Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wg mnie to ściema, spalanie suchego drewna jest chyba najbardziej eko opałem.  

Opublikowano
10 minut temu, mikad napisał:

No i co z tego że masz las, w każdej chwili mogą zabronić Ci wycinki, w tym kraju nic nie jest Twoje, nawet ziemia którą kupiłeś może zostać zabrana.

Z pól które mamy do nas należy warstwa która uprawiamy czyli jakieś 30 cm. Na głębokość orki. Reszta jest państwa. 

Opublikowano

Przecież już teraz jest zakaz w.krakowie pieców na.paliwa stałe. Nawet kominka nie możesz mieć. 90% gmin nie wyrazi zgody na budowę domu jak masz gaz w działce a w projekcie piec na paliwo stałe. 

Opublikowano

Jestem obecnie na etapie budowy domu i chyba jednak wybiorę piec gazowy pomimo że mam sporo lasu i drewna opałowego , i nie wybieram takiego rozwiązania z powodu że zabronią w którymś roku czy ekologia przemawia , po prostu szukam optymalnego rozwiązania pomiędzy kosztami a wygodą , myślę że na gaz wydam rocznie około 4-5 tyś , drewno i to ze swojego lasu będzie oczywiście dużo taniej ale nie za darmo  , piłę trzeba kupić i ją utrzymać ( olej benzyna łańcuch) , drewno trzeba przywieźć co też daje jakieś koszty może nie wielkie ale jednak , no i czasu w uj trzeba poświęcić na przygotowanie opału na całą zimę więc nie ma co za bardzo panikować da się wyżyć bez drewna jako opał 

Opublikowano
1 godzinę temu, kibix napisał:

Przecież już teraz jest zakaz w.krakowie pieców na.paliwa stałe. Nawet kominka nie możesz mieć. 90% gmin nie wyrazi zgody na budowę domu jak masz gaz w działce a w projekcie piec na paliwo stałe. 

a jeszcze kilka tysiecy dymi, nie kazdy sie podporzadkowal a straz miejska tylko na donosy sprawdza, na poczatek 500 zl,ile bedzie w tym sezonie to sie okaze..

w podkrakowskich gminach -tylko zabierzow zakazal palenia weglem i z rozpedu drzewem, radni przeglosowali nawet nie wiedzac co .

kto nie wierzy w smog niech przyjedzie do mnie zima- tamtej 2 tygodnie slonca nie bylo widac, powietrze widac i czuc. dym snuje sie nad ziemia,w swietle latarni upiornir to wyglada. 

Opublikowano
46 minut temu, Marecki2922 napisał:

Jestem obecnie na etapie budowy domu i chyba jednak wybiorę piec gazowy pomimo że mam sporo lasu i drewna opałowego , i nie wybieram takiego rozwiązania z powodu że zabronią w którymś roku czy ekologia przemawia , po prostu szukam optymalnego rozwiązania pomiędzy kosztami a wygodą , myślę że na gaz wydam rocznie około 4-5 tyś , drewno i to ze swojego lasu będzie oczywiście dużo taniej ale nie za darmo  , piłę trzeba kupić i ją utrzymać ( olej benzyna łańcuch) , drewno trzeba przywieźć co też daje jakieś koszty może nie wielkie ale jednak , no i czasu w uj trzeba poświęcić na przygotowanie opału na całą zimę więc nie ma co za bardzo panikować da się wyżyć bez drewna jako opał 

Poza tym musisz piec odwiedzać  kilka razy  na dzień , lat przybywa sił ubywa   a na gaz pyk i ciepełko 😏 

Opublikowano

Kilkanaście lat temu identycznie mówili ci, co piece na olej opałowy zakładali, Niby  da się też w oparciu o fotowoltaikę która miała się zwracać w ciągu 7 lat, ale jak już wiadomo i to spierdzieliili.

Ekologia to już czysty ale biznes.

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, sznajdik napisał:

A i jest taka opcja że ,,pyk" i lecisz w kosmos

W kosmos można już latać ale kasy trzeba troszkę nazbierać  :)
Wracając do tematu to ile było przypadków że wywaliło gaz z sieci ew. z  wolnostojącego zbiornika  a ile poleciało  górę małych butli do kuchenek😏

Opublikowano

Przecież nie uda im się tego przeforsować w 100%, a jeśli tak, to co z takimi babciami samotnymi, które mają 60-letni dom z kuchnią kaflową i 800 zł renty? Też ma gaz zakładać? Za co? Poza tym jakoś zaczynają naprawiać świat nie tam, gdzie naprawdę potrzeba. Nam nie wolno będzie patyka w piecu spalić, a cała Afryka pali oponami, a w Chinach słońca nie widać w metropoliach. Nam każą zakładać energooszczędne żarówki, a takie Las Vegas zużywa tyle prądu w dzień co pewnie Warszawa w miesiąc. Takie naprawianie od d.. strony.

