głównie z powodu nieznakowanych matuli i problemu z znalezieniem. Dlatego paski wjechały. W przyszłym roku matki do wymiany to może się spróbuje zaizolować. Jeszcze miałem problem z odkładem, ale pokonały trutówki. Matki coś z buckfasta mają, bo w odkładzie się to unasienniło ch*j wie z czym i trzeba wymienić matulę- agresja lvl up.

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

Rysiek a używany agromasz z wałem z przodu dwa rzędy zębów prostych i wał pakera 3m interesuje? Sąsiad kupił zestaw talerzowy to tego pewnie sprzeda.

No gdzie🙆‍♂️

Ursus by nie dał rady 

Opublikowano
Przed chwilą, sadownik12 napisał:

Matki coś z buckfasta mają, bo w odkładzie się to unasienniło ch*j wie z czym i trzeba wymienić matulę- agresja lvl up

A ja Ci powiem, że innych matek już nie chcę. Mam w dwóch odkładach matki po BF, unasienione "u siebie". Super matki. A kupny Hinderhoffer pod but w przyszłym roku. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

No gdzie🙆‍♂️

Ursus by nie dał rady 

Może ja bym się o to pokusił. Ale na moje 10ha zboża to nie ma co inwestować 🥱a tanio nie będzie bo to zestaw z siewnikiem polonez.

Eko groszek z PGG po 2000za t. To drogo czy tanio?

Edytowane przez 6465
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

A ja Ci powiem, że innych matek już nie chcę. Mam w dwóch odkładach matki po BF, unasienione "u siebie". Super matki. A kupny Hinderhoffer pod but w przyszłym roku. 

Naczytałem się o tych bf na ambrozji, nasłuchałem się 'nauczyciela' pszczelarza, co mi pomaga przy tym i dobrą radą zawsze poratuje. No i coś w tym musi być, bo faktycznie żywiołowe pszczoły się zrobiły. A macierzaki są spokojne. Już nie wspominając o tym, że mi 2 matki ścięły przy poddaniu w odkładzie. Będę próbował z primą.

Opublikowano
39 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dla mnie to nie są normalne, to po pierwsze. Zresztą przed szereg nie ma co wyłazić, skoro nikt tak nie robi to i ja nie będę. A o jakimś poplonie na zimę i orce wiosennej to słyszeć nie chcę. Toż to 3x by pług musiał pod te ziemniaki iść. Podorywka, jakiś normalny poplon, obornik, kolejna orka, to całe żyto i wiosną znów orka. I 3x doprawiać zamiast przejechać tylko po podorywce, rzucić poplon, obornik i orka a wiosną po 3x kultywatorem i sadzarka.

Widzisz zanim napisałeś tego posta już wiedziałem to co wcześniej napisałem....

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Tzn???

No z tym chwaleniem kasiorą. 

Opublikowano

Prima dobra matka. Jedna z nielicznych krainek, które na naszym terenie dobrze się spisują. Pamiętam jak zaczynałem to sąsiad mówił, że BF super matki, nie chciałem wierzyć. Po 4 latach przyznaję mu rację. A Primę szczerze polecam, miałem "oryginał", dobrze się spisywała przez prawie 3 sezony, u sąsiada też.

2 minuty temu, sadownik12 napisał:

Naczytałem się o tych bf na ambrozji, nasłuchałem się 'nauczyciela' pszczelarza, co mi pomaga przy tym i dobrą radą zawsze poratuje. No i coś w tym musi być, bo faktycznie żywiołowe pszczoły się zrobiły. A macierzaki są spokojne. Już nie wspominając o tym, że mi 2 matki ścięły przy poddaniu w odkładzie. Będę próbował z primą.

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Widzisz zanim napisałeś tego posta już wiedziałem to co wcześniej napisałem....

I każdemu radzisz to całe żyto? Ilu u Was tak robi? 

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

No z tym chwaleniem kasiorą. 

A h*j tam, rozpisalem się, ale to nie ma sensu, skasowałem.... 

I tak chyba jeszcze w tym roku pozbędę się wszystkich oszczędności i pewnie będę się musiał bankowymi pieniędzmi wspomóc, ale zobaczymy

Nie ważne 

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

Może ja bym się o to pokusił. Ale na moje 10ha zboża to nie ma co inwestować 🥱a tanio nie będzie bo to zestaw z siewnikiem polonez.

Tomek ile za to będzie PLNów 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Prima dobra matka. Jedna z nielicznych krainek, które na naszym terenie dobrze się spisują. Pamiętam jak zaczynałem to sąsiad mówił, że BF super matki, nie chciałem wierzyć. Po 4 latach przyznaję mu rację. A Primę szczerze polecam, miałem "oryginał", dobrze się spisywała przez prawie 3 sezony, u sąsiada też.

Te agresywne to matulę muszę przed zimą jeszcze wymienić. Chyba, że się szarpnę i wszystkie pod but pójdą. Jeszcze rzepaku mi na wiosce nie posiali, trzeba będzie pszczoły wywieźć :X.

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Nikt bo tylko ja pyrę sadzę. 

Każdemu kto powiedzmy pół intensywnie uprawia 

Ja uprawiam ekstensywnie. Na pewno nie w tym roku takie coś bo jeszcze poplon pod ziemniaki rośnie, jeszcze obornik w październiku a początkiem kwietnia to już sadzić trzeba.

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Te agresywne to matulę muszę przed zimą jeszcze wymienić. Chyba, że się szarpnę i wszystkie pod but pójdą. Jeszcze rzepaku mi na wiosce nie posiali, trzeba będzie pszczoły wywieźć :X.

Rzepaku mało wokół. Ceny nawozów z nóg zwalają to też tego tak dużo nie sieją... Rozsiewacze praktycznie nie kursują, tylko RSP jeździ. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, 6465 napisał:

Jak z dostawą to taniutko . Teraz dobry groszek po 3500 na składach ,jeśli wogule jest 

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

Tomek ile za to będzie PLNów 

A tego jeszcze nie wiem. Pewnie będzie sprzedawał jak obsieje nowym zestawem agregat talerzowy i siewnik też talezowy. To jest człowiek co lubi mieć coś w zanadrzu. Ale będę pilnował tematu.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

I wg mnie to największy błąd u ciebie to wczesne sadzenie 

Sadziłem późno, w maju i nie widzi mi się to. Dorwij sadzarkę wtedy jak u każdego wyczyszczona, nie więcej. Tak to i dziadkowie sadzili, 1 maja, 5 a i później. W maju przychodzą u nas ulewy i ziemię zasklepia po dołkach, ten rok jest wyjątkiem. A przy sadzeniu w kwietniu wyłażą już z ziemi i krzywda im się nie stanie. W tym roku żałuję, że nie posadziłem wszystkiego jak dwóch gości - końcem marca.

Opublikowano
3 minuty temu, Dziad932 napisał:

Jak z dostawą to taniutko . Teraz dobry groszek po 3500 na składach ,jeśli wogule jest 

Trzeba dać deklaracje z gminy czym się pali. Ostatni transport wyszedł po 1750. Teraz coś podrożało. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v