Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nie wolno do węgla , nie wolno drewnem , zaraz i gaz będzie zakazany są już prowadzone prace w Unii .

Zostaje tylko energia zielona , słońce i wiatr . Wiec powodzenia .

Zbiornik fermentacyjny,  chłodnica i rura destylacyjna w każdym gospodarstwie. By żyło się weselej rolnikom i rodzinie w mieście🤭

Ktoś transparenty i kampanię reklamową przygotuje?

I Arabów z torbami puścimy bo na alkoholu i podwójnym gazie jeździć bedziem 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Masz jakiś źródło w którym można o tym poczytać?

Jeśli PGNiG sprzedaje na długoterminowe a kupuje spotowo to  musi tym zarządzać debil. 

Tu dość ciekawa analiza dlaczego zachód woli płacić więcej.:

https://biznesalert.pl/jakobik-nowa-gra-gazpromu-analiza/

GA bierze gaz z PGNIG, a ten jak wiadomo ma jakies kontrakty na LNG , ale z ruskimi już umowy nie ma, a mimo to od nich kupujemy jakiś wolumen (w zasadzie to kupujemy u niemca ruski gaz), więc spotow bo inaczej się nie da. A kwestia kontraktów to już kwestia biznesowa.  Zakład koło mnie, ma np umowę do końca tego roku z PGNIG na jakies 100zł z hakiem mimo, że PGNIG kupuje to przecież dużo drożej, (ale mogło byc taniej).

Opublikowano
4 godziny temu, Mecha napisał:

Wyślij mi go priv jak możesz i rób screeny jak takie rzeczy dodajesz

Czego mam zrobic screeny? I co wyslac na priv?? Koledzy widzieli ze wstawilem info z cenami ktore podal mi bauer z niemiec jak rowniez widzieli ze ten post zostal usuniety po 15 minutach... sami do mnie pisali na priv

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, arek_124711 napisał:

To wszystko na wlasne zyczenie.... bo polska jako kraj z takimi zasobami surowcow energetycznych nie powienien nigdy pchac sie w durny gaz i nie zgadzac sie na jakies emosje co2...

Na własne życzenie to Polska sprzedała innym krajom prawa do emisji CO2 za 25 miliardów złotych.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Kto chce zakazać gazu? 

Unia przyjela dokument w ktorym zakazuje uzywania gazu do produkcji energi ogrzewania i tym podobnych po 2050 roku.

1 minutę temu, misio3p napisał:

Na własne życzenie to Polska sprzedała innym krajom prawa do emisji CO2 za 25 miliardów złotych.

Z tym rowniez racja 👍

Opublikowano
18 minut temu, Dastan napisał:

Tu dość ciekawa analiza dlaczego zachód woli płacić więcej.:

https://biznesalert.pl/jakobik-nowa-gra-gazpromu-analiza/

GA bierze gaz z PGNIG, a ten jak wiadomo ma jakies kontrakty na LNG , ale z ruskimi już umowy nie ma, a mimo to od nich kupujemy jakiś wolumen (w zasadzie to kupujemy u niemca ruski gaz), więc spotow bo inaczej się nie da. A kwestia kontraktów to już kwestia biznesowa.  Zakład koło mnie, ma np umowę do końca tego roku z PGNIG na jakies 100zł z hakiem mimo, że PGNIG kupuje to przecież dużo drożej, (ale mogło byc taniej).

To jest dokładne potwierdzenie tego o czym pisałem.  Z ruskimi są kontrakty długoterminowe a spoty to margines.

Z linku który podałeś 

Rosjanie zachęcają do zwiększenia zakupów za pośrednictwem umów długoterminowych prośbą i groźbą, nierzadko strasząc przerwą dostaw, jak w przypadku Mołdawii, która w ten sposób została zmuszona do zawarcia nowej umowy z braku dostępnej alternatywy. Tłumaczą też czasem zmniejszone dostawy do Europy brakiem zamówień klientów we Francji czy Niemczech, jak zrobili to ostatnio ustami prezydenta Władimira Putina podczas wystąpienia podsumowującego 2021 rok. To jednak jest półprawda, bo niektórzy klienci europejscy nie chcą rzeczywiście zawierać nowych kontraktów długoterminowych, ale kupować gaz poza Rosją, na przykład na giełdzie, ale tam jest go za mało przez celowe działania Gazpromu wynikające z jego specyficznej polityki rynkowej. Rosjanie uzyskują w ten sposób długoterminową pewność zbytu oraz omijają terytorium ukraińskie, o ile klienci zostają z nimi na dłużej i godzą się na określony szlak dostaw. Przykład rozstrzygnięcia po myśli Gazpromu to Węgrzy z MOL, którzy zawarli w 2021 roku umowę dziesięcioletnią z opcją przedłużenia o pięć lat do września 2036 roku o wolumenie 4,5 mld m sześc. rocznie z dostawami przez Turkish Stream, a zatem z pominięciem Ukrainy. To także wspomniana Mołdawia, która podpisała kontrakt pięcioletni do 2026 roku godząc się w zamian na opóźnienie reform zgodnych z wymogami integracji energetycznej z Europą w ramach Wspólnoty Energetycznej. Trwają również rozmowy Gazpromu z niemieckim VNG o przedłużeniu kontraktu i zwiększeniu wolumenu dostaw rozpoczęte w listopadzie 2021 roku, gdy pojawiły się szczyty cenowe. Rosjanie wykorzystują zatem rekord cen gazu do zawarcia kontraktów długoterminowych, które będą gruntować ich pozycję na rynku długo po zakończeniu kryzysu