• Like 1
Opublikowano

Puki co to czym będziesz mógł palić zależy od klasy pieca i od miejsca zamieszkania bo to nie jest równe na całą Polskę ,czyli jak masz 5 klasę to na razie niema wyższej a są 5 klasy na węgiel lub drewno ja mam taki kupiony tylko jeszcze nie zamontowany , w swoim drewnie nie ma żadnych podatków i to ich najbardziej boli

A co do zmiany pieców to wszystkie domy w okolicy będą miały np. gaz  a 1 będzie kopcił drewnem to w mediach jest nagonka żeby donosić na takiego delikwenta bo on ma tani opał a my drogo płacimy i zaraz będzie mandat             

Opublikowano
17 godzin temu, mikad napisał:

No i co z tego że masz las, w każdej chwili mogą zabronić Ci wycinki, w tym kraju nic nie jest Twoje, nawet ziemia którą kupiłeś może zostać zabrana.

Wycinki nie zabronią. A wręcz przeciwnie każą ciąc. U mnie w okolicy ludzie mają. lasy. Jak ktoś go nie sprząta nie robi wycinki i nie zbiera poprzewracnych drzew to dostaje z nadleśnictwa pisemko. Że labo sam posprząta labo oni to zrobią i wystawią rachunek.

14 godzin temu, Marecki2922 napisał:

NIby dobrze kombinujesz miło czysto i wygodnie. Tylko trochę płacisz. Fajnie, gdy nie masz lasu. Ale jak masz las to weź w tę kalkulację koszta utrzymania lasu w porządku. Jak pisałem wyżej. U nas w okolicy są kontrole i jak u kogoś jest bałagan to dostaje z nadleśnictwa pisemko, że albo sam sprząta albo oni na jego koszt.  Dlatego piec na drewno przy posiadaniu lasu się przydaje.

13 godzin temu, Andrz_ napisał:

Poza tym musisz piec odwiedzać  kilka razy  na dzień , lat przybywa sił ubywa   a na gaz pyk i ciepełko 😏 

NIe. Jak kupisz dośc duży to wystarczy raz czy dwa w dzień naładowac na noc i do rana żar. Do tego oczywiście trzeba zawór czterodrożny, aby się w domu nie ugotować.

Opublikowano

Te drzewo trzeba wyciąć, zwieźć, pociąć, porąbać, ułożyć do suszenia, nanieść do kotłowni, doglądać pieca, czyścić piec, komin i ile zaoszczędzisz? 1000 zł w roku? Nie licząc ceny drewna policz tylko koszty tej obsługi tak jakbyś miał kogoś do tego nająć to Ci wyjdzie drożej niż wszystko inne. Za 3 koła na rok zapomniałem że mam ogrzewanie w domu.

Opublikowano

ja ciebie doskonale rozumiem. Tylko tłumaczyłem już co jest grane jak się lasu nie czyści. Wyczyszczą ci go z nadleśnictwa i za to zapłacisz. Tak miało kilku w okolicy. Czyli poniesiesz koszty i gazu i wycinki drewna czy usuwania suchych drzew itd. A sprzedać tego nikomu nie sprzedasz tylko spalić. Las kiedyś był dobrem a teraz zaczyna być ciężarem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Wycinki nie zabronią. A wręcz przeciwnie każą ciąc. U mnie w okolicy ludzie mają. lasy. Jak ktoś go nie sprząta nie robi wycinki i nie zbiera poprzewracnych drzew to dostaje z nadleśnictwa pisemko. Że labo sam posprząta labo oni to zrobią i wystawią rachunek.

niech sobie lasy państwowe u siebie zrobią porzadek  , 3 rok leżą gałęzie z przecinki , choć ja popieram kary za nisprzatanie lasu bo tylko robaki się w tych próchniakach wylęgają  ,          tak lasy państwowe kiedys przysyłało pismo ojcu o dodatkowe nasadzenia w lesie bo była wycinka i mało zostało drzewa  .  Ludzie mówią ze te 20 lat do tyłu to chodzili do lasu pomagać sprzatać po przecince to to  co sobie na kupki pookładali to musieli jeszcze płacić za te patki i gałęzie grubsze adziś nie ma komu chodzic już do lasu do pracy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, mikad napisał:

Te drzewo trzeba wyciąć, zwieźć, pociąć, porąbać, ułożyć do suszenia, nanieść do kotłowni, doglądać pieca, czyścić piec, komin i ile zaoszczędzisz? 1000 zł w roku? Nie licząc ceny drewna policz tylko koszty tej obsługi tak jakbyś miał kogoś do tego nająć to Ci wyjdzie drożej niż wszystko inne. Za 3 koła na rok zapomniałem że mam ogrzewanie w domu.

