Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 minut temu, yacenty napisał:

mam jakąś apkę na telefon działka info czy info działka i tam sobie wybierasz jakie mapy chcesz, maja tego dużo - podstawa to musisz tylko znać nr działki z terytu

Post nie na temat- ostrzeżenie

• Haha 4
Opublikowano

Rozmawiałem z gościem na targu o nawozie, miał 2 rodzaje siarczanu magnezu. Teraz dzwonię do niego żeby podał mi nazwy producenta, a ten że  już slabo dostępny i sprzedał i jakieś zmiany w cenniku będą ale nie wie kiedy będzie miał🙉  a ch*j jak takie podejście to wolę nie kupić, niech drożeje ile chce i go jedzą 🤨

Opublikowano
10 godzin temu, Dzikusss napisał:

Nie jestem ekonomista ale ciągle tłumacza że cena nawozu jest wysoka bo gaz wpływa na cenę a cena końcowa nawozu zależy w 80%od ceny gazu . A są ogólnie dostępne informacje iż od czerwca 2022r ruszą linia gazowa Baltic Pipe a ceny zostały podpisane na 20 lat po stawkach obecnego gazu 30 % gaz będzie z norwegi i pelne uniezależnienie się od Rosji.  Więc skoro tak jest i będzie to saletra powinna być po 400-500zl w czerwcu bo będzie produkowany z pół darmego gazu. Ale zapewne wtedy powiedzą ze cena nawozu zależy nie wiem od stanu złota w Polsce.  Więc nawóz napewno stanieje . I radzę  nie kupować całej prati na sezon teraz jak ktoś nie może wytrzymać to tylko na pierwsze dawki a ja takie mam dopiero w kwietniu maju Więc czekam do samego końca 

jeszce do tego dochodzą opłata za emisje co2 wynagrodzenia tamto sramto

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Rozmawiałem z gościem na targu o nawozie, miał 2 rodzaje siarczanu magnezu. Teraz dzwonię do niego żeby podał mi nazwy producenta, a ten że  już slabo dostępny i sprzedał i jakieś zmiany w cenniku będą ale nie wie kiedy będzie miał🙉  a ch*j jak takie podejście to wolę nie kupić, niech drożeje ile chce i go jedzą 🤨

Stosował ktoś siarczan magnezu z Tarnobrzegu jakie daje efekty? 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, skywalker89 napisał:

Powiem tak... kilka tygodni temu w chemirolu mówili za saletre 3k netto i Bierz bo nie będzie taniej, teraz 2,6netto z groszami.. chybaże źle wtedy zrozumiałem i te 3k to było brutto, ale mało to prawdopodobne.. wohom sie czy nie kupić na późno siane pszeniczki 

Z wczesnych siewów pewniejszy plon, a nasiejesz drogiej saletry na późno sianą pszenicę, przyjdzie susza i będziesz narzekał. 100 kg saletry wiosną na dobrze pokrzewione pszenice wypadałoby rzucić, bo będą głodować, nawet jak stanowisko po rzepaku. Azot mineralny jest dostępny dla roślin w wyższych temperaturach niż saletrzany.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
majster545 napisał:

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Stosował ktoś siarczan magnezu z Tarnobrzegu jakie daje efekty? 

w tym roku stosowałem siarczan z siarkopolu 100kg i plon od razu 1t więcej z ha przy takim samym nawożeniu N w tym roku próbuje 150kg siarczanu magnezu z siarkopolu, kupiłem po 1100zl brutto

Opublikowano
5 minut temu, Piffpaff napisał:

w tym roku stosowałem siarczan z siarkopolu 100kg i plon od razu 1t więcej z ha przy takim samym nawożeniu N w tym roku próbuje 150kg siarczanu magnezu z siarkopolu, kupiłem po 1100zl brutto

Kiedy kupowałeś ?

Opublikowano
9 minut temu, Piffpaff napisał:

Uważaj bo dasz za dużo i plon wzrośnie do 10 ton z 1 ha .

