Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, KarolaKarotka napisał:

Wiem, ale Ty pewnie nie wiesz, że ja u siebie co roku robię badania i na podstawie tego planuje co gdzie wysieję.

co roku próby na siarke?

Opublikowano
12 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Taka dawka siarki jest na 4 tony nasion rzepaku, ale jak wiesz lepiej to co się będę kłocił. Zawartość siarki mało kto bada i większość ma ją na niskim poziomie. 

Rzepak na każdą tonę nasion z hektara pobiera średnio przez cały okres wegetacji:

• 50-60 kg azotu (N),
  • 25-40 kg fosforu (P2O5),
  • 70-90 kg potasu (K2O),
  • 50-60 kg wapnia (Ca),
  • 5-8 kg magnezu (Mg),
  • 12-16 kg siarki (S),
  • mikroelementy, głównie bor (B), mangan (Mn) i cynk (Zn).   Jak widać siarki na 4 tony zdało by się ok 55kg/ha , ale w całym okresie wegetacji . Z npk też już idzie trochę siarki , zależy co kto daje , tak że na wiosnę jest potrzebne z 30 - 40 kg siarki na 4 tony , choć u mnie jak przeliczę całą siarkę idzie sporo więcej bo w npk ok 15 kg , w rsm- 21kg w siarczanie magnezu ok 26 kg plus z 6 kg się uzbiera w odżywkach microelementowych , razem 68kg/ha siarki . No i trzeba pamiętać jeszcze że w glebie też coś jest .
Opublikowano

podstawowe PH P2O5 K2O MgO, na mikro (w tym jest siarka) kilka razy było robione w takich miejscach najbardziej problematycznych gdzie nie chciało za bardzo rosnąc, trudno takie miejsca naprawić, my na to 'sapy' mówimy, siarka jeśli jest podawana mniej więcej według zapotrzebowania rośliny, zazwyczaj w tym kizerycie bo z magnezem u nas średnio, kilka razy był badany węgiel organiczny na wszystkich polach (drogie badania) z ciekawości jak się to zachowuje przy stosowaniu lub nie obornika.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mysza103 napisał:

Rzepak na każdą tonę nasion z hektara pobiera średnio przez cały okres wegetacji:

• 50-60 kg azotu (N),
  • 70-90 kg potasu (K2O),
  • 50-60 kg wapnia (Ca),
  • 5-8 kg magnezu (Mg),
  • 12-16 kg siarki (S),
  • mikroelementy, głównie bor (B), mangan (Mn) i cynk (Zn).   Jak widać siarki na 4 tony zdało by się ok 55kg/ha , ale w całym okresie wegetacji . Z npk też już idzie trochę siarki , zależy co kto daje , tak że na wiosnę jest potrzebne z 30 - 40 kg siarki na 4 tony , choć u mnie jak przeliczę całą siarkę idzie sporo więcej bo w npk ok 15 kg , w rsm- 21kg w siarczanie magnezu ok 26 kg plus z 6 kg się uzbiera w odżywkach microelementowych , razem 68kg/ha siarki . No i trzeba pamiętać jeszcze że w glebie też coś jest .

W NPK masz 15 kg, ale raczej SO3. W tym wypadku mnożnik 0,4.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)

Zawsze szło pod rzepak 400kg poli 8 , bądz coś podobnego , 4 X 9 = 36kg  so3 , wychodzi że zawyżyłem o 1 kg , ale na rsm zaniżyłem 3 kg , bo wychodzi dokładnie 24 kg 

W tym roku z npk trochę mniej bo sypnięte 200 - 250 kg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
KarolaKarotka napisał:

1 godzinę temu, mraukot napisał:

Pewnie tego nie wiesz, ale są gleby z naturalną wysoką i b.wysoką zawartoscią magnezu (tak jak rędziny bogate w wapń) i na takich glebach sypanie kizerytów i .uj wie czego tam jeszcze z magnezem, to sypanie "piniyndzy" po polu 😜 Natomiast najtańszym źródłem przyswajalnej przez rośliny siarki, jest siarczan wapnia.

Wiem, ale Ty pewnie nie wiesz, że ja u siebie co roku robię badania i na podstawie tego planuje co gdzie wysieję.

Ale to co Ty robisz u siebie (albo czego nie robisz) nie jest istotne w tym momencie. Pieprzysz bzdury że każdy powinien dostarczać Mg i S wiosną, bo jest to konieczne.. Nie jest !!! U nas jeszcze kilkanaście lat temu gleby należały do najbardziej zakwaszonych w kraju, co było powodowane silnym uprzemysłowieniem i co za tym idzie - wysoką emisją S do atmosfery, która to z kolei "nawoziła" i jednocześnie zakwaszała glebę siarką wraz z opadami.

