Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, mysza103 napisał:

@przemek28_28Nie piszecie tylko pisze ten o to gość , który takie odjechane rzeczy pisze że szok . Ale z drugiej strony to czas świąteczny , więc można być w lekkim letargu .

I co takiego głupiego jest w moich wpisach o proporcjach 1do 4 jak na tą chwilę saletra jest po 400 zł a pszenica na pewno dojdzie 160 zł dt . Nie mam azotu ani grama a potrzebuje jakieś 30 ton , czekając na obniżki szukam podobnych trendów w latach ubiegłych .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
37 minut temu, magnum123 napisał:

UGLISH przyplynał z 35000 tysiacami ton nawozu takze nawozu nie braknie tylko kasa. co prawda przywiozł PK . jeszcze 2 statki maja przypłynac z podobna iloscia

35000 ton nawozów. - YouTube

Jeśli mamy być dokładni to nie przywiózł PK , tylko NP . To co rozładowują to jest ULTRA DAP Black   ,  N- 18 , P - 46 i (7)s

Opublikowano
2 minuty temu, Rogas71 napisał:

Głupoty piszesz żaden nowy ład koszty produkcji rosną i tyle nie musisz kupować ciągnika możesz korzystać z usług

W jaki sposób wzrośnie koszt produkcji ciągnika stojącego na placu?

Opublikowano

Ceny pójdą do góry dopóki chłopy nie wyjdą na ulice bez względu na cenę gazu -ale wam jest raz za sucho raz za mokro a teraz za zimno to kur.... płaćcie i po 1000 ale za 100 kg

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

No fajny jest, każdy dużo zyska.

O np wczoraj długą rozmowę z dilerem odbyłem No i jeśli chcę ciągnik po taniości to do sylwestra faktura bo po wybiciu północy automatycznie +2% na nowy ład.

Mówię, niech tak nie naciska na mnie bo i 5 stycznia mi w tej cenie sprzeda. Ale nie, odgórnie domiar i tyle.

Ala każda rodzina zyska. Tylko urwa jak, jak po wszystkich produktach rozpalcelują wyższe podatki🤦‍♂️

Mają jakieś promocje na koniec roku? Co zamierzasz kupić?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Nie wiem czy zauważyłeś ale Polska to nie tylko podlasie…. Bo ciagle piszesz że na Podlasiu to azot połowa marca albo poczatek kwietnia, w innej części kraju to początkiem kwietnia już bedzie sie kurzyć za agregatem.

U Ciebie będzie śnieg a u nas na wlkp sucho juz.

U Ciebie będzie śnieg a u nas na wlkp sucho juz.

Mówię, o swoim regionie, tu mam ziemię i do tego się odnoszę. 

Miałem azot podany 23 marca i 13 kwietnia, Jedna dawka w całości na jednej dzialce, także spieszyć się nie będą chodź, mam belkę 27m także nie problem ryc koleiny,ale widzę że to na wschodzie bez sensu jak się będzie dało. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
2 minuty temu, krilan06 napisał:

Mają jakieś promocje na koniec roku? Co zamierzasz kupić?

Nie ma żadnych promocji. Promocja wygląda tak że możesz kupić ciągnik na placu (praktycznie już nic nie ma) w cenie tegorocznej lub zamówić nowy , czekać kilka lub kilkanaście miesięcy za kilkadziesiąt tys drożej.

Ogólnie nie jest mi potrzebny, ale liczyłem na coś do belki herbicydowej.  Tylko jak mam dać 150 za coś w czym nogi nawet nie wyprostuję to to traci sens.

Jest landini rex za 240, tylko nie lubię ciśnienia i presji, jutro pogrzeb, zostaje czwartek. 🤔

Opublikowano
5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

I co takiego głupiego jest w moich wpisach o proporcjach 1do 4 jak na tą chwilę saletra jest po 400 zł a pszenica na pewno dojdzie 160 zł dt .

Widzę że nadal nie rozumiesz tego co piszesz . Już tu jeden wcześniej też wyskoczył że nawozy w ciągu ostatnich 10 lat zawsze były 2,5 razy droższe od pszenicy , gdzie ja osobiście nie pamiętam poza 1 razem żeby nawóz względem pszenicy miał większy stosunek niż  1 do 1,5 , a ty tu teraz wyskakujesz ze stosunkiem cen 1 do 4 , gdzie z twojego toku myślenia wychodzi że przy cenie pszenicy 1600zł/t , saletra powinna kosztować x 4 , czyli 6400  . I ty się jeszcze dopytujesz co jest takiego głupiego w twoich wpisach ? Czytaj to do skutku aż w końcu zrozumiesz , że coś ci się miesza w głowie i być może chcesz coś napisać dobrze , a wychodzi jak wychodzi .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiukov napisał:

I co uważacie że te 5 tankowców na cały rok wystarczy dla całej Europy ? Gaz potrzebny jest nie tylko do produkcji nawozów ale są inne gałęzie przemysłu które go potrzebują a o ogrzewaniu w okresie zimowym nie wspomnę.

nie wystarczy ale załagodzi sytuację na giełdach obecnie a o to chodzi żeby gaz do końca roku nie rósł z dnia na dzień.

