Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może i nie, ale myślę że nie zdrożeje, to po co magazynować?

Opublikowano

na razie się uspokoiło ale kto wie co putinowi i łukaszence odbije  😂

Opublikowano (edytowane)

w sumie to ciężko przewidzieć co będzie. strasznie niestabilnie jest, a kurek ma Putin głównie.

kurna, Radek, zacząłem się zastanawiać czy nie kupić chociaż z tonę saletrzaku na wszelki wypadek. chociaż od drogi by posiał,

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

ototo. też najwyżej cieplutki wysieje w marcu.

co ma być to będzie. ten nadmiar gotówki już jest na bieżąco wysysany przez mocarstwa i korporacje .trochę jeszcze przy stopach procentowych pogrzebie rząd, skończy się tani kredyt i bieda do du..y zajrzy nie jednemu. A potem w tv"jo tylko chciał się rozwijać "

Opublikowano
9 minut temu, Bugii napisał:

I spirala sie nakreca, myslenie ze szybko wroci wszystko do normy jest naiwne. A proba walki z inflacja przez wstrzymanie kupowania jest jak walenie glowa w sciane.

Kwestia proporcji, jak na 9 osób na 10 się nakręci to ta jedna będzie walić głową w mur, a odwrotnie juz tak. A po co się podnosi stopy procentowe ?

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

dzisiaj na kredytach na wsi to daleko nie zajedziesz

U mnie taki jeden popłynął kilka lat temu 8 ha ziemi własnej nabrał maszyn za ponad 1 mln jak nie 2 mln dzierżaw i utopił  wszystko teraz nie ma nic komornik go za granicą ściga podobno a w okolicy ludzie za zaległości w opłatach dzierżaw. 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, pafnucy napisał:

w sumie to ciężko przewidzieć co będzie. strasznie niestabilnie jest, a kurek ma Putin głównie.

kurna, Radek, zacząłem się zastanawiać zacząłem czy nie kupić chociaż z tonę saletrzaku na wszelki wypadek. chociaż od drogi by posiał,

Ja narazie chociaż ze 2 bym kupił 😛

Opublikowano

Tani kredyt zawsze był nie wskazany. Wzrost gospodarczy i dobrobyt budowany na kredycie to obłuda. Tylko to tak działa na świecie bo banki i finansiera wybiera rządy to później koło się kręci. Ludzka chęć posiadania jest nienasycona więc wszystkim to na rękę

• Like 1
Opublikowano

jak dosłownie na wszystko te kredyty to łatwo popłynąć

7 minut temu, radekz200 napisał:

Ja narazie chociaż ze 2 bym kupił 😛

nawet kamień na pomniki był w listopadzie co roku tańszy a w tym roku nie ma przecen tylko spodziewane nawet podwyżki w przyszłym roku

Opublikowano
33 minuty temu, racyl napisał:

na razie się uspokoiło ale kto wie co putinowi i łukaszence odbije  😂

Odbierałem dziś fakturę i od poniedziałku azoty +30 na tonie. Co oczywiście nie musi wszędzie na wzrost się przełożyć bo różne marże składy miewają.

Opublikowano
4 godziny temu, Dastan napisał:

Niestety, ale część rolników z prawami ekonomi jest na bakier.  Jedyne co wiedzą, że trzeba sypać i zbierać jak najwięcej, a to tylko napędza ceny. Jak nie po dobroci to UE kiedyś i tak pewnie wymusi ograniczenie nawożenia.

Tacy jesteście cwani bo macie hektary i żyjecie z pola a co ja mam powiedzieć krowom że w tym roku jecie połowę mniej? Prawda jest taka że jak nie posiejesz to pierwszy krok do bankructwa 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał:

Kwestia proporcji, jak na 9 osób na 10 się nakręci to ta jedna będzie walić głową w mur, a odwrotnie juz tak. A po co się podnosi stopy procentowe ?

No podnosi ale za wolno i za pozno. Pierwsze podwyzki powinny byc juz z rok temu. Stopa 1.25 przy inflacji 7% to tez smiech na sali. Panstwom duza inflacja jest na reke bo w ten sposob probuja sie oddluzyc. Obecnie oprocentowanie kredytu hipotecznegi to jakies 3.5% przy 7% inflacji. Aby zaczelo przemawiac ludziom do ruzumu powinno byc wieksze niz inflacja.

• Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, szabelka napisał:

Tacy jesteście cwani bo macie hektary i żyjecie z pola a co ja mam powiedzieć krowom że w tym roku jecie połowę mniej? Prawda jest taka że jak nie posiejesz to pierwszy krok do bankructwa 

dokładnie. wychodzi się na pole żeby coś zebrać

ja nie mam dużo pola i żyje z niego ale też uważam że jak nie posieje to tym bardziej będę do tyłu. azot w polu to jak przynajmniej dwa zabiegi na grzyba w pszenicy, nie dasz czy nie zrobisz to drastycznie plon spadnie

Opublikowano

Oburzenie cenami jest i jest słuszne. Jednak na chłodno należy usiąść z kartką i ołówkiem w ręku. Wszystko jest tak skalkulowane że będziemy mieć większy obrót ale ewentualne zyski będą podobne jak przy poprzednich poziomach cen.

Niech każdy rozpisze sobie nawożenie I ochronę po teraźniejszych cenach. Doliczy wzrost podatku rolnego, wzrost cen paliwa...

Po drugiej stronie uzyskiwany plon po dzisiejszych cenach.

To samo dla ubiegłorocznych poziomów cenowych

Podzielcie się wynikiem finansowym. Mi wychodzi constans. Gdzie było 2tys tam jest 2 tys, gdzie 3 tam 3 itd.

Tylko nie wyskakujcie że pszenica może być po 700. Może, ale nic na to nie wskazuje, jak i na obniżki środków produkcji.

Tęgie głowy trzymają nas za mordę i kalkulują żebyśmy nie zarobili za dużo.

Opublikowano

No powinniśmy. 

Ale tu tak jak i w mieście. Niektórzy mają szansę na podwyżki pensji, taki część rolników może mieć szansę wypracować większy zysk. Np ci którzy mają nawozy organiczne bądź zapas nawozów po niższych cenach.

Opublikowano

Ze słoma to przy latach gdzie słomy oporowo po dobrej cenie to swoją tne a kupuje oczywiście w opłacalnym czasie bo bywało ze była po 20-30 za kulkę  to wtedy nie ale nie mając obornika i słomę sprzedawać to strzelanie w kolano z shotguna 😜 w tym roku pod kukurydze poszła ścięta słoma obornik i jeszcze konkretny poplon 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v