Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tydzień pogody zapowiadają. To raczej wszyscy pokoszą te trawy 😅

Na porannym doju mi przypomnieli. Zapomniałem że to już czerwiec. 

W środę byłem u szwagra na urodzinach i coś wam powiem. Od 9 lat nie piłem alkoholu, ale dali mi whisky z colą 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Daj spokój. Wtedy się nie skusiłem a teraz już tym bardziej przy tych cenach. Z drugiej strony to powątpiewam, że by mi się to przydało. 

Słonecznie, ciepło, trawa skoszona w poniedziałek, w środę do kopek złożona, może by to dziś rozrzucić, dosuszyć i zebrać 🤔 

Piotrek jak się nie ma przyczepy to i tak często nie potrzebna się wydaje, jak już byś miał taką jednoosiowke wywrotkę to co raz woziłem piach drewno...itd. ale teraz ceny to koszmar.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 3
Opublikowano
hubertb napisał:

7 minut temu, Uziu92 napisał:

mi kiedyś na olx jakiś pisal że da za moją dwukulke 1200 zł i że to i tak dużo 🤦

Mam takiego klunkra który zyskał w tym roku nowe życie jako mobilna podstawa pod zbiornik wody. To taka dwukułka zbudowana w latach 80 na osi od młocarni kołach od żuka służyła pierwotnie do wożenia inwentarza. Klunkier jakich mało. 

moja nowa była robiona, 1.8 na 3.3 metra tyle że sztywna ale os nowa z kołami balonowymi.

Opublikowano
19 minut temu, hubertb napisał:

Ściągasz aparat raz przecież. Co do rozsiewacza to twój opis jest jakiś dziwny lejka sam do zetora(gdzie trochę ciasno) podpinam bardzo szybko. Przecież ta maszyna nic nie waży rzucam tym jak szmatą. 

No 70 latek raczej tym rzucał nie będzie. Ja 70kg nawozów jak po uprawionym w miarę albo po zbożu idę to w pół godziny rozsieję. W lutym 150kg wapna granulowanego na zmarzniętą orankę rozsiałem w godzinę i 10 minut. 50 kg saletrzaku pod kukurydzę to 25 minut na pobronowanej orce zimowej w tempie dość powolnym.

Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Piotrek jak się nie ma przyczepy to i tak często nie potrzebna się wydaje, jak już byś miał taką jednoosiowke wywrotkę to co raz woziłem piach drewno...itd. ale teraz ceny to koszmar.

Drewna nie wożę. Piachu też. Ziemi też. Do zboża czy ziemniaków to u mnie im niższe tym lepsze. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja 70kg nawozów jak po uprawionym w miarę albo po zbożu idę to w pół godziny rozsieję.

70kg? To ile Ty tego zboża masz? A po drugie to siedemdziesięciolatek powinien sobie na d*pie usiąść nie z nawozami po polu się błąkać.  

Edytowane przez hubertb
Opublikowano

Jak mi się w głowie kręciło. Poszedłem spać, zaczynam doić krowy i znowu się kręcę 🤣. Jakoś je wydoiłem i szybko się położyłem na łóżko

1 minutę temu, Bananek napisał:

Skosić to nie problem (choć i to nie wszędzie). Wolałbym skosić i zebrać.

Woda stoi, u mnie zasiali 1,5 ha na takich podmokłych. Strach jechać czy nie zalało tych łąk. 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

70kg? To ile Ty tego zboża masz? A po drugie to siedemdziesięciolatek powinien sobie na d*pie usiąść nie z nawozami po polu się błąkać.  

Senior ma 83 lata, jego żona 78 i dalej śmigają. Ziemniaków posadzone i pszenicy pasek posiany. Brojlerów po 40-50 cały czas, kur trochę i 7 uli.

Co to jest 70kg nawozów? Pszenicy w tym roku pół hektara jest to na drugą dawkę tam rozsiane 50kg saletry i 60kg saletrzaku.

Opublikowano
16 minut temu, GRZES1545 napisał:

tak jest z prawie każdym nowym nabytkiem, do tej pory się bez tego żyło, ale jak kupisz, zasmakujesz, to potem się tylko w głowę drapiesz dlaczego tak późno to kupiłeś....

• Like 7
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Z pewnością "Śmigają" 🤦‍♂️ 

Zabierz komuś to co lubi to się szybciej do grobu położy niż Ci się wydaje. To ich konserwuje, mają po co rano z łóżka wstać. Jakiś rytm dnia i cel jest do wykonania. 

