Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Dziad932 napisał:

A później rzadzizna wychodzi ...

A czy Ty gamoniu wiesz że mniejszym błędem jest zbyt żadki siew niż zbyt gęsty?

Ot mętalność "obszarników". 🤦‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A wiesz, że u nas coś takiego jak mozaika nie istnieje? Chyba, że na spółdzielczym największym kawałku 23ha bo mają jeden róg w takiej dziurze to tam pewnie twardziej i bryły większe. 

Weź se pola, zasiej z 3ha i wtedy możemy rozmawiać ile ci z hektara dało 😉

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, hubertb napisał:

Druga klasa zbyt gęsty siew nowych odmian kończy się grzybem i małą gęstością ziarniaka. 250kg/ha siał dziadek z tzw. łapy bez zaprawy. Z zaprawą siew do 200kg/ha, dziś wysiewam do 150-160kg/ha w tym roku zebrałem ponad 6 ton. Chyba po raz setny z tobą poruszany temat gęsty siew nowych odmian pszenic nie ma sensu. 

Ja posiałem z zaprawą, którą rzekomo należy siać do 200kg/ha, 270kg/ha a nawet trzy czy cztery przejazdy podwójnie i zebrałem z tego kawałka 6,8t/ha - można? Można. Gęstość to coś na czym mi najmniej zależy, zmniejszać sobie możesz jak masz siewnik jak w RSP, na bronie wirowej, nawozu dod*pczone, że aż biało. 

Przed chwilą, PRIMO napisał:

A Ty wiesz że to co masz popisane to nadaje się na podpałkę. 

Co roku jest inna gęstość ziarna i za każdym razem będzie inna norma wysiewu. 

To będzie z 10 kilo w tą albo w tamtą, a zawsze jest zapas ziarka, przygotowane albo kupione zawsze z 20% więcej niż założone. Wysieje wszystko to dobrze, nie to się przejedzie parę razy podwójnie.

na Twojej ziemi to 10+ można by się pokusić tam ciągle pada a i ziemia lux

Opublikowano

To posiej bogatkę 170kg/ha i jeszcze bronami na wiosnę będziesz przerzedzał bo j**ana się tak rozkrzewia. A nie jest to jakaś cudna odmiana. 

Żeby człowiek wiedział jakie odmiany kiedyś się siało... Toż nikt nie wiedział bo się nie kupowało, co najwyżej wymiana. Dziadek jak wychodził siać to konny 15 lejkowy siewnik na pszenicę zawsze ustawiał na 2,4 - 2,6, różnie, to dawało coś pod 300 kilo. Zależy kiedy się siało, jak mokra jesień i ziemniaki z burakami późno zeszły to więcej, jak suszej i wcześniej to mniej. 

Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

Weź se pola

A na g... mnie to?

Opublikowano
15 minut temu, hubertb napisał:

Druga klasa zbyt gęsty siew nowych odmian kończy się grzybem i małą gęstością ziarniaka. 250kg/ha siał dziadek z tzw. łapy bez zaprawy. Z zaprawą siew do 200kg/ha, dziś wysiewam do 150-160kg/ha w tym roku zebrałem ponad 6 ton. Chyba po raz setny z tobą poruszany temat gęsty siew nowych odmian pszenic nie ma sensu. 

Hubert to jest właśnie mentalność ludzi. 

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

zapraszam do mnie na rędziny - zasiejesz 130kg/ha , zbierzesz 2t , takie wspaniałe wschody, gęsta będzie, że przejdziesz pole wzdłuż i nic nie zdepczesz

Opublikowano

A może ma słaby młynek i słabo czyści i tam 40% pośladu które nie skiełkuje,tez tak może być i sieje 250kg.

Opublikowano

Trochę zbyt ostro i dosadnie ale masz rację można "do krzewić" ciężko okiełznać zbyt gęsty łan. Do tego nasi dziadkowie zwykle mieli w zimie śnieg a my mamy zupełnie inną pogodę. Stare normy stosowane przez ojców czy dziadków do naszych czasów mają się nijak. 

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Żeby człowiek wiedział jakie odmiany kiedyś się siało...

Przecież to nie wiedza dla magów i czarownic wystarczy wpisać odpowiednią frazę w google. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

No bo tak myślę czy nie kupić tylko taki lekki bez hydropaka, aby kolein nie było.

Na wiosnę i tak trzeba ruszyć, a tak jak teraz to by na raz poszło.

Bo jednak teraz są koleiny, po końskim było równiej.

Przed kupnem agregata dopracuj spulchniacze śladów bo nie możliwe żeby po konnym było lepij niż po germańskim

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Przecież to nie wiedza dla magów i czarownic wystarczy wpisać odpowiednią frazę w google. 

A wiesz na stówę, że takie akurat w tym miejscu siali? Nie wiesz. Może być Mironowska a może być jakaś inna, Senior zawsze twierdził, że on "ruską" Mironowską siał, ponoć lux na mąkę i wcześnie z pola schodziła, dało się korpiele po niej zasadzić. Ale u nas co było to nie mam pojęcia, żyto jakieś Tetra a pszenica to kto to wie. 

Opublikowano
13 minut temu, Karol6130 napisał:

Raz im się na ponad 400 udało

Chłop pokazał im reklamówki z pieniędzmi, maszyny zawieźli, se poużywał no i zabrali. 

Ponoć mieli szczęście że sami a nie komornik na lawecie 😂

Się czasem zdarza i tak 😅

Opublikowano

Ta jasne. 300kg siali żeby zebrać 3t bo tak wyglądało plonowanie za naszych dziadków. 

No owszem, tak sypało, jak dobry rok to do 4 ton się zbliżyło. Przecież wtedy nawozów się prawie wcale nie siało, trochę saletry na wiosnę i reszta obornikiem. Jak to ojciec mawia "Polifoski drogie były to się tego nie kupowało". 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A wiesz na stówę, że takie akurat w tym miejscu siali? Nie wiesz.

Siali to co ukradli z PGR w okolicy. Z reguły nie były to odmiany "na mąkę". 

• Haha 2
Opublikowano
szymon09875 napisał:

Oglądam Rambo, widziałem to już tyle razy ile rozmowę z Piotrem na temat gęstości siewów 🤣 jedno i drugie równie nudne i bez sensu 🤣

chyba ''Rambo'' lepsze 🤣

jahooo napisał:

zapraszam do mnie na rędziny - zasiejesz 130kg/ha , zbierzesz 2t , takie wspaniałe wschody, gęsta będzie, że przejdziesz pole wzdłuż i nic nie zdepczesz

to ile siejesz?

Opublikowano

Siali to co ukradli z PGR w okolicy. Z reguły nie były to odmiany "na mąkę". 

Bo myślisz, że u nas PGR był 😁 Potem RSP to i owszem handlowali, pracownicy kradli ale lata 50-60 to u nas kompletne zadupie pod tym względem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v