Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Baks00 napisał:

Ile blacha trapezowa że 40 dychy?płaska arkusz że 100 mało?

Nie wiem, ostatnio nie jestem w temacie. Ale ze w ciągu ostatnich paru lat kilka dachów się zmieniło, to jak ktoś liczy że blacha to xx zł, i to razy ilość potrzebnych metrów , to jeszcze drugie tyle trzeba doliczyć za blachę obrobkowa, łaty, wkręty, itp. bez roboty.

Blacha 10000zł, to drugie 10000 drobnica 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

dokładnie tak jest ..z blachą to też niby w ogłoszeniach i po 36 zł była ale jak zagłebisz temat to okazuje się że II gatunek że cienkie badziewie  ,i pasowało by coś lepszego kupić

Edytowane przez krzysiek1979
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Baks00 napisał:

Już podrożała jak porównywać np w ciągu 2lat 

Drzewo cały czas drozeje

No i dotacja to kolejna podwyżka, tak jak ze wszystkim, na dotacjach dorabiają się firmy, a my tylko te piniąszki przewalamy. Ja na stodołę się szykuję ze zmianą, 12x42m 670m². konstrukcja drewno wszystko swoje. ale wszystko do wymiany więc majster skasuje, w 100k chyba nie zamknie się. Gdyby nie budowa siostry to 3 lata temu za pół ceny bym miał zrobione. Teraz na samą myśl skórę zdziera. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Za samo zdjęcie eternitu bodajże dwa lata temu firma śpiewała 20zł od metra, a zapewne fv będzie potrzebna za to. Jeśli gmina nie odbiera eternitu to kolejny koszt utylizacji plus zapewne jeszcze transport. Jak znam życie taniej będzie po cichu samemu robić.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

Szwagra operator wyciska z maszyny 110-120%. Tucano 340 z 6rzedową przystawką tira młócił z dowozem na skraj pola w 50min. Capello poddało się po dwóch sezonach. W takim przypadku obowiązuje zasada: żadnych wynalazków.

U nas emmarol nie występuje. W promieniu 30km nie kojarzę ani jednej.

Kupujesz używkę, dzwonisz do dealera z pytaniem i tyle. Albo pojedziesz, kupisz noże i wiesz wszystko.

U mnie praktycznie same capello. Innych bardzo nie uświadczy. U mnie jak skosi 50-80 ha to wszystko na więcej nie liczę. W sumie to taki eksperymentalny zakup będzie. Będzie robota, przyjmie się to kupię większy kombajn i nowa przystawkę 6 składana. 

A emmarol ma dobre opinie, a co to warte to trudno powiedzieć. 

Co powiesz o geringhofie? Fantini jak i capello podobno lekko idzie? Szwagier widać rozeznanie ma, to coś tam zawsze się dowiesz, w okolicy przystawki do kukurydzy to egzotyka do niedawna. Dopiero teraz się pojawia ich coraz więcej. 

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

nie narzekaj chociaż suszy nie masz 😁

to przez te germańskie maszyny one ściągają deszcz 🤪

Lepiej jeden rok suszowr

Drugi gradowe

Piniędzów nadają człowiek sie nie narobi.

Kurła leje się z patyków, trzeba czekać jak obeschną

Na darmo wcześnie wstawał.

Opublikowano
8 godzin temu, Baks00 napisał:

Ile blacha trapezowa że 40 dychy?płaska arkusz że 100 mało?

najtanszy alucynk 0.5 w drugiej klasie. 

przełożenie dachu ze zdjęciem koło 200 zł wyjdzie za m2

Opublikowano

Ale człowiek durny. Kartofli zachocieło się to przewalił sam jak wariat te dwie tony. A co tam, młodzik. Raz dwa ponosił worki po 50kg. Zboże do czyszczenia też naszykował 30 woreczków, ale jakieś ciężkie już wczoraj były. Plecy coś bolały już po tej kartofli, ale chojrak dawaj dalej przerzucać sam te worki ze zbożem. A dziś ledwo z wyra zlazłem. Śniadanie na stojąco wcinam bo usiąść nie mogę, taki ból w krzyżu. Stary a durny. A jeszcze w międzyczasie ta orka to też zawsze mnie ten fotel w ciągniku jak natłucze to kilka dni potem cierpię. A nu jeho.

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

Ale człowiek durny. Kartofli zachocieło się to przewalił sam jak wariat te dwie tony. A co tam, młodzik. Raz dwa ponosił worki po 50kg. Zboże do czyszczenia też naszykował 30 woreczków, ale jakieś ciężkie już wczoraj były. Plecy coś bolały już po tej kartofli, ale chojrak dawaj dalej przerzucać sam te worki ze zbożem. A dziś ledwo z wyra zlazłem. Śniadanie na stojąco wcinam bo usiąść nie mogę, taki ból w krzyżu. Stary a durny. A jeszcze w międzyczasie ta orka to też zawsze mnie ten fotel w ciągniku jak natłucze to kilka dni potem cierpię. A nu jeho.

ja już worki po 25 kg, psienicy po 33 max. rehabilitacja co 3 tygodnie to I człowiek się nauczył. 

a wcześniej myślałem żem nie zniszczalny. 

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

Dlatego trzeba sie szanować

Człowiek narobiony to tak jak i maszyna wyje🔨ana po tysiącach hektarów.

• Like 1
Opublikowano

Do kitu takie grzybobranie.

10 minut i ¾ wiadra.

Mina żony będzie bezcenna. Już zapowiedziała że nie chce żadnych grzybów

20221002_074713.jpg

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Do kitu takie grzybobranie.

10 minut i ¾ wiadra.

Mina żony będzie bezcenna. Już zapowiedziała że nie chce żadnych grzybów

20221002_074713.jpg

jak tak zbierasz to się nie dziwię. 

grzyby się do domu wnosi tylko do przepłukania i odebrania ewentualnie tego co się przez przypadek do wiaderka dostało. 🙉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v