Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe wnioski tutaj. Efektywność pracy w rolnictwie jest niska, po części to wynika że specyfiki właśnie rolnictwa. Ale 50 ha wieczorami, czy 300-400 ha samemu, to wychodzi na to że obstawiam 99,9% użytkowników tego forum jest skrajnie nie efektywna i powinna iść do pracy na pełen etat i dodatkowo coś oprucz tego etatu, a to gospodarstwo, które teraz prowadza dadzą radę w nocy. Jasne można prowadzić dość duże gospodarstwo na polskie warunki samemu, ale dużo zależy od innych czynników, struktura zasiewów, wielkość pół, odległość etc. Ale i tak raczej będzie trzeba się posiłkować dodatkowymi usługami, chociażby zbiór zbóż, R, epaku itd. 

Nawet mniejszy rolnik przy plonie 2t/ha, to sorry, ale jakoś nie przezyje, bo jest coś takiego jak koszty stałe, które również rosną. Albo pr, ezyje pod warunkiem, że pracuje zupełnie w innym miejscu, a z tego gospodarstwa albo będzie zysk, albo nie, bez różnicy dla niego. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Ile na wiosnę możecie maksymalnie wyłożyć za nawóz azotowy ? Jak dla mnie do uprawy zbóż przedział między 1500 zł a 1800 zł jest graniczny .

u mnie przy cenie 3000zł za saletrę, obecnych cenach pszenicy, nie kupię więcej niż 350kg/ha saletry sypanej w dwóch dawkach (200+150). Mowa o pszenicy. Klasa ziemi 3.

Edytowane przez javorskyp
  • Like 1
Opublikowano
56 minut temu, kibix napisał:

zapomniałeś dopisać + rodzice a dodatkowo kawaler czy singiel jak to teraz mówią.

Co niektórym widzę w głowie się przewraca. Gdzie odwóz płodów z gospodarstwa na skup? gdzie czas poświęcony na pilnowanie papierkologi? wnioski/dotacje itp. porównywanie sprzętu pokazy, dni zboza/kukurydzy itp. Masa innych rzeczy? Cały urlop wybierzesz na żniwa i siewy? Wakacje ? 

kornkali 1950 

Od singli i rodziców to proponowałbym  się odpier**lić. 😉 Umie jest dużo ludzi pracujących w służbach mundurowych a oni mają dużo  czasu wolnego w pracy jaki na emeryturze .

Opublikowano
2 godziny temu, strzechu napisał:

50ha to ludzie ogarniaja wieczorami i weekendami chodząc na 8h do roboty.

100-200ha(w logicznych kawałkach) to się samemu obrobi bez żadnego problemu a i więcej wszystko kwestia wielkości sprzętu i technologii. Potrzebny w ktoś na żniwa do odbioru ziarna i potem do zbierania kamieni.

Gospodarstwa 100-200ha i jechanie na krawędzi? to chyba jak totalnie zakredytowane i z ziemia w słabym stanie.

Dzis dzwonili już sami z ofertami na azoty - całosamochodowo- rsm 2770 brutto , saletra kędzierzyn 2990 brutto , wyśmiałem .

Może i jakby pogoda zawsze pasowała to te 50ha by się dało ogarnąć samemu  wieczorami i w weekendy, ale przyjdzie taki rok jak teraz i jest totalna obsuwa z zabiegami. Czasami na wiosnę było 1-2 dni okienka na zabiegi opryskiwaczem a tu zrobić 50ha, pewnie jeszcze opryskiwaczem 1000-1500l, gdzie pola są w 10-20 kawałkach oddalonych od gospodarstwa po kilka, kilkanaście kilometrów i za przeproszeniem możesz się zesrać a nie obrobić 50ha samemu wieczorami.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, dzidzia202 napisał:

no właśnie a nie lepiej mieć tyle ile samemu jest się w stanie ogarnąć, myślę że 50 ha i odpowiednim rozłożeniu pracy można by było samemu to ogarnąć, i żyć jak Pan a nie jak nie wolnik z kredytami na karku a prawda taka że przy 2-3 latach sprzyjających też można kupić coś nowego i wspomóc się nie wielkim kredytem. przy obecnych cenach nawozu gospodarstwa powyżej 100-200 ha i większe jak jechały prawie że na krawędzi to może nie w przyszłym roku ale za 2 na pewno będą dużo poniżej krawędzi, a taki mały gospodarz co zbierał te 3-4 tony to przeżyje jak zbierze 2-3tony. Morał taki że moim zdaniem w niedalekiej przyszłości będzie ziemia do dzierżawy albo kupna i to w normalnych pieniądzach,

