Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

załóż se działalność i zobacz jak słodko. zobaczysz ile wplacisz, a ile dostaniesz. przedsiębiorczych ludzi jak dojne krowy traktują. ale żeby im coś posypać to nie ma komu. 

2900 saletra. może by z paletę zamówić 🤔

tylko żeby tam wielką kokardke dokleili 😂

Akurat znam  ludzi  co  się  trudnili  handlem warzywami  i trochę  znam ten temat  , wiecznie  narzekali ale  biedy  to  tam  nie było  i  za  kasę  wszystko  się  dało  załatwić  łącznie  z rentą chorobową w wieku 45 lat , ale  faktem  jest  że  na  wszystko  zapracowali  sami  a  jeżdżąc  po targowiskach i bazarach wstawali  o 2-3 w nocy

Opublikowano
5 minut temu, youn81 napisał:

za to ze 14 lat pracował na etacie i co miesiąc odprowadzane miał składki od pełnej kwoty miesięcznego wynagrodzenia....... a nie raz na kwartał KRUS

Dzień zaczynali od flaszki i sami nie wiedzieli co tam się działo, każdy lewizny i sprzęt zajechany. Nikt się nie przejmował bo państwo dało nowy. Teraz należy im się za te trudy nagroda bo byli przedsiębiorczy. W sumie tak jak teraz żaden urzędnik nie ponosi odpowiedzialności za swoje czyny a rękę wyciągnie pierwszy. Państwo tylko puchnie od tych ważnych etatów dla każdego coś się znajdzie i segregator do dokumentów

6 minut temu, yaroslaw napisał:

Akurat znam  ludzi  co  się  trudnili  handlem warzywami  i trochę  znam ten temat  , wiecznie  narzekali ale  biedy  to  tam  nie było  i  za  kasę  wszystko  się  dało  załatwić  łącznie  z rentą chorobową w wieku 45 lat , ale  faktem  jest  że  na  wszystko  zapracowali  sami  a  jeżdżąc  po targowiskach i bazarach wstawali  o 2-3 w nocy

Zapracowali słowo klucz. Narzekać to w Polsce wszyscy potrafią taka przypadłość tylko 3/4 ludzi robi to bez powodu...

• Thanks 1
Opublikowano

Jakim cudem nawozy mają być tańsze skoro na rozmowach o rolnictwie (taka grupa na Fejsie jakby ktoś pytał) co  dziennie pojawiają się wyliczenia, że przy tych cenach nawozów i pszenicy pełne nawożenie i tak się opłaca. Niby się wszystko w tych wyliczeniach zgadza tylko jak ta kalkulacja wygląda dla roślin przeznaczonych na pasze i skarmianych w gospodarstwie i jak to się przekłada na opłacalność produkcji zwierzęcej to o tym to już cisza. Ja w znaczące spadki cen nawozów nie wierzę, a jak wejdzie po nowym roku dwucyfrowa inflacja to już w ogóle...

• Like 3
Opublikowano

Dawać ten cennik nowy Anwilu. Tylu tutaj wszystko więdzących i dealerów. Podobno 100 zł w górę i 25% kontraktu w styczniu. Znaczy się nie ma towaru i nie będzie?

Opublikowano

wszyscy liczą przez pszenicę albo rzepak. A gdzie inne rośliny? już mieszanek czy żyta po 4 tony to nie ma?

Opublikowano (edytowane)

Z wczorajszego spotkania Kołodziejczyka z ( ministrem rolnictwa)  można było się dowiedzieć    że zakłady azotowe zakontraktowały gaz na 3 miesiące w chwili ceny szczytowej,to chodźmy gaz staniał to nasze  mądrale mają umowę.

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

wszyscy liczą przez pszenicę albo rzepak. A gdzie inne rośliny? już mieszanek czy żyta po 4 tony to nie ma?

Nie na tym forum, ogarnij sie, jak nie masz minimum 8 ton pszenicy na zaniedbanej dzierżawie to lipa nie rolnik.🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

Ktoś wcześniej pisał że trzeba będzie psa uwiązać przy nawozach, żeby nie zginęły, jak tak dalej pójdzie to będziemy monitoring pryzm z obornikiem zakładać! 😂 Aż mi się Kapitan Bomba przypomniał: Moje życie jest gówno warte, a gówno jest cenniejsze od złota 😂😂😂

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Z wczorajszego spotkania Kołodziejczyka z ( ministrem rolnictwa)  można było się dowiedzieć    że zakłady azotowe zakontraktowały gaz na 3 miesiące w chwili ceny szczytowej,to chodźmy gaz staniał to nasze  mądrale mają umowę.

Trzeba byc idiota żeby kontraktować gaz na 3 miesiace w tak nie spokojnych czasach i na gorce

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

A widział ktoś tą umowę ? Z kim ten kontrakt ?

Opublikowano

Handlowiec mówi że może sprzedać ostanie 8 ton Polifoski 6 po 2800 zł po tegorocznym cenniku. Brać i nie czekać aż NPK pójdzie o 1.5 tyś w górę w jeden dzień jak azot czy czekać I liczyć na cud że spadnie na jakieś 2 tys? Raczej sam sobie odpowiedziałem... 🤣

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Czyli standard- gaz był tani, my nie mamy ani zapasu ani kontraktu, teraz słyszymy jakieś bajki o tym że mamy zapas drogiego gazu

Opublikowano
galan99 napisał:

Wstrzymać produkcję w GA i tyle. Same błędne decyzje...

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

W lutym będzie nowy kontrakt na gaz i nowe ceny nawozów .

