Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Co różni whisky od wódki?

Przede wszystkim składniki. Podstawą whisky jest jęczmień w postaci słodu i czystych ziaren. To na nich po kolei odbywają się słodowanie i fermentacja. Potem słód się osusza i powstaje zacier, który poddawany jest destylacji. Większość gatunków jest destylowana dwukrotnie i przelewana do beczek. trzykrotnie destylowana jest irlandzka whiskey, jednokrotnie - amerykański  burbon.

Destylat rozcieńczany jest z wodą i ma ok. 60 procent. W zasadzie na tym etapie produkcji niewiele różni się od wódki. Dopiero leżakowanie w dębowych beczkach sprawia, że alkohol ten nabiera odpowiedniego złocistego koloru i wydziela orzechowy smak.

Cała filozofia .

Słód to już raczej osuszony a nie się osusza. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, gregor1284 napisał:

No i widzisz z rozmachem a jednak skromnie. Wszyscy tak robią a później się chwała "o 40 letni jack Daniels" ale to już ludzie którzy kupili dwie butelki w wieku 20 lat a teraz łapią się na wiek emerytalny 😂

Byłem kiedyś na imprezie komunijnej, sąsiad wola mnie do wiejskiego stołu. To idziemy a tam stoją trunki jak u Radka a i jeszcze droższe. Pytam sąsiada co pijemy? A on do mnie znasz się na tym? To polewej tym które najdroższe to sprubuimy. A tu zaszedł gospodarz imprezy i łap za jakąś karawke i częstuje sprubujcie jaka dobra nalewka. I h*j już śmy se poprubowali 🤷

Edytowane przez 6465
  • Haha 1
Opublikowano

Eh kurła, gdzie ta wiosna. Piździ, że hoho. Chyba trzeba na narty wieczorem wybyć, może tam człowiek o wojnie nie będzie słuchał 🤔

Opublikowano
7 minut temu, hubertb napisał:

I w jednym i w drugim przypadku jest przesada. Pomóc trzeba jak zaczną fikać dać kopa w d*pę na rozpęd

Czy kiedyś grali hymny narodowe sąsiadów zanim sąsiedzi zajęli ich ziemię? 

Opublikowano
7 minut temu, HF86 napisał:

daj Pan spokój. jak w zeszła niedzielę gości wedzonkami i pieczystymi ugosciowalem to 3 zawodników i prawie 3 litrowe zubrowki wydoili 🤭

Za wędzonki plus, ale żeby gości sklepową wódką częstować? Ehhh

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

35 lat na powietrzu -to go na droge wywal albo sprzedaj komus kto ci potem nie da po pysku i nie kaze zabierac..

pali się ino szum. piec by zagotowalo 🙉

to ile jest terminu przydatnosci na węgiel i jak go teraz zutylizowac?🤔

Opublikowano
6 minut temu, tomek222 napisał:

Są, ale to jeszcze nie ten stopień co tam, ci co tam trochę przejrzeli na oczy to się boją sprzeciwu z obawy żeby źle nie skończyli. 

A my co? Lepsi? Plujemy na wszystkich do okoła i uważamy się za jakiś wyjątkowy naród, wszyscy źli my dobrzy...

Po 1. Powiedz tym mocherom coś złego na kaczora albo Pinokia. Otwórz oooooczyyy i paaatrz. 

Po 2. Sprawdź sobie ile obecni "rządzący" umów zerwali tylko dlatego że te umowy podpisał Tusk. Np umowę o tym że cena gazu i ropy jest uzależniona od kursu dolara. Teraz idź im podziękuj. Obecna "władza" sama się topi w tym szambie swojej propagandy, najpierw tym z TV zamiast mózgów nakładą do łbów jak to dobrze a jak zobaczą ze Ci wierzą to i sami zaczynają w to wierzyć 

Opublikowano
50 minut temu, radekz200 napisał:
1 godzinę temu, Kallina86 napisał:

Może powinieneś coś zjeść. Chcesz? 

