Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

i tak jestem w szoku że jest wykaz, choć oceniam że ta ziemię powachamy za jakieś 3 lata

masa24 napisał:

W przetargu ofertowym czynsz jest stały . Nie proponuje sje stawki czynszu . Wygrywa ten kto zbierze więcej punktów a punkty są np za odległość między Dzialka do dzierzawy a miejscem zameldowania oferenta 

jest młodym rolnikiem albo ma hodowlę, razem, jeśli dobrze kojarzę można zdobyć 50 punktów.

Opublikowano
36 minut temu, galan99 napisał:

Czemu powiadasz wyznawcy pislamu ? . A co ty popierasz jakich wyznawców zdradzisz ? .

Dlatego Wyznawcy pislamu bo reszta widzi że pisiory narobiły im do talerza a tylko wyznawcy pislamu ( których na tym forum trochę jest)  twierdzą że to bydyń i choć widać i czuć że to gówno i tak za wszęlką cenę będą udowadniać ze to budyń😂

Opublikowano
36 minut temu, racyl napisał:

to po co jeździsz wieśvagenem ? trzeba być prawdziwym polakiem i śmigać FSO Polonez albo maluszkiem 🤣

Po co prowadzisz gospodarstwo. Sprzedaj za czapkę gruszek a sam pojedź do Niemiec na szparagi.

Opublikowano
1 godzinę temu, lonoh napisał:

w ofertowych zazwyczaj  jest 10dt za hekatar

U nas aktualnie jest 20ha po 5dt klasa  4a i 4b i wezmie to koleś co już pola z kowr obrabia bo ma do tej działki z 1km od siedliska i z 500m od dzialki rolnej  to prawie będzie miał full pkt.

Opublikowano
38 minut temu, yacenty napisał:

i tak jestem w szoku że jest wykaz, choć oceniam że ta ziemię powachamy za jakieś 3 lata

jest młodym rolnikiem albo ma hodowlę, razem, jeśli dobrze kojarzę można zdobyć 50 punktów.

Może szybciej ,na Łagiewnikach chyba trwało to 1,5 roku .Obecny dyrektor kowru też wygląda na to że jest bardziej otwarty na współpracę z rolnikami , tam wam jeszcze dojdzie po Nowym Roku następne tysiąc hekatrów które ma być przekazane w 2022 roku .Liczy się też czy jesteś zameldowany w gminie w tej co jest działka czy w sąsiedniej ,jak w sąsiedniej to punkty w dół ,ale walka jest o to żeby to zmienić .Tak samo jest walka o to żeby zmienić zapis żeby w przetargach ograniczonych gospodarstwo rodzinne jest liczone do 300ha ale zobaczmy co z tego wyjdzie 

Opublikowano
5 minut temu, ursusek1614 napisał:

U nas aktualnie jest 20ha po 5dt klasa  4a i 4b i wezmie to koleś co już pola z kowr obrabia bo ma do tej działki z 1km od siedliska i z 500m od dzialki rolnej  to prawie będzie miał full pkt.

Dogadaj się z rolnikiem co ma pole obok tej działki. On tez dostanie max punktów. Wypłać "odstepne" i już działka Twoja :) 

Opublikowano
2 minuty temu, dlugin napisał:

Tak samo jest walka o to żeby zmienić zapis żeby w przetargach ograniczonych gospodarstwo rodzinne jest liczone do 300ha ale zobaczmy co z tego wyjdzie 

300 ha to juz przedsiębiorstwo :) Zeby pomoc rolnikom to rozsądniejsze byłoby 50-100 ha powierzchni własnej.

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Marl napisał:

300 ha to juz przedsiębiorstwo :) Zeby pomoc rolnikom to rozsądniejsze byłoby 50-100 ha powierzchni własnej.

Jakie przedsiębiorstwo. Normalne gospodarstwo, nawet przy warzywach.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Po ile u Was jest ULTRA 8 ? Bo widac trzeba zakupic jakieś dodatkowe zapasy. Bo w historii cen nawozu nigdy nie było tak, zeby nawozy wielkoskładnikowe były tańsze niż sam azot, fosfor czy potas...

