Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Jakby się młodym chciało to do tej pory by wszystko było. Kupił nowy ciągnik, sprzęt i pracował jeszcze w ZChO na etacie. Niektórzy jeszcze wierzą w to "powiększanie" ale z niektórymi jak się pogada to już mają w nosie ten wilczy pęd... Znajomego pszczelarza syn dobił do 30ha i powiedział dość, jeżdżę po koncentrat dla niosek do takiej handlarki, syn też gospodarzy, doszedł do 40ha i powiedział, że więcej nie będzie robił, leżeć też trzeba. Mi też proponowali ale ja mówię, po co mi to? Powiększać, zwalniać się i modlić się o deszcz albo o to żeby gradu nie było? Wolę mieć wypłatę co miesiąc w kieszeni a tu się pobawić i wielu, wielu takich jest. Mają po 7-8ha, do roboty a to dla zabawy i to niektórzy tacy po 30 kilka lat.

Nie każdy jest taki sam. Jakby każdy taki był to by było za nudno czasem trzeba się i powkurwiać. 

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Chociaż Ci powiem, że u nas te gospodarstwa z reformy powstałe, słabo się ostały. 

U nas też, dobrze było dopóki starzy żyli a teraz to nie ma nic. Nawet i te bez reformy rolnej coraz słabiej się ostają. Starzy się jeszcze bawią. 

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

dlatego niedługo u was miasto będzie. 

Tak szybko nie będzie. Ale oby tego nie dożyć. Paru bambrów jest, RSP i oni większość w garściach trzymają. Zostało trochę tych drobniejszych po parę hektarów i kupę takich co dla siebie mają po parę rządków ziemniaków i z 20a zboża ale to głównie starsi. 

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

A zawsze można to skrócić. 

Nie jeden tak gada, a jak przyjdzie co do czego to walczy o każdy dzień. a nawet do tej 70 to Ci ile jeszcze zostało? 

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

A zawsze można to skrócić. 

Nie jeden tak gada, a jak przyjdzie co do czego to walczy o każdy dzień. a nawet do tej 70 to Ci ile jeszcze zostało? 

• Like 1
Opublikowano

Za młody? Chłopie ja nie chcę nawet dożyć do tej 70. A zawsze można to skrócić. 

Pioter daj spokój . Spójrz na seniorkę i dożyj jej wieku.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Mniej niż 50 lat. Nie takie okręty tonęły.

Przed chwilą, 6465 napisał:

Pioter daj spokój . Spójrz na seniorkę i dożyj jej wieku.

Nie chcę. Stary człowiek to człowiek zniedołężniały i wymagający opieki w większości przypadków. A robić tak jak koleżanka matki z roboty, stara panna, która całe życie składa grosz na opiekę na stare lata to też nie chcę. Żeby to przepie*dzielić jak się samemu już w domu zostanie to nikogo nie potrzeba do pomocy i niewiele czasu potrzeba.

Opublikowano

Pierwsze w sezonie.

Do tego polędwiczka i jakoś może się przeżyje.

20220522_103501.jpg

Opublikowano
43 minuty temu, danielursus3p napisał:

Inwestycja dobra bez wątpienia, kwestia tylko tego czy trafi się klient tu i teraz w razie potrzeby. 

Jak cena nie będzie z kosmosu to klient zawsze się znajdzie. U mnie w okolicy od dwóch lat nikt nie sprzedaje już gruntów rolnych, albo są małe działki budowlane, albo "tereny inwestycyjne", choćby to była podmokła łąka bez dojazdu i mediów, to w ofercie musi być napisane że to teren inwestycyjny z super widokami na przyszłość. Albo działka rekreacyjna " z dala od wszystkiego"

Opublikowano
14 minut temu, Bananek napisał:

Ale zmarzłem w kościele. Pora piec odpalić. Nie ma co marznąć w domu. Lipna pogoda, bo bym się wybrał jednośladem na pokazy maszyn.

A masz co pokazać?🤭

Opublikowano

Jary dokładnie po miesiącu od siania, za gęsto zdecydowanie. Mogłoby w sumie coś popadać 🤔. Pszczoły przejrzane, kilka nie podlanych miseczek pomogłem im usunąć. Wjater pędzi, chmury również. I taka to niedziela 🤔

IMG_20220522_105540.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Trza posiedzieć 

IMG_20220522_110523.jpg

Kurna chciało Ci się tak rano wstać?

14 minut temu, bratrolnika napisał:

Jak cena nie będzie z kosmosu to klient zawsze się znajdzie. U mnie w okolicy od dwóch lat nikt nie sprzedaje już gruntów rolnych, albo są małe działki budowlane, albo "tereny inwestycyjne", choćby to była podmokła łąka bez dojazdu i mediów, to w ofercie musi być napisane że to teren inwestycyjny z super widokami na przyszłość. Albo działka rekreacyjna " z dala od wszystkiego"

Gdzieś blisko dk92 pewnie ? Tam to faktycznie można by majtek zbić 

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To co na zdjęciu za gęsto? 

Za gęsto. Myślałem, że jakieś drutowce czy inne gówno łąkowe pomoże zmiejszyć obsadę, ale jednak tylko qq ruszają 🤣

W sumie byłby większy, ale tydzień po axialu i mustangu 'chorował'. Teraz jakoś się ruszył.

Opublikowano

A tutaj małe pracownice. Rzepak powoli kończy kwitnąć, ale już kwiat na robinii widać. I taka to robota 🙄

Snapchat-1833405067.jpg

Opublikowano
Przed chwilą, sadownik12 napisał:

Za gęsto.

Dla mnie to za rzadko a nie za gęsto. Może złudzenie. W zeszłym roku robiłem test z mieszanką, na jednym kawałku poszło jakieś 140kg/ha a na drugim wyszło jakieś 180kg/ha. Wyglądowo gęste było ładniejsze, plon delikatnie większy na tym kawałku gęściej posianym. W przyszłym roku jak będę siał to będę próbował ustawić na co najmniej 170kg.

Opublikowano

Złudzenie w takim razie. Tutaj ponad 200kg poszło przy 45 mtn jakoś. Ale siany późno, dlatego tak. A jednak trzeba było posiać w dużo mniejszej obsadzie. Nie przewidzisz.

Dla mnie to za rzadko a nie za gęsto. Może złudzenie. W zeszłym roku robiłem test z mieszanką, na jednym kawałku poszło jakieś 140kg/ha a na drugim wyszło jakieś 180kg/ha. Wyglądowo gęste było ładniejsze, plon delikatnie większy na tym kawałku gęściej posianym. W przyszłym roku jak będę siał to będę próbował ustawić na co najmniej 170kg.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v