Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, asus921 napisał:

U mnie tak wypadło, że 4ha żyta kosił bizon z skr. Jakby się uprzec to można było zostawić uprawę na następny rok. To jest dopiero uprawa uproszczona 😁

kosiłem raz takie żyto plon około zbiornik od bizona z ha , jak by dał wczesną wiosną z 40-50 kg azotu to ze 3 tony by spokojnie było .             

Opublikowano
5 godzin temu, masa24 napisał:

Ja jednego roku nic nie posiałem na polu bo ki się nie chciało , w żniwa wjechałem kombajnem i zebrałem 6 t. Do dziś nie wiem jak to możliwe 

Słyszałem o polu które kupił deweloper, na oko jakies 20ha. Stało cały rok i ktoś skosił samosiewy, nie pamietam ilości z ha ale koszt to tylko paliwo do kombaju, ilość pamietam że była nie glupia. Parametry pewnie takie sobie i nie było mocno zachwaszczone

Opublikowano
4 godziny temu, kibix napisał:

Skoro praktycznie bez nawozów zbieracie takie plony to czemu ten temat ma tyle postów w których narzekacie na cenę.

Jedni zbierają bez nawozów, nieliczni magicy inni z nawozami tyle nie mogą zebrać

Opublikowano
5 godzin temu, krilan06 napisał:

Jeżeli dawane duże ilości obornika to już zupełnie inna bajka, bo większość nie ma do niego dostępu 

Jeśli chodzi o zboża to obornik jest słomotwórczym nawozem, ludzie mający obornika full mają problemy z wyleganiem a plony porównywalne . Ja nie mam obornika i nie skracam , sieje niskie odmiany i jest ok. 

Opublikowano
4 godziny temu, radekz200 napisał:

Pedro podobno zamówiłeś 2 tiry nawozów jeden mocznika a drugi polifoskiej prawda to? 😛

Ta, royalu za dużo się opiłem, rozum odebrało i kupiłem. Chcesz trochę? Promocja 3tys brutto. 

Za 500kg 😉

Opublikowano
23 godziny temu, HF86 napisał:

pewnie że ważny. tylko z głową. A nie tu jazda 1 marca 300 mocznik, 15 powtórka bo nawet ziemia nie odmarzla  i n2 też 300 i potem jak blada to jeszcze dosypać potem wszystkie opryski, na koniec Glifosat żeby ładnie spalić i cyk do młyna i Polska zdrowa żywność 😂

masz racje

• Like 1
Opublikowano

U mnie w okolicy z 12 lat temu był na to boom jebało niemiłosiernie jeździli namawiali na szczęście ojciec się nie skusił lewy temat to wgl nie powinno trafić na pole nie znam dokładnie tematu ale najpierw powinno być to mieszane z wapnem żeby można było wozić 

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, jacek1296 napisał:

To po ile mam sprzedać pszenicę, aby dać radę kupić saletrę po 3000pln?

Nie chce mi sie już dalej tego tłumaczyć, bo ja mówię o jednym a wy o drugim

12 godzin temu, slawekz1975 napisał:

ja 500kg saletry daje i max 5,5-6 ton mam pszenicy jaka gleba takie urodzaje

Zmniejsz trochę nawozenie, plon zostanie na takim samym poziomie a zmniejszysz nakłady. :)

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, slawekz1975 napisał:

ja 500kg saletry daje i max 5,5-6 ton mam pszenicy jaka gleba takie urodzaje

A robiłeś kiedyś badanie ziemi na zawartośći, może nie azotu tam brakuje, ja jeszcze nigdy nie siałem  wiecej niż  300kg saletry i do 6 ton w tym sezonie miałem plon, obornika nie mam tylko poplony i straczki na zmianę. Ziemia 4 -5 kl. Mozaiki.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
9 godzin temu, michalcium napisał:

U mnie w okolicy z 12 lat temu był na to boom jebało niemiłosiernie jeździli namawiali na szczęście ojciec się nie skusił lewy temat to wgl nie powinno trafić na pole nie znam dokładnie tematu ale najpierw powinno być to mieszane z wapnem żeby można było wozić 

Lewy temat to był 10 czy 15 lat temu , teraz przyjezdzaja biorą probki ziemi . Kazda wywrotke badają skład i sam mechanizm odkładania tego w oczyszczalni u nas jest nowy . Kiedys byla z tego afera w tv 😄

Opublikowano
9 godzin temu, michalcium napisał:

U nas dalej wywożą to na pola wytrzymać się nie daje taki smród.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Jurek87 napisał:

Lewy temat to był 10 czy 15 lat temu , teraz przyjezdzaja biorą probki ziemi . Kazda wywrotke badają skład i sam mechanizm odkładania tego w oczyszczalni u nas jest nowy . Kiedys byla z tego afera w tv 😄

Jest nawet na olx ogłoszenie tego i pisze ze mieszane z wapnem czyli coś mi dobrze świtało jak jest dokładnie nie wiem bo się nigdy tym głębiej nie interesowałem

Opublikowano

Ciakwe ile w tym osadzie jest metali ciężkich i innego syfu, a potem sobie jeden z drugim jeszcze ziemniaki posadzi bo okazyjnie kupił zamiast obornika, zdrowa żywność nie ma co. To że robią próbki, to wiecie papier wszystko przyjmie. Nas rolników o wszystko czepiają, pestycydy wycofywanie, nie zdrowe itd. A tutaj znaleźli sobie sposób na darmowa utylizację syfu, bo wapna dosypali, a nawet rolnik zapłaci i myśli że zrobił świetny interes bo nawozy drogie. Dla mnie to jest wałek i tyle. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Niech sobie to utylizuja, płacimy za ścieki oddawane do oczyszczalni. A nie znowu rolnik bierze pełna odpowiedzialność na siebie za ewentualne zanieczyszczenie gleby syfem i przy okazji dokłada się do ekstra zysku właścicielowi oczyszczalni.  

Wyciągamy z ziemi składniki, ale je też uzupełniamy poprzez nawozy, obornika, opony, resztki pożniwne, itd. 

Edytowane przez driver24
Opublikowano
7 minut temu, driver24 napisał:

Niech sobie to utylizuja, płacimy za ścieki oddawane do oczyszczalni. A nie znowu rolnik bierze pełna odpowiedzialność na siebie za ewentualne zanieczyszczenie gleby syfem i przy okazji dokłada się do ekstra zysku właścicielowi oczyszczalni.  

Wyciągamy z ziemi składniki, ale je też uzupełniamy poprzez nawozy, obornika, opony, resztki pożniwne, itd. 

A te opony to szybko przyswajalne?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v