Opublikowano

Poczytałem trochę starszych wpisów ... nawet w wigilię, 1 i 2 dzień świąt ... tu chyba nawet beczkowóz wody święconej nic nie da ...

Ceny nawozów nie są miłe ... we wrześniu zastosowałem tylko wapno węglanowe.

P i K sobie odpuszczam w tym roku, ale N trzeba będzie zastosować. Do lutego czy marca można poczekać, ale potem po ile będzie trzeba kupić. Jeszcze z 10 lat temu dawałem ok 70 kg N na ha i te około 5 t zbierałem. Po wymianie odmiany na nowszą już sypałem 100 kg, a w ostatnich latach około 120 kg. Gleby większość IVa i IVb, 2 ha III a i b, V i VI 1 ha, większość lekkie część ciężkie ilaste.

• Thanks 1
Opublikowano

też w tym roku bez P K .azotowe to pewnie będą w 3 terminach kupione. n1 w marcu. może koło 15stego bo na mojej Syberii nie widzę sensu wcześniej. koło 20 kwietnia n2 i 5ty Maj pod kukurydzę może symbolicznie i na lepsze trawy, albo i w ogóle bez. niech motylkowate zaczną pracować. prawie na rok zapasy zrobione. pasza z tego roku może będzie rozpoczęta w kwietniu najwcześniej. także obornika dawka i gnojowica i dosyć. 

Opublikowano
9 minut temu, Marl napisał:

Po ile u Was jest ULTRA 8 ? Bo widac trzeba zakupic jakieś dodatkowe zapasy. Bo w historii cen nawozu nigdy nie było tak, zeby nawozy wielkoskładnikowe były tańsze niż sam azot, fosfor czy potas...

to tylko kwestia czasu, w nich też jest azot to i one dostaną kopa cenowego

do soli potasowej nie trzeba gazu a jest też droga

Opublikowano
11 minut temu, tracker napisał:

Poczytałem trochę starszych wpisów ... nawet w wigilię, 1 i 2 dzień świąt ... tu chyba nawet beczkowóz wody święconej nic nie da ...

Ceny nawozów nie są miłe ... we wrześniu zastosowałem tylko wapno węglanowe.

P i K sobie odpuszczam w tym roku, ale N trzeba będzie zastosować. Do lutego czy marca można poczekać, ale potem po ile będzie trzeba kupić. Jeszcze z 10 lat temu dawałem ok 70 kg N na ha i te około 5 t zbierałem. Po wymianie odmiany na nowszą już sypałem 100 kg, a w ostatnich latach około 120 kg. Gleby większość IVa i IVb, 2 ha III a i b, V i VI 1 ha, większość lekkie część ciężkie ilaste.

Akurat na jesienne zasiewy to jeszcze pk szło dostać w niezłych z perspektywy czasu pieniądzach, czy też w dobrych względem cen azotu. Według mnie błąd.

Nie dałeś w tym roku, pewnie nie dasz za rok bo o ile myślę że azot zejdzie z cen, tak pk poszybuje względem cen z września, co już się odbywa, choć nie tak spektakularnie jak cena azotu.

Opublikowano

Na samym azocie niewiele urośnie, to tylko oszukiwanie samego siebie

Opublikowano (edytowane)

Zbiory z roku 2022 powiedzą sprawdzam jak będzie cena .

Tylko jak okaże się że cyny nie będzie jak na pszenicę tylko w granicach 850 zł i nie zapłaci truskawka i malina to wesoło nie będzie .

Wiosna zapoda przymrozki ceny nie dadzą na Porzeczki .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

jak ktoś dobrze dbał to i trochę pojedzie. miałem dzierżawę 9 lat od sąsiadów. wzięta pustynia ze składnikiem. 3 lata prostowanie, obornika i nawozów fest. potem plon w normie. sąsiad zmarł to jeszcze dwa lata szarpalem co moje na azocie. spadkobierca przejął zasiane trawami .deko mocznika sypie i 4ty rok praktycznie bez npk. ale już w tym roku było widać że już na rezerwie jedzie. 

Opublikowano

Tylko chyba znikomy procent gleb w Polsce widzi obornik , a w "Twojej" dawce to może promil

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v