Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Z jednym  to takie  Zetory jak @Dziad932ma latają

7745 daje radę z 2,5m broną aktywną więc wałek to mu nie straszny akurat udźwig Zetora jest dość duży. Klasa gleby II i III. Nie przesadzajcie za chwilę się okaże że 130 km potrzeba do siewu 3m siewnikiem. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

co tam masz w nim? 2,5 metra? czujesz ze jakos słabo sie spisuje i przydał by sie np drugi wałek?

Mam z jednym i jest ok, jedynie teraz brał bym jakiś inny wał, gumowy ,paker albo chociaż rurowy bo po świeżej orce za słabo zagęszcza.

Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

Kurna jakoś mnie męczy jazda autem.

tym nowym ? 

3 godziny temu, Agrest napisał:

upadek rolników produkujących zboża paszowe

owies pójdzie w piec 

2 godziny temu, Dziad932 napisał:

kuźwa cały tydzień po 5 godzin snu na dobę

a ty myślał że 10quni więcej z przodkem to jakoś drastycznie te robotę przyspieszy 

5 godzin temu, 6465 napisał:

Nikt kto wozi w aucie małe dzieci nie ma takiego porządku.

nie mam dzieci a mam większy bałagani niż ci co je maja 

5 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

jechały chyba dwie po jednym razie

po jednym razie na tylnej kanapie 

49 minut temu, gregor1284 napisał:

Dawid podobno ma braki w uzębieniu, no to i jak ugryźć?

czyzby idol z Plutycz?

12 godzin temu, gregor1284 napisał:

Nie wchodzi ta opcja w grę, wszystko w zrebke ma iść 

to cienkie pójdzie w zrębke a grubsze sobie wezme , zawsze to rębaka będzie lżej miał

Opublikowano
7 minut temu, konteno napisał:

a ty myślał że 10quni więcej z przodkem to jakoś drastycznie te robotę przyspieszy 

Nie o moc tu chodzi: 

mamy do dyspozycji 3 ciągniki: 

Ursus 5314, Ursus 914, Zetor 7340. Wszystkie mają bardzo podobną moc. Przyjmijmy dla uproszczenia że wszystkie są w tym samym bdb stanie technicznym którym zrobisz więcej? 

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

Ooo Kurła jak mnie gnaty bolą

mam to samo praktycznie codziennie nie mając tyle obowiązków , zmartwień , zobowiązań i wydatków co inni a co by było jakby przyszło żyć takim życiem jak inni? człowiek by zszedł na zawał albo klepau biede z nędza

12 godzin temu, Belaruss820 napisał:

My 400m wycięliśmy wzdluz drogi gminnej bo na pole wlazily te krzaki. Jak mlode odbijaly to kosiarką scinalem, calą jesien palilismy tym. Teraz powiedzialem zeby wojt.sie tym martwil i ja to pier***e,czas trace,sprzet sie niszczy. A wojt ze nie mozna spryskac bo zaraz ekolodzy sie przyczepią. Ja mam pola w ekologii przy tej drodze ale nie pogniewalbym sie gdyby wypalili cale pobocze,a najlepiej jakby najeli frez bo row plytki to moglby i polem jechac. Ale oczywiscie kasy szkoda.

sam popryskaj przy okazji jakiegoś zbożowego na jare ? końcówka lancy do pionu by oprysk leciał w bok i jak najbliżej krzaków , ciśnienie ile sie da i objechac w koło

@hubertb pytanie z cyklu 3 kobiety jedzą loda ...

nom ,trudno powiedzieć wprost , różne opony, przełożenia i ich dobór że prawie na jedno i to samo wychodzi 

Opublikowano

Odpowiem sam sobie najwięcej zrobisz najstarszym czyli 914. Ma najlepszy podnośnik nie skacze jak pinpong po polu i jako tak wymieszasz przełożenie w skrzyni. Reszta to ma tylko "moc". Problem w tym że znalezienie teraz dobrej serii ciężkiej jest jak poszukiwanie dziewicy  w Mielnie. Dziś wszystkie te ciągniki zwykle są albo zbyt drogie albo zbyt zmęczone. 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, konteno napisał:

tym nowym ? 

owies pójdzie w piec 

nie mam dzieci a mam większy bałagani niż ci co je maja 

po jednym razie na tylnej kanapie 

czyzby idol z Plutycz?

