Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, EmilPlayP napisał:

Gdzie wy kupujecie ten kizeryt? Ja obdzwoniłem okolice i pustki, mówią żeby dowiadywać się styczeń / luty. Potrzebuję minimum 2 tony bo we wrześniu udało się kupić trochę ze starych resztek po 1400 brutto.

Skąd jesteś ? 

• Root Admin
Opublikowano

W tym roku dałem kizeryt praktycznie na równo z rsm/saletrą i efekt mi się podobał. Z drugiej strony w tym roku wiosna była wilgotna, więc może i bez kizerytu też byłoby lepiej niż rok temu. 

Mi się podobało jak wyglądały rośliny i w tym roku też będzie leciał siarczan magnezu na start z azotem. Pogoda pokaże kiedy to zrobie czy 15 lutego czy już w marcu.

2 minuty temu, EmilPlayP napisał:

Gdzie wy kupujecie ten kizeryt? Ja obdzwoniłem okolice i pustki, mówią żeby dowiadywać się styczeń / luty. Potrzebuję minimum 2 tony bo we wrześniu udało się kupić trochę ze starych resztek po 1400 brutto.

ja kupiłem jak i rok temu - u Osadkowskiego

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

W tym roku dałem kizeryt praktycznie na równo z rsm/saletrą i efekt mi się podobał. Z drugiej strony w tym roku wiosna była wilgotna, więc może i bez kizerytu też byłoby lepiej niż rok temu. 

Mi się podobało jak wyglądały rośliny i w tym roku też będzie leciał siarczan magnezu na start z azotem. Pogoda pokaże kiedy to zrobie czy 15 lutego czy już w marcu.

ja kupiłem jak i rok temu - u Osadkowskiego

No i ja tak samo uważam bo większość tutejszych filozofów wierzy tylko w azot ale niestety roślinom inne składniki też potrzebne 😜

• Confused 1
Opublikowano

ja uważam jak jak ktoś sypie 500 kg saletry w dwóch dawkach na pszenicę i koniec imprezy na wiosnę

to niech spróbuje 400 kg saletry i 100 kg kizerytu, uważam że się pozytywnie zaskoczy

a najlepiej to jak jest maruda - sceptyk - niedowiarek ... to niech wybierze jedną średnią działkę w gospodarstwie i zrobi taki myk na jej połowie a druga połowe zostawi dla kontroli, wtedy ujrzy i uwierzy 😜

Opublikowano
7 minut temu, KarolaKarotka napisał:

ja uważam jak jak ktoś sypie 500 kg saletry w dwóch dawkach na pszenicę i koniec imprezy na wiosnę

to niech spróbuje 400 kg saletry i 100 kg kizerytu, uważam że się pozytywnie zaskoczy

a najlepiej to jak jest maruda - sceptyk - niedowiarek ... to niech wybierze jedną średnią działkę w gospodarstwie i zrobi taki myk na jej połowie a druga połowe zostawi dla kontroli, wtedy ujrzy i uwierzy 😜

Czyli też za stosowaniem Kizerytu jesteś ?

Opublikowano
31 minut temu, Krzysiukov napisał:

Też uważasz jak większość forumowiczów tutaj że Kizeryt wiosną przed azotami przy obecnych ich cenach to strata pieniedzy ?

Po raz któryś już piszesz że większość forumowiczów , ja jakoś tego nie zauważyłem , chyba że 5 czy 6 osób uważasz za większość ?. I 2 sprawa zamiast pisać kizeryt to lepiej by napisać siarka i magnez , bądz sama siarka , bo są pola gdzie niektórzy mają magnezu aż za dużo , i tu raczej magnez jest nie wskazany bo blokuje pobieranie potasu .

Opublikowano
21 minut temu, Krzysiukov napisał:

Skąd jesteś ? 

Północne Mazowsze, okolice Mławy. Problem z tym, że mało kto przywiezie przez pół Polski taką ilość w cenie, i tylko odwiedziłem lokalne składy + agrolok. Nie wiem czy się zgodzicie ale dobrze ponoć jest wysiać kizeryt w lutym, aby był jakiś odstęp od azotowych, albo chociaż te 2-3 tyg przed, teoretycznie nie wiem czemu bo np w saletrzaku jest mg i s. 

Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał:

Po raz któryś już piszesz że większość forumowiczów , ja jakoś tego nie zauważyłem , chyba że 5 czy 6 osób uważasz za większość ?. I 2 sprawa zamiast pisać kizeryt to lepiej by napisać siarka i magnez , bądz sama siarka , bo są pola gdzie niektórzy mają magnezu aż za dużo , i tu raczej magnez jest nie wskazany bo blokuje pobieranie potasu .

Między innymi Ty zawsze mnie za to hejtujesz i teraz znów. Będę pisał jak będę chciał i siał na swoim polu. 