23 minuty temu, Rogas71 napisał:

Głupoty piszesz żaden nowy ład koszty produkcji rosną i tyle nie musisz kupować ciągnika możesz korzystać z usług

A jak rolnicy wystawiali pszenice na olx po 2500 to tak nie wolno bo wyprodukowana na tanim nawozie, a ciągnik na placu może podrożeć?

Opublikowano

Wiem co wzrośnie, ale tu kolega stwierdził że koszt produkcji wzrośnie😁

Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał:

W jaki sposób wzrośnie koszt produkcji ciągnika stojącego na placu?

w żaden ale co stoi na przeszkodzie zeby sprzedac jeszcze drozej jak sa chetni  a  producenci nie nadazaja za popytem

• Like 1
Opublikowano

To ja nie rozumie skąd narzekania na koniec rolnictwa, drogie nawozy, niskie ceny towarów skoro sprzedaż nowych maszyn bije rekordy? MOże by tez zlikwidowac KRUS skoro już jest tak dobrze ?

Opublikowano
Agrest napisał:

Wiem co wzrośnie, ale tu kolega stwierdził że koszt produkcji wzrośnie😁

Jak masz stare zboże to po nowym roku sprzedaż po starej cenie czy po nowej?

Opublikowano
mysza103 napisał:

... Już tu jeden wcześniej też wyskoczył że nawozy w ciągu ostatnich 10 lat zawsze były 2,5 razy droższe od pszenicy , gdzie ja osobiście nie pamiętam poza 1 razem żeby nawóz względem pszenicy miał większy stosunek niż  1 do 1,5 , a ty tu teraz wyskakujesz ze stosunkiem cen 1 do 4...

Oj widzę, że znowu wracasz do mojego przelicznika x2 lub x2.5. To, że Ty śpisz na forsie nie oznacza że każdy. Też tłumaczyli Ci inni, że nie każdy sprzedaje po najlepszej cenie a kupuje nawozu gdy są mega tanie. Ludzie nie mają magazynów na trzymanie, kredyt na ziemię/maszyny trzyma itp. Różne sytuacje. Ja na spokojnie przeczytałem co pisze Mariusz. Ciebie też ludzie pytają o rozpisanie kosztów w rzepaku, bo mówisz że 2500zl na 1 ha masz. Rozpisałeś je? Ja popytałem, coś napisałeś. Bądź konsekwentny i wyrozumiały u innych :) tu na forum pomagajmy sobie :)

Opublikowano
5 minut temu, Rogas71 napisał:

Upieraj się nadal że nowy ład jest dla nas zbawieniem i będziemy zyskiwać😁

Opublikowano
8 minut temu, Marl napisał:

Oj widzę, że znowu wracasz do mojego przelicznika x2 lub x2.5. To, że Ty śpisz na forsie nie oznacza że każdy. Też tłumaczyli Ci inni, że nie każdy sprzedaje po najlepszej cenie a kupuje nawozu gdy są mega tanie. Ludzie nie mają magazynów na trzymanie, kredyt na ziemię/maszyny trzyma itp. Różne sytuacje. Ja na spokojnie przeczytałem co pisze Mariusz. Ciebie też ludzie pytają o rozpisanie kosztów w rzepaku, bo mówisz że 2500zl na 1 ha masz. Rozpisałeś je? Ja popytałem, coś napisałeś. Bądź konsekwentny i wyrozumiały u innych :) tu na forum pomagajmy sobie :)

Nie w tym kraju, juz Pawlak modlił sie o wszystkie plagi na Kargulowe plemię.

takich co pomogą o każdej porze dnia i nocy tomiku znasz? Ja mam tylko 2 takich wujów, jak trzeba to w nocy przyjda pomoc, swoje zostawia a przyjda. Ale w druga stronę działa tak samo. Ale coraz mniej takich, z kuzynem sie juz tak nie dogadam bo on każda pomoc przelicza na $$$$$$$.

Opublikowano
Dastan napisał:

To ja nie rozumie skąd narzekania na koniec rolnictwa, drogie nawozy, niskie ceny towarów skoro sprzedaż nowych maszyn bije rekordy? MOże by tez zlikwidowac KRUS skoro już jest tak dobrze ?

Po co ? żeby zus miał więcej środków na wypłatę świadczeń dla "miastowych" ???

Opublikowano
47 minut temu, Agrest napisał:

Nie ma żadnych promocji. Promocja wygląda tak że możesz kupić ciągnik na placu (praktycznie już nic nie ma) w cenie tegorocznej lub zamówić nowy , czekać kilka lub kilkanaście miesięcy za kilkadziesiąt tys drożej.

Ogólnie nie jest mi potrzebny, ale liczyłem na coś do belki herbicydowej.  Tylko jak mam dać 150 za coś w czym nogi nawet nie wyprostuję to to traci sens.

Jest landini rex za 240, tylko nie lubię ciśnienia i presji, jutro pogrzeb, zostaje czwartek. 🤔

Sens to traci kupno ciągnika za 150k do maszyny za 10k, która za bardzo nie jest wymagająca i nawet do 30-stki podczepisz.

Opublikowano
30 minut temu, Rogas71 napisał:

Nowa nie znaczy wyższa i lepsza, sprzeda po tyle po ile jest kupiec gotów zapłacić. Rolnik to nie sprzedawca prądu czy gazu, że ustala cenę i po tyle sprzedaje.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v