to cienkie pójdzie w zrębke a grubsze sobie wezme , zawsze to rębaka będzie lżej miał

Prawie 600KM silnik to da radę 😉

Opublikowano

Witam serdecznie grono forumowiczów👋 przede mną dzień pełen wrażeń. Dawidek,jeżeli Twoj pech przeszedl na mnie odnośnie psucia maszyn to przyjade do Cb i Ci go oddam. Dzisiaj bede woził obornik i jak mi sie rozrzutnik albo ciagnik popsuje to od razu cała wina na Cb idzie😀 @konteno i chyba tak zrobie 

• Haha 1
Opublikowano
Karol6130 napisał:

3 minuty temu, DANDYS napisał:

widzę tylko operator do zmiany, jezdzi slalomem 😄🤣

Pług wchodził tylko dzięki siłowej 

IMG_20211126_131656.jpg

Orka 30+ letniej łąki 

Zaraz zrezygnowałem bo ciągnik i na 3 skiby zamiast ciągnąć to podskakiwał

IMG_20200831_183336.jpg

to dobry czy nie? chyba 20pare swoich ha oblece?

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, DANDYS napisał:

to dobry czy nie? chyba 20pare swoich ha oblece?

jeszcze patrz akpil wszystkie trzy porównywalne lemiesze unia pasują do wszystkich 

Miałem akpil mix 40 jeden kolega ma agromasz  w obrocie drugi unie ibisa 5 każdy robi sporo ha 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

dobry plug ,dobrze kryje ,ale w twrdszym  od razu nie wejdzie ,zawsze 2,3 m by osiągnął głębokośc  ,czy lżej idzie od ug ,trudno wyczuć ,pomimo odkładnic śrubowych jakby podobnie na tej samej szerokości i głębokości . Tu na zdjęciu są odkładnice całościuwy ,ja mam ażurowe ,być może z sąd odczucie że nie lżej

Opublikowano
42 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Witam serdecznie grono forumowiczów👋 przede mną dzień pełen wrażeń. Dawidek,jeżeli Twoj pech przeszedl na mnie odnośnie psucia maszyn to przyjade do Cb i Ci go oddam. Dzisiaj bede woził obornik i jak mi sie rozrzutnik albo ciagnik popsuje to od razu cała wina na Cb idzie😀 @konteno i chyba tak zrobie 

Przyjechać na kawę możesz ale pecha sobie zostaw 🤭

Opublikowano
7 godzin temu, hubertb napisał:

Nie o moc tu chodzi: 

mamy do dyspozycji 3 ciągniki: 

Ursus 5314, Ursus 914, Zetor 7340. Wszystkie mają bardzo podobną moc. Przyjmijmy dla uproszczenia że wszystkie są w tym samym bdb stanie technicznym którym zrobisz więcej? 

Szejsiontką 🤔 najwięcej ☺️

Opublikowano
kizak napisał:

równo jak na stole ,bez resztek pożniwnych ,czy zioła ,ziemia lekka ,dobrze wilgotna a nie za mokra . Na tym polu po każdej kur... będzie dobrze wyglądać . 

na yt oglądałem filmiki ten jest 200km ode mnie, a tak. nic nie ma, zachodniopomorskim lubuskie, wlkp

Opublikowano

Odnosnie pługów. Dzisiaj zamawiam elementy do bometa,mam.wymiary odkladni,ale.tu chyba idą najzwyklejsze jakie są?czy tez taka grzebanina ze otwory nierówno wywiercone i nie pasują? Na start mam dwie odkladnie bo piach i kamien zrobil swoje,piersi ze dwie tez do wymiany, wszystko nierowno sie sciera, moze by tak juz wszystko wymienic?🤔 ale wtedy wyjdzie mnie polowa ceny tego pluga domyslam sie. Szukalem.tez unii,kumpel ma.4x40 jednobelkowca ale jeszcze wiezyczka bez fasolki tylko z jednym.otworem, orze to nawet nawet. 

Opublikowano
31 minut temu, hubertb napisał:

Spalisz paliwa. Z tym się zgodzę. 

Paliwo tylko wącha 😊

Opublikowano

dzień dobry. 

chiba trzeba się za neptunowanie brać samemu. 

odczekałem, nikt chętny się nie zgłosił, trzeba robić 😵

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v