Opublikowano
JanKrzysztof napisał:

3 minuty temu, mysza103 napisał:

• 50-60 kg azotu (N),
  • 70-90 kg potasu (K2O),
  • 50-60 kg wapnia (Ca),
  • 5-8 kg magnezu (Mg),
  • 12-16 kg siarki (S),

W NPK masz 15 kg, ale raczej SO3. W tym wypadku mnożnik 0,4.

To są pobory z wliczoną słomą, jak ktoś sieka słomę rzepaczaną to dużo z tego na polu zostaje

Opublikowano (edytowane)

@mraukot

Ty chyba kolego czytać ze zrozumieniem nie potrafisz to raz.

A dwa wypraszam sobie teksty w stylu "pieprzyć" pod moim adresem.

Co było kilkanaście lat temu to możesz sobie napisać jako ciekawostkę i się podzielić przemyśleniami z innymi, to bardzo "jest istotne w tym momencie"? :), raczej nie i nie odpowie na pytanie czy warto w tym roku zastosować kizeryt czy nie, moim zdaniem warto, a jak ktoś nie stosował to niech zrobi próbę z kontrolą na swoim polu.

Edytowane przez KarolaKarotka
Opublikowano
KarolaKarotka napisał:

@mraukot

Ty chyba kolego czytać ze zrozumieniem nie potrafisz to raz.

A dwa wypraszam sobie teksty w stylu "pieprzyć" pod moim adresem.

Co było kilkanaście lat temu to możesz sobie napisać jako ciekawostkę i się podzielić przemyśleniami z innymi, to bardzo "jest istotne w tym momencie"? :), raczej nie i nie odpowie na pytanie czy warto w tym roku zastosować kizeryt czy nie, moim zdaniem warto, a jak ktoś nie stosował to niech zrobi próbę z kontrolą na swoim polu.

To że mieszkasz i gospodarujesz na jakimś zadupiu, w którym "przemysł" opierał się jedynie na dymie z sąsiadowego komina jak sznurkiem polipropylenowym zapalił w piecu, nie oznacza że wszędzie tak było i gleba musi być jałowa jak polityka pisu w Polsce.. Druga sprawa, to nie bądź taki wrażliwy, bo w innym temacie bezpardonowo używasz zwrotów typu "pierdolenie", "do dupy" itp. .

Opublikowano

@mraukot wy żeście po prostu wapna żałowali i dlatego gleby kwaśne były. Kwaśne deszcze były powszechne w całym kraju. Ziemia nawet nie pamięta co one tam naniosły. 

Opublikowano
28 minut temu, mraukot napisał:

To że mieszkasz i gospodarujesz na jakimś zadupiu, w którym "przemysł" opierał się jedynie na dymie z sąsiadowego komina jak sznurkiem polipropylenowym zapalił w piecu, nie oznacza że wszędzie tak było i gleba musi być jałowa jak polityka pisu w Polsce.. Druga sprawa, to nie bądź taki wrażliwy, bo w innym temacie bezpardonowo używasz zwrotów typu "pierdolenie", "do d*py" itp. .

Pod czyim adresem? Gdy kończą Ci się argumenty obrażasz mnie personalnie, a teraz kolejny raz pisząc o "zadupiu", bardzo merytoryczne.

Opublikowano

Jak chcecie raz na zawsze zapomnieć o kizerycie to i żyć oszczędnie to sypcie wapno magnezowe co kilka lat i kupujcie rsm z siarką lub saletrosan i wychodzi najtaniej! Do tego macie stałe wysokie ph a to jest najważniejsze... I nie posłuchają mnie ludzie którzy wierzą tylko w przereklamowane wapna granulowane i ci co myślą ze w wapnie dolomitowym magnez działa inaczej niż w kizerycie.

Opublikowano

Nie będę wertować teraz tematu cen rzepaku, by udowadniać Tobie to co pisałeś.. To akurat nie wniesie nic do kwestii nawożenia. Na 90 % jesteś tzw. naganiaczem jakiejś firmy dystrybucyjnej (najbardziej wskazuje na firmę z Golubia Dobrzynia) i dlatego z uporem maniaka, próbujesz uwydatniać korzyści z stosowania Kiserytu.