Sam obrabiam 60ha i pracuje na etacie, nie mam z tym większych problemów , jak bym mial 100 tez bym dal rade, odpowiedni plodozmian, "za duze" 😉😂 mszyny i spokojnie daje rade bez spinania i sraczki. Gospodarstwo  traktuje jako hobby nie źródło dochodu. 

Zgodze sie z tym ze za niedługo będzie ziemia do dzierżawy, widac to po sąsiadach którzy maja po 150ha, zboza już teraz wyglądają słabo bo kasy zabraklo żeby normalnie pod korzeń npk dać, zamawiają paliwo po 500l bo kasy brak, maszyny trzeba spłacać bo jak były prowy to brali wszytko bez przemyślenia a z tych 150ha 120 to dzierżawa ktora kosztuje coraz więcej.... 

1 godzinę temu, dzidzia202 napisał:

chciałbym zobaczyć jak chodzą po 8 h do pracy i ogarniają 50ha po pracy. bez pomocy nikogo. No i o ile możne jest to możliwe to ciekawe przez jaki czas. Chyba że mówimy tu o samotnym chłopie w kwiecie wieku.

Ja daje rade 60ha i problemów nie mam. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Ile na wiosnę możecie maksymalnie wyłożyć za nawóz azotowy ? Jak dla mnie do uprawy zbóż przedział między 1500 zł a 1800 zł jest graniczny .

I co jak będzie po 2000zł to nie kupisz?

Albo grubo albo wcale. Jak mam żydzić i ucinać dawkę azotu o połowę, np zamiast 450kg saletry na pszenicę dać 225kg i zyskać na tym jakieś 500-600zł ale z drugiej strony mam stracić 2 tony pszenicy po te 900-1000zł to gdzie tu jest logika?

Opublikowano
3 godziny temu, strzechu napisał:

50ha to ludzie ogarniaja wieczorami i weekendami chodząc na 8h do roboty.

100-200ha(w logicznych kawałkach) to się samemu obrobi bez żadnego problemu a i więcej wszystko kwestia wielkości sprzętu i technologii. Potrzebny w ktoś na żniwa do odbioru ziarna i potem do zbierania kamieni.

Gospodarstwa 100-200ha i jechanie na krawędzi? to chyba jak totalnie zakredytowane i z ziemia w słabym stanie.

Dzis dzwonili już sami z ofertami na azoty - całosamochodowo- rsm 2770 brutto , saletra kędzierzyn 2990 brutto , wyśmiałem .

Mhm jasne. Juz widzę samemu 200ha. Wyjazd kombajnem w pole, rower na hederze na powrót po traktor i przyczepy, na poe i mlocenie, dobry kombajn to 2-3h i wymłócone z 20-25 ton, No to powrót na gospodarstwo zrzucić zboże, dobrze jak blisko i jest hala to tylko wywrot i powrot na pole, gorzej jak jakiś kosz, trochę dłużej potrwa. No i przez cały dzień 2-3 taki kursy, oczywiscie o ile nie ma zwierząt, juz po jakiś 2-3 miesiącach zniwa skończone🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣.

• Haha 4
Opublikowano
38 minut temu, youn81 napisał:

Ja daje rade 60ha i problemów nie mam. 

Ja na 15ha, zona + dzieciak, wymagajaca praca i w sumie ledwo ledwo. Czesto odczuwam problemy typu jestem w pracy jest pogoda, wychodze i zaczyna wiac i juz po zabiegu

W zniwa kombajn chce byc o 12 a ja moge o 16 i juz obsuwa bo gdzies pojedzie. 

Weekend cos by mozna porobic to pada.

