Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

Adam ty co nieco na temat warzyw wiesz jak to jest że do Polski się sprowadza ogórki od niemca że też to się opłaci przecież tsm koszty większe krajowych brak czy co 🤔

To też nie raz nie oto chodzi. Chcą uwalić cenę lub jakiś zagraniczny sklep ma zapisane że 3/4 towaru musi być z kraju ojczystego sklepu

2 godziny temu, Łolek napisał:

No za godzinę to u mnie w połowie reszta po niedzieli 

Jak mój ojciec gada biedota zawsze pierwsza kosi trawy i zbiera zboże

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

Adam ty co nieco na temat warzyw wiesz jak to jest że do Polski się sprowadza ogórki od niemca że też to się opłaci przecież tsm koszty większe krajowych brak czy co 🤔

Tam do exportu warzyw i owoców jeszcze oprócz ceny za kg to mają jeszcze dopłaty do exportu .Podejrzewam że tak jak u nas są wkurzeni na niskie ceny ale nie mają wyjścia i sprzedaja albo do rowu

Główny import np ogórka to Rumunia Bułgaria.

Wszystko jest robione po to by zdołować ceny naszych warzyw i owoców.

Sezon truskawkowo i czereśniowy u nas trwał to całe samochody ściągali z zagranicy.

Nasi importerzy mają gdzieś polskiego producenta bo liczy się zysk dla nich anie dla rolnika.

Papryka czerwona jeszcze się nie zaczęła na dobre a nam już na skupach codziennie 50 groszy do dołu a jeszcze molochy spożywcze już robią promocje na paprykę .

Aldi zrobiła teraz promocje na paprykę po 4.99 za kg ale to jeszcze import i w ten sposób doprowadzają do niskich cen za nasz towar🙄😥

Opublikowano
18 minut temu, PAN88 napisał:

To też nie raz nie oto chodzi. Chcą uwalić cenę lub jakiś zagraniczny sklep ma zapisane że 3/4 towaru musi być z kraju ojczystego sklepu

Ogórki na skupie u nas 2.6 pod markety a w Lewiatanie 8🤔

Opublikowano
PRIMO napisał:

12 minut temu, Uziu92 napisał:

Direk dziś   po małym spa 😀

Ty już tak go nie pucuj bo lakier zejdzie. 😁

Co to za myjka ?

lavor 28 pro

TheraRolnik napisał:

30 minut temu, Uziu92 napisał:

Direk dziś   po małym spa 😀

Czuć piniondz 

już mogę iść na inne forum , zaakceptują mnie 😂

Opublikowano
radekz200 napisał:

Kolejne zdjęcia z koszenia 😛

A5E6EDDC-D5CF-487F-8727-F46985295756.jpeg

5DA1C67B-6079-4B30-B0D3-B287E1E1747A.jpeg

Radek słyszałeś jeden tu twierdzi że piersza kosi biedota zboża 🤔

PAN88 napisał:

ale czemu pierwsza ma kosić trawy 🤔 przecież im jeszcze nie narosło oświeć bo to się kupy nie trzyma

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Uziu92 napisał:

w nocy deszcz padał i jak ma się nadawać, z resztą wczoraj przed deszczem miało 16 , jeszcze nie doszło. Dla tych co lecą sralutan potrzebny.

wczoraj kosili to pszenica miała 12, a spadło tylko 2l

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

gnoju nie ma co kosić ziarno ''ciasto''

Ci powiem tak pszenzyto z żytem co miałem to mieszankę to suche jak pieprz 😛 ale zyto było z zielskiem to gnój ale myśle ze doleci na przyczepie 

Opublikowano
41 minut temu, PAN88 napisał:

No i ma rację no ja bidny rolnik jestem 

Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał:

Radek słyszałeś jeden tu twierdzi że piersza kosi biedota zboża 🤔

ale czemu pierwsza ma kosić trawy 🤔 przecież im jeszcze nie narosło oświeć bo to się kupy nie trzyma

Dla mojego ojca mliczarz to biedak

6 minut temu, slawek74 napisał:

gnoju nie ma co kosić ziarno ''ciasto''

To kiedy siałes.

Ja 7 ha pszenżyta mam na glinie i siane w pół września to po mierniku ma 15.5 drugie siane było na Jadwigi to też ciasto jeszcze

28 minut temu, stempos1980 napisał:

Ogórki na skupie u nas 2.6 pod markety a w Lewiatanie 8🤔

Szklarnia wczoraj 6zl kg a śremski 5 zł za kg na broniszach.  No ale ja wiem że skup i sklep rządzi się swoimi prawami

12 minut temu, radekz200 napisał:

Kto pierwszy ten lepszy taka zasada 😛 potem sie nie dopcha do usługi 😛😛

Za młody byłem żeby pamiętać ale zaraz po kupnie bizona w 93 ojciec też najpierw robił usługi s na końcu chciał skosić sobie to 2 tygodnie czekał na pogodę 🤣

Opublikowano

Jak przypoerdoliło deszczem. Kombajn mi z pola wygnało. Dobrze że na psycepie szczelna nowa plandeka.

@bratrolnika zaprowadziłem 2 przyczepy po zboże do prawie sąsiada Czarka. Ciekawe czy do stodoły wciągnął 🙆

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Jak przypoerdoliło deszczem. Kombajn mi z pola wygnało. Dobrze że na psycepie szczelna nowa plandeka.

@bratrolnika zaprowadziłem 2 przyczepy po zboże do prawie sąsiada Czarka. Ciekawe czy do stodoły wciągnął 🙆

Do takiego ci ma nazwisko tar........?

3 minuty temu, szymon09875 napisał:

A jeszcze zostaje na bokach :/

Jak gościu slalomem jeździ🤷🏻‍♂️

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v