• Haha 1
Opublikowano

Tez dawałem w tym roku ten siarczan i jest całkiem ok, lepiej chyba dać go te 150 kg aby zadziałał jak metr tego z k+s. W tym roku chce na wszystkie zboża zamiast dolistnie to w granuli podać tylko jak najwcześniej

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Z wczesnych siewów pewniejszy plon, a nasiejesz drogiej saletry na późno sianą pszenicę, przyjdzie susza i będziesz narzekał. 100 kg saletry wiosną na dobrze pokrzewione pszenice wypadałoby rzucić, bo będą głodować, nawet jak stanowisko po rzepaku. Azot mineralny jest dostępny dla roślin w wyższych temperaturach niż saletrzany.

Niby tak, ale nie zawsze.. przestawałem trochę wierzyć w to wczesne podawanie azotu wiosną, ale w ost sezonie nie patrzyłem na nikogo tylko jako pierwszy w mrozy jeszcze dawałem, i pszenica po burakach co była prawie w szpilce dostała strzała 300kg saletry ukraińskiej i na wszystkie dalem 100kg tego siarczanu i do dojrzewania były super zielone.. trochę plony urwała ta 2tygodniowa spalenizna bo gdyby nie to to byłoby rewelacyjnie pewnie.. a na pszenice siane w miarę w normalnych terminach daje 150-170l rsm x2 i jest ok..

Opublikowano
44 minuty temu, galan99 napisał:

Uważaj bo dasz za dużo i plon wzrośnie do 10 ton z 1 ha .

Mógł plon podskoczyć. U ojca rok temu przeszliśmy na sól i superfosfat prosty zamiast polifoski. W superfosfacie chyba wprowadziliśmy z 90kg SO3. Myślałem, że siarki aż za dużo ale na borowinę to nie przeszkadza, wręcz lepiej że zakwasi. I przy tym samym nawożeniu co w poprzednich latach plon w górę ( nie wiem o ile bo jeszcze w magazynie) ale białko z ok 12,5-13 skoczyło na 14,5-15,5. 

Opublikowano

Jak w zmianowaniu nie ma kapustnych, a gleba 3 - 4 klasy, to z reguły zawartość naturalna S w glebie wystarcza.

Opublikowano

A najlepiej to widać na takich polach , jak ktoś ma duże deficyty , magnezu czy siarki , to nawet jak da niewielkie ilości tego nawozu to widać różnicę i plon również na + . Chyba że gleby kwaśne to znów większe dawki siarki mogą tą sytuację pogorszyć 

Opublikowano
21 minut temu, skywalker89 napisał:

Niby tak, ale nie zawsze.. przestawałem trochę wierzyć w to wczesne podawanie azotu wiosną, ale w ost sezonie nie patrzyłem na nikogo tylko jako pierwszy w mrozy jeszcze dawałem, i pszenica po burakach co była prawie w szpilce dostała strzała 300kg saletry ukraińskiej i na wszystkie dalem 100kg tego siarczanu i do dojrzewania były super zielone.. trochę plony urwała ta 2tygodniowa spalenizna bo gdyby nie to to byłoby rewelacyjnie pewnie.. a na pszenice siane w miarę w normalnych terminach daje 150-170l rsm x2 i jest ok..

Jakie plony przy tak niskim nawożeniu n?

Moja po qq też była w szpilce ale oprócz 330 saletrosan26 dostała potem kolejne 330 saletry i plon najsłabszy 7.2t

Opublikowano

Plony zadowalające, przy niższych dawkach rsmu to na dobrych stanowiskach po fasoli czy rzepaku to przeważnie 7-8t bywa, jednego roku jak dalem rsmu więcej to wszystko mostem leżało, więc oscyluje koło 350l w 2 dawkach.. przestałem cisnąć na 8+, bo nigdy mi to nie wyszło mimo wyższych nakładów

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v