A jeszcze trzeba kupic opryski, czesci, cos tam naprawic czy zmodyfikowac jechac do gminy czy agencji.

Wiec w te 60ha to ciezko mi uwierzyc bez pomocy ze tak gladko idzie.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Cheesburger napisał:

Ja na 15ha, zona + dzieciak, wymagajaca praca i w sumie ledwo ledwo. Czesto odczuwam problemy typu jestem w pracy jest pogoda, wychodze i zaczyna wiac i juz po zabiegu

W zniwa kombajn chce byc o 12 a ja moge o 16 i juz obsuwa bo gdzies pojedzie. 

Weekend cos by mozna porobic to pada.

A jeszcze trzeba kupic opryski, czesci, cos tam naprawic czy zmodyfikowac jechac do gminy czy agencji.

Wiec w te 60ha to ciezko mi uwierzyc bez pomocy ze tak gladko idzie.

Chcesz to  nie wierz, ja dsje spokojnie rade  w stajni 2 konie 140 i 170  swoj kombajn, magazyn na zboże , opryskiwacz 3000l, pola  wokół komina i żadnej filozofii i trudnosci nie mam. Ileż ty masz tej papierologii przy 15ha??  Aha  rodzinę tez posiadam a jedyna pomoc to 70 letni teściu który soe czasami ciągnikiem przejedzie... W polu wszytko robie sam

Edytowane przez youn81
Opublikowano

Tylko ciekawe co na to najbliższa rodzina  tzn np dzieci i zdrowie, prędzej czy później ta samodzielna dwuzawodowść odbije Ci sie czkawką, sam obrabiam prawie 60ha.. żeby pracować musiałbym siać tylko np kuku, inaczej tego nie widzę 

Opublikowano
3 minuty temu, robercikj100 napisał:

Bo jak ma same nowe maszyny i w dodatku na wyrost na te 60 ha to może i dawać radę. Jak by miał stare  używki to samemu sobie można. Nawet głupiej śrubki czasami samemu nie przykręcisz 

Dokladnie, maszyny mam w miarę nowe, i dbsm zeby caly czas takie byly w użytkowaniu 

Opublikowano
12 minut temu, przemek28_28 napisał:

Mhm jasne. Juz widzę samemu 200ha. Wyjazd kombajnem w pole, rower na hederze na powrót po traktor i przyczepy, na poe i mlocenie, dobry kombajn to 2-3h i wymłócone z 20-25 ton, No to powrót na gospodarstwo zrzucić zboże, dobrze jak blisko i jest hala to tylko wywrot i powrot na pole, gorzej jak jakiś kosz, trochę dłużej potrwa. No i przez cały dzień 2-3 taki kursy, oczywiscie o ile nie ma zwierząt, juz po jakiś 2-3 miesiącach zniwa skończone🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣.

Dokladnie.

Opublikowano
6 minut temu, przemek28_28 napisał:

Przecież wyraźnie napisałem do czego mi jest potrzebna druga osoba - właśnie do odbioru ziarna ,  do tego dwie-trzy osoby do kamieni   ,wszystko inne robię sam i uważam że poza sierpniem wrzesniem i kwietniem to się praktycznie lenie

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, skywalker89 napisał:

Tylko ciekawe co na to najbliższa rodzina  tzn np dzieci i zdrowie, prędzej czy później ta samodzielna dwuzawodowść odbije Ci sie czkawką, sam obrabiam prawie 60ha.. żeby pracować musiałbym siać tylko np kuku, inaczej tego nie widzę 

A co ma rodzina do tego, jeden jedzie z wędka na ryby a ja lubie ciągnikiem w polu robić. Juz pisałem ze traktuje to bardziej jsk hobby, to nke jest dla mnie źródło dochodu, dobrze zarabiam na etacie i bez gospodarstwa bym przeżył 

Opublikowano
4 minuty temu, youn81 napisał:

Chcesz to  nie wierz, ja dsje spokojnie rade  w stajni 2 konie 140 i 170  swoj kombajn, magazyn na zboże , opryskiwacz 3000l, pola  wokół komina i żadnej filozofii i trudnosci nie mam. Ileż ty masz tej papierologii przy 15ha??  Aha  rodzinę tez posiadam a jedyna pomoc to 70 letni teściu który soe czasami ciągnikiem przejedzie... W polu wszytko robie sam

i jezdzisz nimi oboma naraz i tym kombajnem? 