Ja myślę że ceny nawozów spadną dopiero po połowie kwietnia jak bedzie już po terminie rozsiania pierwszych dawek wcześniej nie ma szans tym bardziej widzą że ludzie są w stanie zapłacić te 3 tys. Większość kupiła cześć sie wacha a jak przyjdzie pora zasiewów to coś jeszcze kupią a dopiero po tym wszystkim obniżą cenę.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 27.12.2021 o 19:41, Tomek90 napisał:

Co Tomciu wrzucając screen z mojego postu bez dołączonego opisu liczyłeś na gówno burze ale nie pykło? 😁

Nie zagłębiłem się w temat, ale myślę, że Cię wyrecze i dodam kolejne zdjęcie ale z całym opisem :)

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego na nowy rok życzę :)

"Wczoraj wrzuciłem bardzo ogólnikowe kalkulacje uprawy pszenicy w dzisiejszych realiach cenowych pokazujące, że z jednej strony w teorii zarabiamy nie małe pieniądze ale w praktyce nie jesteśmy w stanie kupić za nie nawet 1t Saletry gdzie w latach poprzednich, za połowę mniejszy dochód można było kupić niemal 2,5t.

Dziś wrzucam pełen kosztorys uprawy pszenicy z naszego gospodarstwa z sezonu 2020/2021 uzupełniony o aktualne ceny nawozów. Ceny ŚOR na dziś to trochę zagadka dlatego trzeba by uwzględnić ewentualny ich wzrost w całkowitym rozrachunku.

Dodatkowo można jeszcze doliczyć koszty Polifoski podanej przed siewem oraz jakiejś soli czy kizerytu wiosną. Ja u siebie tych nawozów nie stosuje.

Pszenica prowadzona na plon 8+t/ha"

Bez tytułu (2).png

• Thanks 2
Opublikowano
7 minut temu, Kula07 napisał:

Co Tomciu wrzucając screen z mojego postu bez dołączonego opisu liczyłeś na gówno burze ale nie pykło? 😁

Nie zagłębiłem się w temat, ale myślę, że Cię wyrecze i dodam kolejne zdjęcie ale z całym opisem :)

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego na nowy rok życzę :)

"Wczoraj wrzuciłem bardzo ogólnikowe kalkulacje uprawy pszenicy w dzisiejszych realiach cenowych pokazujące, że z jednej strony w teorii zarabiamy nie małe pieniądze ale w praktyce nie jesteśmy w stanie kupić za nie nawet 1t Saletry gdzie w latach poprzednich, za połowę mniejszy dochód można było kupić niemal 2,5t.

Dziś wrzucam pełen kosztorys uprawy pszenicy z naszego gospodarstwa z sezonu 2020/2021 uzupełniony o aktualne ceny nawozów. Ceny ŚOR na dziś to trochę zagadka dlatego trzeba by uwzględnić ewentualny ich wzrost w całkowitym rozrachunku.

Dodatkowo można jeszcze doliczyć koszty Polifoski podanej przed siewem oraz jakiejś soli czy kizerytu wiosną. Ja u siebie tych nawozów nie stosuje.

Pszenica prowadzona na plon 8+t/ha"

Bez tytułu (2).png

Mateuszku boisz się spadku subow i lajkow?? 

Gówno burza?? To nie dlamnie. 

Dostałeś konkretną zjebę wszędzie to się postarałeś i poprawiłeś 🙋‍♂️

• Like 1
Opublikowano
yaroslaw napisał:

12 godzin temu, Karol6130 napisał:

Tak tak, będą się składać. 

Dziś ciotka mówiła że po 40 latach pracy dostała 1050 zł emerytury. 

Mieli hurtownie ogrodniczo warzywną, dlatego mają pieniądze na życie i podróże. 

I  robili  wszystko  żeby  płacić  jak  najniższą składkę  a  teraz  oczekiwaliby  wysokiej  emerytury

To tak ci "artyści" tzn piosenkarze którzy lata temu brali za koncerty majątki a teraz mówią że mają drobne emerytury 🤷‍♂️ ostatnio dowiedziałem się że w okolicznym składzie saletra była po 3100 a mocznik po 4 tys ale już wszystko sprzedali. W drugim. Sprzedali jednego dnia 100t litewskiego canu po 2800zl

Opublikowano
12 minut temu, cinek1808 napisał:

Równie dobrze może nie być ceny pszenicy dadzą na skupie po 700 tona bo będzie zmowa. W agrobiznesie mówili że UOKiK ma się zająć cenami nawozów. 

Jak oni organizują tą zmowę cenową? Paszarnie, młyny, porty,  duże firmy międzynarodowe. Jakieś stowarzyszenie mają? A może nawet z MATIFem są w zmowie? 

6 minut temu, Marl napisał:

Wstrzymać produkcję w GA i tyle. Same błędne decyzje...

Może właśnie o to chodzi. GA zuzywa 10% gazu w Polsce. Przy braku rezerw gazowych , wyłączenie GA  dałoby chwile oddechu i pozwoliło na bezproblemowe utrzymanie ciągłości dostaw dla reszty odbiorców. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tomek90 napisał:

Mateuszku boisz się spadku subow i lajkow?? 

Gówno burza?? To nie dlamnie. 

Dostałeś konkretną zjebę wszędzie to się postarałeś i poprawiłeś 🙋‍♂️

Nie musiałem się o nic starać, od kilku lat pod filmami żniwnymi podaje całą agrotechnike z pełnymi kosztami dla każdej z upraw :)

zobacz, że koszta są niemal identyczne co we wcześniejszym wpisie w którym napisałem, że koszty które nie są uwzględnione pokryje dopłata bezpośrednia. 

Zjebki ruszają mnie tylko wtedy gdy dostaje je od żony 😁

Btw. Myślenie nie boli :)

Edytowane przez Kula07
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v