Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I uj z tego, ładnie ma być a nie żeby się somsiady śmiali i żeby oko cieszyło

Z Kopernika też się śmiali jak mówił że Ziemia nie jest płaska. 

Opublikowano
48 minut temu, DANDYS napisał:

ale. kupujesz ta ziemię czy dzierżawy?

Swojego jest koło 32 ornego i 3ha łąk, reszta to dzierżawy 

W ostatnich kilku latach było kupione 8ha ornego i dobry hektar łąki 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Z Kopernika też się śmiali jak mówił że Ziemia nie jest płaska. 

I plonu lepszego po tym i tak nie będzie, zresztą mnie plon ziemniaków od 20t/ha w górę w pełni satysfakcjonuje a jak jest jak w zeszłym roku 30t/ha + to już w ogóle.

Opublikowano
Bananek napisał:

szymon09875 napisał:

@Bananek albo inni z północnego wschodu, coś z Wlkp potrzebujesz ?? Środa/czwartek jadę na Litwę to mogę coś podrzucić.

Kiełbasy od sołtysa. 😉

to mi też,

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

I uj z tego, ładnie ma być a nie żeby się somsiady śmiali i żeby oko cieszyło. Gdzie kurła 3 czy 4 tysiące za starą sadzarkę dawać, za tysiąc - półtora mniej się kupi lekką i popularną. Jak dobrze uprawione to kubełkowej z dwoma ludźmi na pokładzie C-330 pod górkę na trójce też nie czuje.

A chcesz sadzarke kupić ? Za 1800 sprzedam ci bometa który tylko jeden sezon sadził ziemniaki i stoi od kilku lat 

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

48 minut temu, DANDYS napisał:

ale. kupujesz ta ziemię czy dzierżawy?

Swojego jest koło 32 ornego i 3ha łąk, reszta to dzierżawy 

W ostatnich kilku latach było kupione 8ha ornego i dobry hektar łąki 

po wiele?

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I plonu lepszego po tym i tak nie będzie, zresztą mnie plon ziemniaków od 20t/ha w górę w pełni satysfakcjonuje a jak jest jak w zeszłym roku 30t/ha + to już w ogóle.

Plon jest lepszy, koziołek powtarzalny, możesz sadzić sam bez niczyjej pomocy. Ta sadzarka podbiera lepiej i równiej rozsadza przypomina to bardzo precyzyjny ręczny zabieg. Sadzarka o której wspominasz można porównać do siewnika konnego a s211 to poznaniak. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

A chcesz sadzarke kupić ? Za 1800 sprzedam ci bometa który tylko jeden sezon sadził ziemniaki i stoi od kilku lat 

Wolę ze starej produkcji Met Chema albo Fermstala/ Akpila. W tym roku już mi niepotrzebna bo mi znajomy posadził.

Opublikowano
DANDYS napisał:

Bananek napisał:

szymon09875 napisał:

@Bananek albo inni z północnego wschodu, coś z Wlkp potrzebujesz ?? Środa/czwartek jadę na Litwę to mogę coś podrzucić.

Kiełbasy od sołtysa. 😉

to mi też,

Nie ma już. Ja zabieram wszystko. 😉

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Plon jest lepszy, koziołek powtarzalny, możesz sadzić sam bez niczyjej pomocy. Ta sadzarka podbiera lepiej i równiej rozsadza przypomina to bardzo precyzyjny ręczny zabieg. Sadzarka o której wspominasz można porównać do siewnika konnego a s211 to poznaniak. 

Konny bardzo dobry siewnik tylko mój już ze względu na wiek domagał się zmiany. Ale dalej jest bo kto wie czy dalej nie będzie siał. Jak nie dam rady z Kutnowiakiem i jego ustawieniami to go wystawię za 2500 i dalej będę konnym siał.

Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał:

A idźcie z na uj z tymi zakupami w mieście. Szybciej na allegro kupię z dostawą niż tu coś znajdę. Jedynie, że oko nacieszyć można dziewuchami.

A mnie się oko nie ciesz 

Może za wymagający jestem 🤔 albo po prostu nie patrzę bo nie chce dziewczynie życia marnować 🤔 bo i taki głos mam z tyłu głowy 🤔

• Sad 1
Opublikowano
14 minut temu, Bananek napisał:

A idźcie z na uj z tymi zakupami w mieście. Szybciej na allegro kupię z dostawą niż tu coś znajdę. Jedynie, że oko nacieszyć można dziewuchami.

I na allegro pustki, teraz boom na zwijarki, to robię jedną po drugiej, wałek ten dolny chyba wszystkie wykupiłem, gdzie by nie pytał: nie ma 

Pasek 17*1440 też wczoraj nie do dostania (w rozsądnych pieniądzach, nie za miliony monet)

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak ktoś obsiewa do 3ha na rok to nie zmienia, wielu takich jest co sieją po 20-30a na rok, tak jak moi sąsiedzi. I jest takich więcej niż tych 20-30ha +. 

obsiać 3ha siewnikiem konnym to jest dla mnie gościu mordęga. 

Amisze mają koło zatrzymali się ale nie stoją w miejscu. Już nawet oni maja coś ala siewnik konny ;) 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano

Będzie mniej pracy nie będzie narzekania .

Kasjerzy zaczynają się bać. Nowy pomysł Żabki udał się aż za bardzo .

Bezobsługowe Żabki okazały się być o wiele popularniejsze w Polsce, niż sądzili sceptycy, którzy na pojawienie się pierwszych lokali bezobsługowych reagowali, kręcąc wymownie nosami. Jak się okazuje, firma dotarła już do kilkudziesięciu tysięcy klientów, stale powracających do Żappek. Niestety, oznaczać to może złe wieści dla kasjerek i kasjerów.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

obsiać 3ha siewnikiem konnym to jest dla mnie gościu mordęga. 

Sieją tak i im idzie, znajomy dopóki nie zaczął siać kukurydzy to konnym obsiewał 4,5ha, bezproblemowo. Najpierw C-330 z dwukołówką i zawoził zboże a potem z siewnikiem. Teraz mniej obsiewa, tak z 2,5ha bo kukurydzy trochę. Z kilometr ode mnie gość 4ha co roku obsiewa konnym, trochę pszenżyta, pszenicy, owsa i jęczmienia. Większość tych gospodarzy jest już faktycznie 50+ ale paru młodszych też jeszcze sieje, kolega 2 lata młodszy ode mnie konnym 3,5ha obsiewa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v