Leszy napisał:

@mraukot wy żeście po prostu wapna żałowali i dlatego gleby kwaśne były. Kwaśne deszcze były powszechne w całym kraju. Ziemia nawet nie pamięta co one tam naniosły. 

Akurat południe kraju (śląsk, opolszczyzna) zużywało "za komuny" spore ilości wapna, bo często było ono refundowane nawet w 95 % przez Państwo 😉

Opublikowano

siarka działa. A że magnez wysoki to poprzednich lat dużo superfosfat prosty. siarka 32 to i trochę rownalo. 

Opublikowano
6 minut temu, maciej napisał:

Jak chcecie raz na zawsze zapomnieć o kizerycie to i żyć oszczędnie to sypcie wapno magnezowe co kilka lat i kupujcie rsm z siarką lub saletrosan i wychodzi najtaniej! Do tego macie stałe wysokie ph a to jest najważniejsze... I nie posłuchają mnie ludzie którzy wierzą tylko w przereklamowane wapna granulowane i ci co myślą ze w wapnie dolomitowym magnez działa inaczej niż w kizerycie.

Akurat saletrosan to nie jest dobrym przykładem, zawiera syntetyczną siarkę, która jest bardzo słabo przyswajalna.

Opublikowano
4 minuty temu, mraukot napisał:

Nie będę wertować teraz tematu cen rzepaku, by udowadniać Tobie to co pisałeś.. To akurat nie wniesie nic do kwestii nawożenia. Na 90 % jesteś tzw. naganiaczem jakiejś firmy dystrybucyjnej (najbardziej wskazuje na firmę z Golubia Dobrzynia) i dlatego z uporem maniaka, próbujesz uwydatniać korzyści z stosowania Kiserytu.

Akurat południe kraju (śląsk, opolszczyzna) zużywało "za komuny" spore ilości wapna, bo często było ono refundowane nawet w 95 % przez Państwo 😉

Skończ już Pan i wstydu sobie trochę oszczędź, z Twojego pisania wynika że jesteś naganiaczem punktu skupu w którym ceny sporo po niżej rynku i frustracja że klientów brak, jakbyś dobrze te swoje śledztwo przeprowadził to zauważyłbyś, że wszystkie moje wpisy są przesączone tym by płody rolne i żywiec trzymały dobre ceny, a srodki do produkcji, miedzy innymi nawozy poszły w dół, bo są po prostu za drogie, na pewno "opiekun" Agroloku marzy o tym by drogo skupować płody i ratować rolników tanimi nawozami na niskiej marży.

Naprawdę kolego już skończ bo przyjdzie jakiś mod i nam wręczy jakiś urlop, a jak masz coś do mnie personalnie to pisz na pw.

Opublikowano
15 minut temu, Krzysiukov napisał:

Siarczan ze zdjęcia jest z MIKROELEMENTAMI i on ma inny skład. Standardowy Siarczan Magnezu z Siarkopolu ma 21% Mg i 36% S03 tyle zawartości ma Siarkopol ( i raczej ten powinien być porównywany z Kizerytem, który nie ma mikroelementów )  Na stronie nawozy.siarkopol.pl są informację o jednym i drugim. Na olx też można sprawdzić, że w cenie 1250zł brutto jest z 36% zawartością siarki. 

Opublikowano
KarolaKarotka napisał:

4 minuty temu, mraukot napisał:

Skończ już Pan i wstydu sobie trochę oszczędź, z Twojego pisania wynika że jesteś naganiaczem punktu skupu w którym ceny sporo po niżej rynku i frustracja że klientów brak, jakbyś dobrze te swoje śledztwo przeprowadził to zauważyłbyś, że wszystkie moje wpisy są przesączone tym by płody rolne i żywiec trzymały dobre ceny, a srodki do produkcji, miedzy innymi nawozy poszły w dół, bo są po prostu za drogie, na pewno "opiekun" Agroloku marzy o tym by drogo skupować płody i ratować rolników tanimi nawozami na niskiej marży.

Naprawdę kolego już skończ bo przyjdzie jakiś mod i nam wręczy jakiś urlop, a jak masz coś do mnie personalnie to pisz na pw.

To wyjeżdżaj do tematu "ochrona i nawożenie pszenicy" i tam prowadź dalej swoje kiserytowe wywody.

Opublikowano
34 minuty temu, maciej napisał:

Na saletrosan w tym roku były słabe oferty więc kupiłem saletrę i kizeryt. Docelowo będzie trzeba jednak się przerzucić na siarczan wapnia, bo niestety GA w tym roku odleciała z cenami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v