Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Nie ma jak kontrolować sadzenia i z mojej obserwacji u jednego gościa multum "mijaków". Wymienił na polską. 

Bzdura, kontrola jest z ciągnika, czasem puści, ale tyle co nic.

Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

k**wa John Deere 6m Heder 330zl z sieczkarnia

New Holland Tc 5070 350zl za ha😛😂

Jak wiedzie rano na działkę i zjeżdża wieczorem, to może I tyle brać, aczkolwiek o godziwym zarobku to niema co myśleć. Ciekawe ile by wziął za koszenie na działce, szerokość półtorej kosy i długości 200 m, albo 150 metrów długo i 30 szeroko. Koszenia 20 minut dojazd 40, dlatego na tak małych pierdkach nikt na ha nie liczy tylko na godziny

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Desperado napisał:

Bzdura, kontrola jest z ciągnika, czasem puści, ale tyle co nic.

Taka kontrola to żadna kontrola, ktoś a najlepiej dwóch musi jechać i sprawdzać, zrzucić albo dołożyć aby jak najmniej mijaków było i ręcznego dosadzania potem.

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Haha 1
Opublikowano

Taka kontrola to żadna kontrola, ktoś musi jechać i sprawdzać, zrzucić albo dołożyć aby jak najmniej mijaków było i ręcznego dosadzania potem.

Mam taką sadzarkę już sam nie wiem od kiedy i nigdy nic nie dosadzałem.

Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał:

Jak wiedzie rano na działkę i zjeżdża wieczorem, to może I tyle brać, aczkolwiek o godziwym zarobku to niema co myśleć. Ciekawe ile by wziął za koszenie na działce, szerokość półtorej kosy i długości 200 m, albo 150 metrów długo i 30 szeroko. Koszenia 20 minut dojazd 40, dlatego na tak małych pierdkach nikt na ha nie liczy tylko na godziny

Bizon - pszenica 6,5t/ha, gęsta, słomy w uj, bez sieczkarni, kawałek 15x150m, pół godziny, 150zł w 2020, w 2021 kawałek 20x100m pszenicy na 6,9t, z sieczkarnią plus 10x100m mieszanki z sieczkarnią 40 minut. 

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Mam taką sadzarkę już sam nie wiem od kiedy i nigdy nic nie dosadzałem.

Na końcach to po każdej trzeba dosadzić a po kubełkowej nawet jak jednego brakuje to motyczka i cyk. W zeszłym tygodniu jeszcze dosadzałem bo już na wierzchu są. Zawsze coś urośnie a po co pusta przestrzeń ma być.

Opublikowano

Bizon - pszenica 6,5t/ha, gęsta, słomy w uj, bez sieczkarni, kawałek 15x150m, pół godziny, 150zł w 2020, w 2021 kawałek 20x100m pszenicy na 6,9t, z sieczkarnią plus 10x100m mieszanki z sieczkarnią 40 minut. 

Nie dziw się, kosiłem takie działeczki, płotki warzywka drzewka uj wie co jeszcze, to schodzi tyle że hektar by normalnie machnął w tym czasie, a i dojazd z hederem po szosie, a idź pan w uj.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

Trochę się do pieca dołożyło 😄👍

received_535777644746622.jpeg

ile teraz biorą?? 

420Nm będzie rwało poduchy, u mnie w fiacie już nawet nie wymieniam, parę razy mocniej w pedał przyciśnie i poduszka pod skrzynią od nowa wyrwana...

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Nie dziw się, kosiłem takie działeczki, płotki warzywka drzewka uj wie co jeszcze, to schodzi tyle że hektar by normalnie machnął w tym czasie, a i dojazd z hederem po szosie, a idź pan w uj.

Dla mnie lux było za KR i powtarzam to po raz setny, teraz w porównaniu z tym co było to ujnia z grzybnią. Stawka za godzinę i uj. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Na końcach to po każdej trzeba dosadzić a po kubełkowej nawet jak jednego brakuje to motyczka i cyk. W zeszłym tygodniu jeszcze dosadzałem bo już na wierzchu są. Zawsze coś urośnie a po co pusta przestrzeń ma być.

A co masz innego do roboty, 10-15 minut i podosadzane.

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dla mnie lux było za KR i powtarzam to po raz setny, teraz w porównaniu z tym co było to ujnia z grzybnią. Stawka za godzinę i uj. 

SKR -om  to było na rękę, mało robić a nabić godzin, i to były inne czasy, paliwo części tanie.

Kupisz kubełkową, to i żenić się będzie trzeba, no ktoś z tyłu musi tam stać. :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

ile teraz biorą?? 

420Nm będzie rwało poduchy, u mnie w fiacie już nawet nie wymieniam, parę razy mocniej w pedał przyciśnie i poduszka pod skrzynią od nowa wyrwana...

zalezy gdzie, w wawce chcą od 1100 netto wzwyż, ja płaciłem 700 akurat.

Bardziej się o dwumas boję i przeguby.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Desperado napisał:

SKR -om  to było na rękę, mało robić a nabić godzin, i to były inne czasy, paliwo części tanie.

Oj u nas KR było długo, do 2018 robili. 

7 minut temu, Desperado napisał:

Kupisz kubełkową, to i żenić się będzie trzeba, no ktoś z tyłu musi tam stać. :P

Nie trzeba, jeszcze ma kto jeździć i żadnej baby nie trzeba.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

Nie trzeba, jeszcze ma kto jeździć i żadnej baby nie trzeba.

Ale wiesz jaki to balast taka kobita przy sobie na sadzarce w czasie suszy? nie myl z życiowym balastem.    :D

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Z kołami??? Tamtą drugą to weź wywieźć na złom, co zarobisz to twoje. Będzie ważyła że sto kg chociaż???

W USA również na mondeo fusion mówią 

A jak już i samochodach mowa: jakbym dwa lata temu kupił nowe Tipo w bieda wersji, to teraz byłoby warte 5tys.zł więcej niż wtedy bym za nie zapłacił. Co się k.... dzieje z tymi cenami to jest szok. Nowa Dacia powyżej 90tys.zł, nowy Fiat też koło tego, i to obydwa w średniej wersji wyposażenia

Z kołami ;)

@Łolek zadzwonię jutro 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v