Opublikowano
1 minutę temu, youn81 napisał:

A co ma rodzina do tego, jeden jedzie z wędka na ryby a ja lubie ciągnikiem w polu robić. Juz pisałem ze traktuje to bardziej jsk hobby, to nke jest dla mnie źródło dochodu, dobrze zarabiam na etacie i bez gospodarstwa bym przeżył 

Pewnie byś przeżył ale kto by nie przygarnął 60 ha

• Like 1
Opublikowano

Wasibstarzy tez tacy sa ??? Moj dzierzawi 20 ha latajacego piachu 6 klasa to 85 % ,Owsa mu w tym roku z tego wyszlo 1,4 tony  z ha , uprawia to bez obornika w tym roku nawalil tam na hektar mocznik. Saletra polifoska razem 500 kg zabiegi wykonywal.Wylozylem mu w tym roku na nawoz jak byl po 1400 i sie pytam czy oddaje dzierzawe ???ten pier... ze nie bedzie sial nawoz .To se teraz policzcie ile musze baranowi rok rocznie dokladac.Starzy ludzie nie sa reformowalni to lepiej zeby ten mocznik sprzedal za 2.5 tys i cos mial z tego

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Cheesburger napisał:

i jezdzisz nimi oboma naraz i tym kombajnem? 

A ty ile masz ciągników na gospodarstwie??  Wszystkimi na raz jeździsz??  W zniwa brat lub szwagier pomoze orzycuagnav przyczepe a jak nue msja czasu to sam sibie radzę.  Coz za problemi filozofia podjechac pod przyczepe i wysypac.

2 minuty temu, wojak1986 napisał:

Pewnie byś przeżył ale kto by nie przygarnął 60 ha

👍 Jak będę mial możliwosc to chętnie jeszcze 30-40  przygarnę najlepiej w 1 kawałku. Te 60 to moja własność 😉

Opublikowano
1 minutę temu, youn81 napisał:

A ty ile masz ciągników na gospodarstwie??  Wszystkimi na raz jeździsz??  W zniwa brat lub szwagier pomoze orzycuagnav przyczepe a jak nue msja czasu to sam sibie radzę.  Coz za problemi filozofia podjechac pod przyczepe i wysypac.

No jak sam tym kombajnem jezdzisz i Ci wyjdzie zbiornik w polowie pola, a ciagnik na koncu to jakby wyzwanie jest 😀 Ale ok, gratuluje obrotnosci, mam nadzieje ze bedzie dalej tak dobrze szlo.

Opublikowano
3 minuty temu, youn81 napisał:

👍 Jak będę mial możliwosc to chętnie jeszcze 30-40  przygarnę najlepiej w 1 kawałku. Te 60 to moja własność 😉

Teraz już Twoja własność bo teść to nie spadł z księżyca. Dziadek zadowolony najważniejsze

Opublikowano
3 minuty temu, pronto1984 napisał:

Wasibstarzy tez tacy sa ??? Moj dzierzawi 20 ha latajacego piachu 6 klasa to 85 % ,Owsa mu w tym roku z tego wyszlo 1,4 tony  z ha , uprawia to bez obornika w tym roku nawalil tam na hektar mocznik. Saletra polifoska razem 500 kg zabiegi wykonywal.Wylozylem mu w tym roku na nawoz jak byl po 1400 i sie pytam czy oddaje dzierzawe ???ten pier... ze nie bedzie sial nawoz .To se teraz policzcie ile musze baranowi rok rocznie dokladac.Starzy ludzie nie sa reformowalni to lepiej zeby ten mocznik sprzedal za 2.5 tys i cos mial z tego

Rozumiem, że dodatkowo te latające piachy orze, bo bez tego nie urośnie. :D Tak to jest, niestety starsi ludzie często są twardogłowi i nie dopuszczają tego do myśli, że coś można byłoby zrobić inaczej, lepiej. Ojciec tak robił, on tak robi i następca powinien robić tak samo.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v