Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak uważacie, jest szansa że w kwietniu nawozy zaczną coś tanieć czy będzie jeszcze drożej. Pozostał mi w sumie dokupienia nawóz pod kukurydzę i dziś dzwoniłem do lokalnego dostawcy to mocznik 1820 zł, polidap z grupy azoty 2280 zł, polidapu z ultry brak bo ponoć nie opłaca się go sprowadzać, ceny podałem brutto, niby raptem potrzebuje 3t mocznika i 2 polidapu, ale w porównaniu z jesienią do 2500 zl w plecy.

Opublikowano
Agrest napisał:

Ja nie wiem i nie oglądam. 

Ja nawet nie zamierzam oglądać. Swego czasu zerknąłem na Grzesia biznesmena, tego partacza flexa czy jakoś tak i sepleniaka, ale dałem se na luz bo szkoda czasu. Lepiej książke poczytać.

Opublikowano

Ja akurat żadnego kanału ściemniaczy nie oglądam, więc nawet nie wiem o kim mowa.

Opublikowano

Ostatnio nic nie czytałem, a dziś dzwoni wujas, coś o nawozach rozmawiamy i mówi, że mocznik wycofują że sprzedaży. Prawda to? Dzwonił po okolicznych sklepach to ceny ponad 1800brutto i brak na skladach

Opublikowano (edytowane)

hehe to tak nie dokońca że brakuje go tylko ze względów rolniczych  , znajomy mówił , że w   firmie w której pracuje  robią z takiego mocznika adblue , normlanie kupowali po 300-500 t rocznie mocznika a od jesieni do stycznia zakupili 1800 t . Mówił też , że do tego celu nadaje się ponoć tylko polski bo że ruski niby bardzo zanieczyszczony i trzeba więcej nakladu aby go oczyścić a polski tylko jakoś przerabiają i normalnie robią ten adblue . W sumie to się nie dziwie potem że ludzie mają z tym problemy . a poza tym tez że niby ten z inhibitorem sie nie nadaje na adblue

Edytowane przez Zefir
Opublikowano
9 godzin temu, mano napisał:

Więcej niż teraz, ale z korzyścią dla rolnika bo mniej strat będzie. Tak ostatnio mówili w agropierdołach w TVP.

około 50 zł na tonie prawdopodobnie droższy koszt produkcji , a czy bedzie tanszy jak teraz to nie wiadomo po ile bedzie na giełdach swiatowych , Polska jest sporym producentem mocznika i drożej nie sprzeda na eksport niż  na giełdach , teraz  dodatkowo  araby mają wchodzić w przerób swojego gazu to konkurencja bedzie wieksza  

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Ja poczekałbym, czy stracisz 2500 czy 2600 wielkiej różnicy nie ma a ceny musza kiedyś wyhamować bo nikt tego nie kupi.

Jak kupowałem nawozy w grudniu i na początku stycznia kolega tez tak mówił te sto złoty które zdrożeje to  to mu sie nie chce tego przerzuca zamrażać gotówki  i kupi prze siewem.

Za mocznik płaciłem 127zł w grudniu za polidap w styczniu 175-182zł a teraz mocznik 189zł i polidap 229zł

Nie można przewidzieć czy jeszcze nawozy w kwietniu nie zdrożeją bo ropa i gaz drożeje.  

Edytowane przez marb80
Opublikowano

Z tych co znam ludzi to nie kupują na jesieni albo wcześniej bo tak naprawdę nie ma kasy ale nikt tego nie przyzna , Ja na ich miejscu bym wział nawet z agroloku  i itp z odroczoną płatanościa ale ile się oszczędza to głowa małą  . Nawet jak ktoś kupuje 2-3 t rocznie to jest prawie tys zł oszczędności .  

Opublikowano

Pytanko ciut nie na temat, ktoś ma namiar na skład gdzie kupię kilka woreczków polifoski start lub yara complex/hydrocomplex  np W Płocku- okolicach lub w płońsku -okolicach ? Akurat za Płońskiem to sporo truskawek itp więc może tam ktoś to sprzedaje..

Opublikowano
jarecki napisał:

około 50 zł na tonie prawdopodobnie droższy koszt produkcji , a czy bedzie tanszy jak teraz to nie wiadomo po ile bedzie na giełdach swiatowych , Polska jest sporym producentem mocznika i drożej nie sprzeda na eksport niż  na giełdach , teraz  dodatkowo  araby mają wchodzić w przerób swojego gazu to konkurencja bedzie wieksza

ceny dla polskiego rolnika mogą nie mieć nic wspólnego z cenami za granicą. U mas cenę dyktuje monopolista.

marb80 napisał:

Nie można przewidzieć czy jeszcze nawozy w kwietniu nie zdrożeją bo ropa i gaz drożeje.

ceny ropy są już od dłuższego czasu na bardzo niskim poziomie, a ceny na stacjach benzynowych jakby baryłka kosztowała 150+$. Tu znów monopolista ustala jaka będxie cena.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, zbyszek8201 napisał:

Pytanko ciut nie na temat, ktoś ma namiar na skład gdzie kupię kilka woreczków polifoski start lub yara complex/hydrocomplex  np W Płocku- okolicach lub w płońsku -okolicach ? Akurat za Płońskiem to sporo truskawek itp więc może tam ktoś to sprzedaje..

https://www.olx.pl/d/oferta/yara-mila-hydrocomplex-12-11-18-worek-25kg-CID757-IDIghpl.html#8ce94f2865

https://www.olx.pl/d/oferta/yara-mila-complex-25-kg-CID757-IDFebeP.html#c300e0cc96

Edytowane przez lukszat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v