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

A Grupa Orlen podpisała umowę w grudniu bodajże na 3 mies w czasie gdy cena gazu była 170 $ 👍 bo Przecież trzeba Niemcom nawozu narobić😡 

A tymczasem ceny zbóż na giełdzie w dół, ponoć rajcują się wysokimi plonami w Argentynie na Farmerze można poczytać.

A tam pier*ola. Najpier pisza ze australia zasypie nas pszenica a okazalo sie ze zbiory nizsze o 20 % w stosunku do zeszlego roku. Tylko zagrywka zeby pszenica do gory noe szla a co niektorzy woza na elewatory ino sie kurzy... dobrze ze jest przerwa swiateczna bo tak by w swieta tez wozli i nowy rok. Oj ale ten narod glupi

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A zachód za wszelką cenę takich umów unika i mamy co mamy.

4 minuty temu, Ulman napisał:

To jest dokładne potwierdzenie tego o czym pisałem.  Z ruskimi są kontrakty długoterminowe a spoty to margines.

Z linku który podałeś 

No tak Mołdawia ma... czytaj ze zrozumieniem, to są życzenia ruskich i o to w tej chwili grają. Z kim to niby gazprom ma jakieś wielkie kontrakty?

Edytowane przez Dastan
Opublikowano
25 minut temu, krzysiek1979 napisał:

Polcalc - za jednego bb 500 zł na lokalnym składzie LCH

Nieźle tam was doją. 2 tygodnie temu kupiłem 1 big-bag Polcalc Supermag za 275zl. Rozsialem i k**wa leży do tej pory. 😒

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Masz jakiś źródło w którym można o tym poczytać? 

Jeśli PGNiG sprzedaje na długoterminowe a kupuje spotowo to  musi tym zarządzać debil. 

To nie tak, gaz kupiony w kontrakcie długoterminowym przez PGNiG nie ma stałej ceny tylko jest prawdopodobnie indeksowany cena gazu na giełdzie sportowej gazu i ropy

Opublikowano
46 minut temu, arek_124711 napisał:

Czego mam zrobic screeny? I co wyslac na priv?? Koledzy widzieli ze wstawilem info z cenami ktore podal mi bauer z niemiec jak rowniez widzieli ze ten post zostal usuniety po 15 minutach... sami do mnie pisali na priv

Podaj ceny, ja będę je wstawiać zobaczymy jak długo będą kasować posty 😈

• Like 1
Opublikowano

Mieliście ofertę z Agroloku na jakiś płynny azot 40% w 15 litrowych bańkach i że to wystarcza na 7,5 ha. 

Jakoś zaraz mi się czerwona lampka zapaliła. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ukaszProcho napisał:

Ja nie rozumiem trochę tych cen gaz w podobnej cenie co w sierpniu a nawóz dużo droższy niż wtedy. A może teraz będzie na odwrót? 

"Drogo to już było" zamiast "tanio to już było"

Gdzie ty tu masz podobieństwo sierpień cena gazu była w granicach 40 - 47 dol. a teraz jest 90 dol czyli 2 x drożej , a nie w podobnej cenie, i już ceny nawozów zaczęły iść do góry , A w maju była cena ok,25 dol.

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
PRIMO napisał:

Mieliście ofertę z Agroloku na jakiś płynny azot 40% w 15 litrowych bańkach i że to wystarcza na 7,5 ha. 

Zakładając że 1l = 1kg, to w takiej "bańce" mamy 6 kg. azotu 😁

Opublikowano
22 minuty temu, PRIMO napisał:

I ile takie cudo?

zawsze wolałem ten worek mocznika w opryskiwacz sypać .

Opublikowano
10 minut temu, Jano7711 napisał:

Zaktualizowany cennik jest na stronie Agrochemu Puławy

obraz.png

Wczoraj widziałem jakiś filmik jak Kołodziejczyk dzwonił do agrochemu i azotów niby brak na magazynie

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

A jak to się nazywało kojarzysz może ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v