• Like 4
Opublikowano

Wiesz co i tak i nie. Moja babcia nie wyobrażała sobie życia bez inwentarza jednak nikt patrzeć nie mógł jak na siłę się męczy. Zorganizowaliśmy nieco inne zajęcia babci i ona sama przyznała ze mogła sobie spokojnie żyć już kilka lat wcześniej. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Wiesz co i tak i nie. Moja babcia nie wyobrażała sobie życia bez inwentarza jednak nikt patrzeć nie mógł jak na siłę się męczy. Zorganizowaliśmy nieco inne zajęcia babci i ona sama przyznała ze mogła sobie spokojnie żyć już kilka lat wcześniej. 

Kurła Senior jakby usłyszał "inne zajęcia" to by Ci wpier... Chcą to robią. Większość rzeczy sami dają radę. Do wyrzucania obornika, śrutowania, koszenia trawy czy większości prac przy pszczołach sami dają radę. Jakby mi teraz ktoś wszystko zlikwidował i zostawił pusty budynek to szukam jak najgrubszej i najbliższej gałęzi. I oni tak samo. Im czasu nie ma kto organizować. Wnuczka żyje swoim życiem. Syn z nimi nie mieszka i nie ma go cały tydzień w domu bo zawodowy kierowca. Powiedzieli, że dopóki tylko dają radę to robić będą.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Wnuczka żyje swoim życiem. Syn z nimi nie mieszka i nie ma go cały tydzień w domu bo zawodowy kierowca.

I to jest ich prawdziwy powód ciągnięcia tych zajęć. Babci rola zarządcy podobała się bardzo. Nie było likwidacji tylko zmiana profilu działania 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hubertb napisał:

I to jest ich prawdziwy powód ciągnięcia tych zajęć. Babci rola zarządcy podobała się bardzo. Nie było likwidacji tylko zmiana profilu działania 

Nie moja sprawa, ja całkowicie popieram dotychczasowe działanie czyli gospodarzenie. Dla mnie za mnie coś takiego jak u mnie na podwórku - ogród z kwiatami, drzewami mógłby nie istnieć. Tak jak dla innych coś innego. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
22 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Akcją na Broniszach, nasz kraj rolnictwo niebawem upadnie...Ale brawo dla tych co odważyli się nagrać i odezwać. Pytanie gdzie służby handlowe są.

https://www.facebook.com/Owocowa-Polska-2392826837437556/

jakby tak wszystko dobrze kopać to się okaże że kraj samych podróbek. 

owoce, warzywa, nawozy zboża. 

ten gościu troszkę tępy i temu wpadł. 

normalnie by w polskich opakowaniach z Grecji przyszło, albo za noc by przepakowali gdzieś w prywatnej hali. 

Opublikowano

1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

Jak ojciec krowy posprzedawał to babcia mało co na zawał nie zeszła.😬

U mnie było podobnie, ale babci został przedstawiony inny plan i konsekwentnie został wdrożony. Stajnia została przerobiona na kurnik z wolierą utrzymuje się w niej do tej pory około 30 szt. Zamiast bezsensownych sianokosów pola w całości obsiewa się na ziarno. Babcia miała doglądać doradzać a siłę roboczą stanowiliśmy my MY tzn. cała rodzina. Produkty mleczne dalej były robione przez babcie z mleka kupionego od sąsiadów. Po miesiącu takiego życia babcia nawet słyszeć nie chciała o jakiejś krowie. Tacy ludzie myślą że po sprzedaży tego inwentarza będą niepotrzebni i to jest problem. 

2 minuty temu, HF86 napisał:

ten gościu troszkę tępy i temu wpadł. 

Raczej bezczelny. Nawet się nie krył z tym co robi. 

• Like 1
Opublikowano

U Seniora mieli i 4 krowy przez jakiś czas. Po śmierci córki zostały dwie a jedna była bardzo długo. Potem zamiast krów po 80 kur, 300 na rzut kurczaków i sporo królików. Potem po mniej kurczaków, pola trochę odeszło. Od jesieni zeszłego roku bez królików i kurczaków mniej ale brane większe i częściej. Sami się decydowali na sprzedaż choć tęsknota za krową dalej się u nich przewija. 

Opublikowano
43 minuty temu, bratrolnika napisał:

tak jest z prawie każdym nowym nabytkiem, do tej pory się bez tego żyło, ale jak kupisz, zasmakujesz, to potem się tylko w głowę drapiesz dlaczego tak późno to kupiłeś....

Ale czasami się zdarza ,,na UJ mi to bylo''😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v