Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

Ale dziś fajnie w kościele było. Orkiestra dęta koncert kolęd, super. 👍 Bardzo się to dla mnie podoba.

Tak mówisz 🤔 no to zobaczę o 12 

Mam nadzieję że nie oszukujesz ☺️

Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

A to jeszcze Polska ☺️

O to to 👍Bo to chodzi o kase , zapłacisz to możesz kopcić

A powiedz z czego jest eko groszek no chyba z węgla a pelet z trocin to znaczy z drewna to czym się różni mój opał jak palę drewnem i węglem wysokokalorycznym istotą jest różnica w podawaniu opału na palenisko 

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

A to jeszcze Polska ☺️

Nie ku🤬 Syberia. 🤦‍♂️

6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

"Wierzył chłop w gusła..."

Aż mu du** uschła. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

U nas też co roku robili taki koncert jak jeszcze chodziłem do kościoła, teraz nie wiem. Nigdy nie lubiłem orkiestr i instrumentów dętych więc i tak się zmywałem do domu.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Ursus932 napisał:

Przed chwilą, Bananek napisał:

Ale dziś fajnie w kościele było. Orkiestra dęta koncert kolęd, super. 👍 Bardzo się to dla mnie podoba.

Było. Słowo klucz.

Opublikowano

Bo ty zapłaciłeś tylko VAT od węgla i drewna, ewentualnie od paliwa do cięcia. Przy pelecie dochodzi firma która zrobi zrębki, zrobi pelet, od tego zapłaci podatek dochodowy, ZUS itp...

2 minuty temu, Łolek napisał:

A powiedz z czego jest eko groszek no chyba z węgla a pelet z trocin to znaczy z drewna to czym się różni mój opał jak palę drewnem i węglem wysokokalorycznym istotą jest różnica w podawaniu opału na palenisko 

• Like 2
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

U nas też co roku robili taki koncert jak jeszcze chodziłem do kościoła, teraz nie wiem. Nigdy nie lubiłem orkiestr dętych więc i tak się zmywałem do domu.

Ty nic nie lubisz to mnie nie dziwi. Jesteś anty wszystko.

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Zdarzało i to na dużo większą skalę.

W 1816 był rok bez lata, i dobrze ludziom nie było. Jednak to była jednorazowa anomalia. 

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

A gdzie jakiś wat. Ty chiba taki sam jak ja. Pinokio nie ma zarobku. co mu wpłynie z tych 10 litrów benzyny i łańcucha na sezon grzewczy 😂

Opublikowano
Łolek napisał:

Tym, że w teorii twoje drewno jest nieprzetworzone do palenia.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

W 1816 był rok bez lata, i dobrze ludziom nie było. Jednak to była jednorazowa anomalia. 

Bodajże w 1661 kronika klasztoru w Alwerni zanotowała, że zimą 1660/1661 nie spadł ani raz śnieg a przed sylwestrem chłopi pracowali w polu. Anomalie były zawsze.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Łolek napisał:

Marek ja to wiem ,ty to wiesz i większość ludzi , no ale wiesz przekaz idzie że tylko groszek i pelet  ekologiczne 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano (edytowane)

Po co tak daleko się cofać w 1985 coś koło tego w styczniu chodziłem w koszulce tak było ciepło ludzie orali jak w lecie .

Zaś rok 2000 wiosna tak ciepła że wiśnie w końcem marca przekwitały a lato upalne .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Leszy napisał:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rok_bez_lata

Takich anomalii było więcej, np zima 1812/13 też była spowodowana anomaliami pogodowymi i pogrążyła armię Napoleona

W tym czasie przejawiały aktywność inne wulkany: Soufrière na wyspie Saint Vincent na Karaibach w 1812 oraz Mayon na Filipinach w 1814.

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Łolek napisał:

Zgadza się, tu ważna  jest metoda spalania przy której opał lepiej się wypala, jest mniej strat w komin i spalin itd. Jedyne co do jakości i zawartości peletu można by mieć uwagi bo różnie bywa.

Co to by było jakby teraz taka ostra i długa zima wystąpiła jak kolega wyżej napisał🙆‍♂️😬

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
Opublikowano
16 minut temu, TheraRolnik napisał:

Kurła z 3p na fendta 😱

To jak by się przesiąść z kozy na konia 🙊 

Zalujesz mu ? Dość zdrowia stracił na tym wyjuchu 😁

Przynajmniej będzie rzetelna relacja jak ten ciągnik działa , bo chłopak mówi jak jest a nie jak większość się za reklamy sprzedała 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, zycietoniejebajka1 napisał:

I tacy fachowcy się znajdą 😁😁 w tygodniu oglądalem filmik , jak nowy komin rozbierają , bo fachowcy z dziurawki postawili 😁😁😁

U kumpla tak zrobili ale już kupę lat temu to budowane. Stary nalał on w komin i sadzę wypalał to stara by się wykiprowala jak ze ściany dym zaczął wyłazić 😂 

• Haha 1
Opublikowano

ja cały czas tym samym. bel prawie nie robię, a 3 rolki na ŕok to mi się nie chce zmieniać paliwa  w moim piecu 8mej kategori 😃

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v