Chce 😛

Zaraz się zorganizuje jakąś zbiórkę ;) 

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

Byłem kiedyś na imprezie komunijnej, sąsiad wola mnie do wiejskiego stołu. To idziemy a tam stoją trunki jak u Radka a i jeszcze droższe. Pytam sąsiada co pijemy? A on do mnie znasz się na tym? To polewej tym które najdroższe to sprubuimy. A tu zaszedł gospodarz imprezy i łap za jakąś karawke i częstuje sprubujcie jaka dobra nalewka. I h*j już śmy se poprubowali 🤷

To nie tylko u was takie ekscesy 😂

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Za wędzonki plus, ale żeby gości sklepową wódką częstować? Ehhh

nawet Pan nie wiesz jak teraz trudno o godny trunek. wcześniej wszystko co dobre z puszczy podlaskiej to celnicy i wojsko przechwytywalo, A potem to jak ta cała armia się zjechała to i źródełko wysiorbali 😪

Opublikowano
8 minut temu, sadownik12 napisał:

Eh kurła, gdzie ta wiosna. Piździ, że hoho. Chyba trzeba na narty wieczorem wybyć, może tam człowiek o wojnie nie będzie słuchał 🤔

Podobno fińscy snajperzy ćwiczenia mają. Uważaj tam na tych nartach 

Opublikowano
2 minuty temu, Kallina86 napisał:

Zaraz się zorganizuje jakąś zbiórkę ;) 

chociaż twarogu na mastijetcie i somatyce 🤭

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Bimbrownicy jak robią w Ameryce w lasach w Polsce też kto oglądał to wie jak powstają spaniałe trunki z kukurydzy .

Trunki z kukurydzy to kiedyś na stadion stulecia przywozili. American corn coś tam to się nazywało. Wujo na zyskach chałupę zbudował niezłą 🙊

8 minut temu, HF86 napisał:

pali się ino szum. piec by zagotowalo 🙉

to ile jest terminu przydatnosci na węgiel i jak go teraz zutylizowac?🤔

Starszy z kopalni przywożą i ludzie muszą palić 😔

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, jahooo napisał:

Nie, nie trzeba. Jak masz końcówki obrotowe, to tylko obracasz na końcówki do RSM. A jak nie, to 15 minut wymiana końcówek na takie do rozlewania

Mam potrójne , ale  płukać trzeba obowiązkowo ?

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

nawet Pan nie wiesz jak teraz trudno o godny trunek. wcześniej wszystko co dobre z puszczy podlaskiej to celnicy i wojsko przechwytywalo, A potem to jak ta cała armia się zjechała to i źródełko wysiorbali 😪

Kurpiowskiego to nawet nie proponuję, mogli byście wysypki jakiej dostać albo co. Ale grunt że źródełko nie wyschło a i pajęczyny z aparatu omiecione 🙊

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Po 1. Powiedz tym mocherom coś złego na kaczora albo Pinokia. Otwórz oooooczyyy i paaatrz. 

Po 2. Sprawdź sobie ile obecni "rządzący" umów zerwali tylko dlatego że te umowy podpisał Tusk. Np umowę o tym że cena gazu i ropy jest uzależniona od kursu dolara. Teraz idź im podziękuj. Obecna "władza" sama się topi w tym szambie swojej propagandy, najpierw tym z TV zamiast mózgów nakładą do łbów jak to dobrze a jak zobaczą ze Ci wierzą to i sami zaczynają w to wierzyć 

U nas jak sobie gościu przed wyborami na prezydenta powiesił plakat Trzaskowskiego to go miejscowe pis-iory chcieli pobić. O tym to mi nie musisz pisać bo ja o tym wiem.

Edytowane przez tomek222
Opublikowano

nie gustuje w mocnych trunkach.jaką nalewka czy tam dobre piwo i tyle. 

A po tej amerykanskiej berbelusie to chociaż fajki rzuciłem. od tamtej pory się boję. 

Opublikowano
8 minut temu, tomek222 napisał:

U nas jak sobie gościu przed wyborami na prezydenta powiesił plakat Trzaskowskiego to go miejscowe pis-iory chcieli pobić. O tym to mi nie musisz pisać bo ja o tym wiem.

A napisałeś tak jakbyś nie wiedział. Sprawdzałeś mnie? 

7 minut temu, HF86 napisał:

nie gustuje w mocnych trunkach.jaką nalewka czy tam dobre piwo i tyle. 

A po tej amerykanskiej berbelusie to chociaż fajki rzuciłem. od tamtej pory się boję. 

50-55 to jakie to mocne. Dla Dzieci i kobiet w ciąży 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v