Opublikowano
KarolaKarotka napisał:

Pewnie tego nie wiesz, ale są gleby z naturalną wysoką i b.wysoką zawartoscią magnezu (tak jak rędziny bogate w wapń) i na takich glebach sypanie kizerytów i .uj wie czego tam jeszcze z magnezem, to sypanie "piniyndzy" po polu 😜 Natomiast najtańszym źródłem przyswajalnej przez rośliny siarki, jest siarczan wapnia.

Opublikowano
2 minuty temu, mraukot napisał:

Pewnie tego nie wiesz, ale są gleby z naturalną wysoką i b.wysoką zawartoscią magnezu (tak jak rędziny bogate w wapń) i na takich glebach sypanie kizerytów i .uj wie czego tam jeszcze z magnezem, to sypanie "piniyndzy" po polu 😜 Natomiast najtańszym źródłem przyswajalnej przez rośliny siarki, jest siarczan wapnia.

Każdy zna swoją ziemię i pewnie nie raz nie dwa robił badania jej zasobności i wie czego jej potrzeba. Więc dyskusja na temat tego że to nie potrzebne i wyśmiewanie kogoś że sieje i wyrzuca pieniądze w błoto jest głupie. Każdy ma swoje doświadczenia i wie co potrzeba jest ziemi żeby uzyskać najwyższy plon.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiukov napisał:

Każdy zna swoją ziemię i pewnie nie raz nie dwa robił badania jej zasobności i wie czego jej potrzeba. Więc dyskusja na temat tego że to nie potrzebne i wyśmiewanie kogoś że sieje i wyrzuca pieniądze w błoto jest głupie. Każdy ma swoje doświadczenia i wie co potrzeba jest ziemi żeby uzyskać najwyższy plon.

Jakby tak było to takie forum, by nie istniało 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiukov napisał:

Kizeryt ma 50 % siarki rozpuszczalnej w wodzie i 25 % magnezu rozpuszczalnego w wodzie. Natomiast siarczan magnezu z siarkopolu ma 30 % siarki rozpuszczalnej w wodzie i 21 % magnezu całkowitego ale tylko 16 % rozpuszczalnego w wodzie. Usciślając aby 100 kg (siarka 50 kg, magnez 25 kg) kizerytu zrównoważyć siarczanem magnezu z Siarkopolu potrzeba go jakieś 160 kg (siarka 30%*160 kg= 45 kg, magnez 16%*160= 25,6 kg). Kizeryt jest po 1715 zł brutto obecnie więc przeliczając kizeryt na siarczan magnezu z siarkopolu powinien kosztować 1070 zł zeby przy podaniu tej samej ilości składników go zrównoważyć. 

Pisałem parę postów wcześniej tak dla uściślenia Siarczan Magnezu z Siarkopolu ma 36% SO3, a nie jak napisałeś 30%.  Źródło: Siarczan Magnezu - Skład Handlowy Siarkopol Tarnobrzeg 

Opublikowano

Proponuję każdemu zostawić pasek kontrolny po zastosowaniu S i Mg. W zbożu w moich warunkach zadnej różnicy. W obecnych założeniach kizeryt itp. tylko na rzepak i pszenicę. W tym roku na nawozy wydałem i tak zbyt dużo więc rezygnuje 

Opublikowano

Jak już mowa o Siarce, która poprawia przyswajanie bardzo drogiego azotu to pytanie do osób co stosują RSM co sądzicie o dodaniu Siarki w postaci takich produktów jak: Sulvit czy Stercosul określanych jako inhibitor przemian azotu?  Ile można zejść z dawki?  Ktoś wypowie się o opłacalności? 

Opublikowano
7 minut temu, przemekaerox napisał:

Jak już mowa o Siarce, która poprawia przyswajanie bardzo drogiego azotu to pytanie do osób co stosują RSM co sądzicie o dodaniu Siarki w postaci takich produktów jak: Sulvit czy Stercosul określanych jako inhibitor przemian azotu?  Ile można zejść z dawki?  Ktoś wypowie się o opłacalności? 

Mozna zamowic rsm z siarka jest taki dostepny i w zeszlym roku byl tanszy od tego bez siarki

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Może jeszcze ze starych zapasów. Siarczan magnezu granulowany jest przez wielu traktowany jako egzotyka. "W łoprysku przecież wystarczy". ;) 

@margoo78, tego z Siarkopolu 250-300 kg.

Chyba przy niskich zawartościach takie dawki.. ja u siebie przy średnich sypie na pszenice 100kg, na raps 150kg i jest ok 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, skywalker89 napisał:

Chyba przy niskich zawartościach takie dawki.. ja u siebie przy średnich sypie na pszenice 100kg, na raps 150kg i jest ok 

Taka dawka siarki jest na 4 tony nasion rzepaku, ale jak wiesz lepiej to co się będę kłocił. Zawartość siarki mało kto bada i większość ma ją na niskim poziomie. 

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
1 godzinę temu, mraukot napisał:

Wiem, ale Ty pewnie nie wiesz, że ja u siebie co roku robię badania i na podstawie tego planuje co gdzie wysieję.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v