Nie bój się. Teraz tak jest, ze masz gaz w takiej cenie. Jak już wymuszą na ludziach przejście i 80% społeczeństwa będzie na gazie to będą robić z cenami co chcą i ciekawe czy wtedy też będziesz taki zadowolony. Zobacz co z zrobili z fotowoltaiką. Zachęcili na początek ludzie pozakładali na dotacje albo kredyty a teraz co? Cyk pyk jedna ustawa i cała ta foto jest praktycznie nieopłacalna już teraz. 

Opublikowano

Tak idź im to powiedz. Twoim lasem się zianteresują szybciej jak swoim. Kumpel w zeszłym roku latał szukał kto wyporzadkuje. Jakoś przed koroną wczesną wiosną to było. Dostał pismo. Opowiadałem to drugiemu kumplowi. A on mówi,że też dostał.

21 minut temu, mysza103 napisał:

Pierwsze słyszę żeby nadleśnictwo do prywatnych lasów się wtrącało , i kazało wycinać co im pasuje . 

Mało jeszcze słyszałeś. Ale jak ludzie przestaną palić w piecach to będziecie coraz częściej takie rzeczy słyszeli. NIkt dobrych drzew ci nie każe wycinać. Ale większość w PL to lasy sosnowe. A sosna teraz bardzo szybko schnie i traci korzenie, przewróci się jedna czy druga w koło zeschnie kilka i niech to nadleśnictwo zobaczy. To już masz pisomo do sprzątania.

4 minuty temu, Teddy napisał:

Nie bój się. Teraz tak jest, ze masz gaz w takiej cenie. Jak już wymuszą na ludziach przejście i 80% społeczeństwa będzie na gazie to będą robić z cenami co chcą i ciekawe czy wtedy też będziesz taki zadowolony. Zobacz co z zrobili z fotowoltaiką. Zachęcili na początek ludzie pozakładali na dotacje albo kredyty a teraz co? Cyk pyk jedna ustawa i cała ta foto jest praktycznie nieopłacalna już teraz. 

To jest fakt. W PL niczego nie można być pewnym. Bo za iles lat wyjdzie, ze to co miało być takie wspaniałe wychodzi drogo i nie tak wspaniale. Ludzi robią w balona jak się da, aby kase wyrwać. Już dzisiaj połowa rachunku za gaz to nie cena gazu ale jakieś durne opłaty za nic.

Opublikowano
4 minuty temu, Teddy napisał:

Zachęcili na początek ludzie pozakładali na dotacje albo kredyty a teraz co? Cyk pyk jedna ustawa i cała ta foto jest praktycznie nieopłacalna już teraz. 

i prawidłowo bo ustawa była zła , bardzo zła .          https://www.tvp.info/54628620/cena-drewna-rekordowy-wzrost-cen-za-surowiec-w-polsce-lasy-panstwowe-odpowiadaja  , do tej pory uprawa drzew w lasach prywatnych była chyba mało opłacalna , pierwsza przecinka po 20-30 latach a z tym drzewem i tak nie ma co zrobić za bardzo jedynie na stemple   budowlane a i tak coraz czesciej budowlancy maja swoje stemple metalowe , w miom regionie coraz bardziej popularne ogrzewanie peletem z drewna

11 minut temu, hubertuss napisał:

To jest fakt. W PL niczego nie można być pewnym. Bo za iles lat wyjdzie, ze to co miało być takie wspaniałe wychodzi drogo i nie tak wspaniale. Ludzi robią w balona jak się da, aby kase wyrwać. Już dzisiaj połowa rachunku za gaz to nie cena gazu ale jakieś durne opłaty za nic.

to tylko 10 minut oglądania            ,,Fotowoltaika z pierogami - NIE MA ŻADNEJ AFERY! ''           to z you tube  ja od dawna powtarzam że ustawa o fotowoltanice była zła i to bardzo zła