Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Straszycie chłopaka. Rozmawiałem kiedyś z diagnostą na ten temat. Numery są w takich sprzętach tak wybite że gołym okiem nie odróżnisz czy to biła fabryka czy ktoś w stodole. Jedynie widać jak jest numerator innego rozmiaru albo są ślady szlifowania. Bystrych policjantów bym się nie obawiał... Mało który wie gdzie nr szukać .

Skoro kolega twierdzi że był rejestrowany i zna właściciela z dowodu to najpierw na rozmowę z nim. Próbować warto najpierw załatwić sprawę legal

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Straszycie chłopaka. Rozmawiałem kiedyś z diagnostą na ten temat. Numery są w takich sprzętach tak wybite że gołym okiem nie odróżnisz czy to biła fabryka czy ktoś w stodole. Jedynie widać jak jest numerator innego rozmiaru albo są ślady szlifowania. Bystrych policjantów bym się nie obawiał... Mało który wie gdzie nr szukać .

Skoro kolega twierdzi że był rejestrowany i zna właściciela z dowodu to najpierw na rozmowę z nim. Próbować warto najpierw załatwić sprawę legal

Tylko jak próbować skoro poprzedni właściciel nie posiada ani dowodu ani starej tablicy rejestracyjnej, a ciągnik byl na ojca a on już nie żyje z 15 lat

Edytowane przez DanielKocima
Opublikowano (edytowane)

Podejrzewam,że jest to ciągnik z początku lat 80-tych. Wówczas rejestracji dokonywano w Urzędzie Gminy , a rejestry były książkowe. Taki rejestr musi gdzieś być, w archiwum WK lub UG. Jedyna droga to odnaleźć dokumentację z niego i można go powtórnie zarejestrować. Zabytek odpada , musi być praktycznie wszystko w oryginale oraz każdy remont jest za zgodą konserwatora. 

Można jeszcze poszukać ciagnika z uszkodzonym silnikiem ,a własny potraktować jako dawca części. Dodatkowo zrobić zmiany konstrukcyjne ( wymiana silnika) z C330 na C330-3p.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
A co ten policjant udowodni? Jeśli dokumenty są od takiego samego modelu przyczepy, to raczej nic nie udowodni. Stare numery zaspawać, oszlifować i nabić nowe. Nikt nie pozna że przebite. Ja u siebie oryginalne numery ledwo odczytać mogę po tych 30 latach.
Opublikowano
Dnia 8.01.2019 o 19:49, DanielKocima napisał:

Byłem w starostwie nic nie znajdą po numerach, powiedzieli że jedyną opcją to kupić papiery.... Ale gdzie albo co i jak z tym to nie mam pojęcia :(

Most z nr kupić mozesz 😛

Opublikowano

kiedyś jeździłem sporo iseki 545 jako pojazd wolnobieżny z opłaconym oc oczywiście, czasem zatrzymywał mnie patrol bo nie miał tablicy i nic ;)

Opublikowano

Ciekawe na ile by cię zamknęli za namawianie do przestępstwa? 😉

może po prostu jeśli koledze baaaardzo zależy niech kupi ciągnik np baaaaardzo zniszczony-spalony i go odremontuje swoimi częściami z garażu ;-)))

Opublikowano
44 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

tylne mosty z papierami są gdzieś są w ogłoszeniach. Wszystkie z zachodu i zagraniczne papiery. 

Trzeba mieć jeszcze szczęście żeby na klona o tym samym numerze nie trafić.

Poza tym eksportową wersją był Ursus  C-335.

Opublikowano

co do zasady ja tam się wolę trzymać tego z daleka, kilka lat temu miałem brać przyczepę annaburgera - zarąbisty stan, jedno pęknięcie do pospawania, pieniądze rozsądne ale brak ciągłości umów/faktur sprzedaży i mimo że nie figurowała jako kradziona/bliźniak dałem sobie na luz.
Natomiast zabawa w bliźniaka/klona owszem przy pojazdach wartych jakieś pieniądze miała zawsze dla złodzieja sens. Poza tym nie wiem jak wy robicie ale policja może wam sprawdzić czy pojazd nie figuruje w ich bazach - pojazd + brief i jazda. No i czasem warto wrzucić ten numer VIN/ramy/nadwozia/podwozia na stronę UFG.pl i jeżeli jest coś z takim numerem ubezpieczone w PL to wyskoczy razem z marką i modelem ;) 

Opublikowano
13 godzin temu, kopin napisał:

Ciekawe na ile by cię zamknęli za namawianie do przestępstwa? 😉

może po prostu jeśli koledze baaaardzo zależy niech kupi ciągnik np baaaaardzo zniszczony-spalony i go odremontuje swoimi częściami z garażu ;-)))

kupi most z papierem i jest ok so na olx

Opublikowano

Apropo nr nadwozia w c330 to remontowalen swoją latem i też się zastanawiałem gdzie on ma nr poza tabliczką i jedyne miejsce gdzie znalazłem to po prawej str skrzyni na mocowaniach do tura kabiny czy co tam jeszcze, także jeśli tabliczką będzie zgodna z dok to nikt ci tego nie sprawdzi nie ma możliwości nikt nie będzie Ci rozbierać ani na drodze ani na stacji ciągnika jak masz kabinę A mocowanie np od naglaka idealnie to zakrywa (dla mnie dziwne bo na upartego trzeba było by zdemontować uchwyt dla potwierdzenie. Ale chyba najprostsza i legalna droga to właśnie nabyc takie coś dowodem i po prostu "poskładać"  z tego legalna i sprawna całość, swoją drogą zastanawiam się jak wygląda legalność  silnika 3P w 30stce czy ktoś rozeznawal taki temat jak diagnosta/policja na to patrzy A w reszcie jak w sytuacji wypadku ubezpieczenie, bo w najgorszym wypadku taki ciągnik nie będę wart odszkodowań i kary.