Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Ja znam pracownika lesnictwa co ma problemy z odróżnieniem gatunków drzew w lesie

Tego się przecież uczy w szkole podstawowej. Przynajmniej tych absolutnie podstawowych o rzadko występujących nie mówię bo tu naprawdę można mieć problem. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Tego się przecież uczy w szkole podstawowej. Przynajmniej tych absolutnie podstawowych o rzadko występujących nie mówię bo tu naprawdę można mieć problem. 

Ale to pracownik kontroli lesnej

Opublikowano

https://youtu.be/WYSi5upe0Xg czasem oglądałem ten kanał ale niestety nie mam cierpliwości 🤦‍♂️

kuba9449 napisał:

Panowie co to będzie z tą pogodą, przestanie kiedyś padać?

narpierw musi zacząć 🤭 LLU sucho 🙄

Opublikowano
1 minutę temu, kuba9449 napisał:

Panowie co to będzie z tą pogodą, przestanie kiedyś padać?

Sam sobie odpowiedźiales Termin kiedyś jest jak najbardziej prawidłowy, u mnie znaczy w centrum pogodnie 

Opublikowano
hubertb napisał:

1 minutę temu, Uziu92 napisał:

trzeba z ciekawości policzyć ile godzin się zejdzie w sumie na szykowanie.

Sąsiad kiedyś liczył ile poświęca na Z058 i wyszło że tydzień pracy po 8h. 

u mnie w tym roku jakoś dużo nie ma do roboty w nim, ale bywało że się dobre 2 tyg grzebalo, bo to jedno, a to część się zamówiło i drugie się robiło w międzyczasie i na odwrót. Te lampy chińskie to już mnie denerwować zaczynają, 2 sezony na kombajnie i się spaliły, a ile one świeciły w sumie ? może 30 h. Chyba trzeba w jakieś wesemy zainwestować, albo coś w ten deseń.

Opublikowano

Kolejna kradzież i tym razem złodziejaszek wpadł, gnój z wioski 25 lat. Patologia, opieka ich chowa. Matka go wygoniła ostatnio z domu, policja wysłała do niego wezwanie na przesłuchanie 😆 cyrk k**wa. Nagrał się na 3 kamerach, dokładnie widać kto i co, a oni na przesłuchanie. Całej reszty i tak mu zapewne nie przyklepią. 

Ehh kuźwa w tym kraju to tylko samosąd na taką gnide, nie ma co liczyć na milicję. 

Może ktoś polecić jakąś fotopułapke dobrą nie za miliony? Nad stawem jakaś k**wa mi ryby podbiera, u sąsiada też. Ostatnio znalazł obcy spławik z żyłką na kracie

Opublikowano

ja to jak kto obkosi to I z piwkiem podziękuję. 

poco te badyle i siewcy zielska mają się plenic. 

Opublikowano
30 minut temu, witejus napisał:

Znam taką ze wsi i na wsi mieszka a nie odróżnia żyta od pszenicy, już wykłoszonych

Widocznie ma ciulowy kombajn żeby kłoska wymłócić. 🤭

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

Kolejna kradzież i tym razem złodziejaszek wpadł, gnój z wioski 25 lat. Patologia, opieka ich chowa. Matka go wygoniła ostatnio z domu, policja wysłała do niego wezwanie na przesłuchanie 😆 cyrk k**wa. Nagrał się na 3 kamerach, dokładnie widać kto i co, a oni na przesłuchanie. Całej reszty i tak mu zapewne nie przyklepią. 

Ehh kuźwa w tym kraju to tylko samosąd na taką gnide, nie ma co liczyć na milicję. 

Może ktoś polecić jakąś fotopułapke dobrą nie za miliony? Nad stawem jakaś k**wa mi ryby podbiera, u sąsiada też. Ostatnio znalazł obcy spławik z żyłką na kracie

Poszukaj leśną 

https://szpiegujemy.com/product-pol-9370-Fotopulapka-GSM-kamera-lesna-HC-300M-40xIR-940nm-Czujnik-Ruchu.html

• Thanks 1
Opublikowano
hubertb napisał:

1 minutę temu, Uziu92 napisał:

Chyba trzeba w jakieś wesemy zainwestować, albo coś w ten deseń.

Albo założyć poczciwe halogeny na tradycyjne żarówki. 

były jeszcze oryginalne helli , ale już miały powypalane te chromy na odblysnikach i jeden był nie szczelny to ten odbłyśnik zardzewiał, bo metalowy, to wywaliłem i dałem ledy , ale te chińczyki to lipa, wesemy znowu drogie i boję się że gałęzią je załatwię, tak jak 2 koguty załatwiłem o krzaki. Znów trzeba wsadzić chinole i znów będzie na 2 sezony, plus ich że biorą mało prądu w porównaniu do halogena, a świeca trochę lepiej przynajmniej te 16 diodowe.

Opublikowano
5 minut temu, superfarmer02 napisał:

A propos. Da się jakoś obniżyć ładowanie alternatora bo w kombajnie muszę cały czas na halogenach jeździć bo przeładowuje 

Jeśli przeładowuje to uszkodzony jest regulator napięcia. 

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

U nas parę lat do tyłu było całkiem odwrotnie, złapali jakichś trzech szczawi, i w sądzie doj**ali im wszystkie kradzieże z gminy zgłoszone w ciągu ostatnich paru lat, wykrywalność lokalnej jednostki policji tak wyjebala w statystykach do góry że aż komendant wojewódzki przyjeżdżał do nich z medalami

• Haha 8
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, pedro2 napisał:

Nie bierz fotopulapki, kup kamerę z zasilaniem panelowym+ poglądem/powiadomieniami na żywo. Znajomy w lutym kupił jakąś za 1200zl i powiem Ci, że robi robotę. Fotopulapka by takiej jakości nie uzyskał. Dowiem się co to za kamera to Ci podeślę. Ale super sprawa. 

1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

w tym roku będzie kosa, bo jak cenę za***ie za koszenie to te zboże tyle nie będzie warte 😂

Toż pisał, że 500zl/ha. Uczciwa cena jak za małe kawałki. 

Edytowane przez sadownik12
Opublikowano
9 minut temu, sadownik12 napisał:

Nie bierz fotopulapki, kup kamerę z zasilaniem panelowym+ poglądem/powiadomieniami na żywo. Znajomy w lutym kupił jakąś za 1200zl i powiem Ci, że robi robotę. Fotopulapka by takiej jakości nie uzyskał. Dowiem się co to za kamera to Ci podeślę. Ale super sprawa. 

Gdzie tam, aż taki bogaty nie jestem. Do tego karta, internety... A po drugie nie mam gdzie tego zawiesić, jest jedno drzewko nie za duże. Podpindolą jeszcze i kamerę. 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v