Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
HF86 napisał:

ile płacą żebyś wziął? 

Ja głównie place około 400 zł za łąki 500 za pole dopłaty podatek i inne dla właściciela... W sąsiednich miejscowościach jest trochę taniej ale jeden kawałek wpadł bo obok domu mam 2.5ha łąki i teraz 1.5 wpadło dobrej łąki 😁 ale myślę aby inne dalsze łąki rzucić bo nie opłaco się.. Na umowę notarialna nie chcą dawać ze sprzedażą też różnie bywa... 🤷‍♂️ W przyszłym roku posieje lucernę i nie trzeba mi latać koło czegoś tyłka tylko dlatego że ten ktoś dał mi łąkę

PanAres napisał:

Dla niego już dobre czasy się skończyły 😁🤭

Opublikowano

A jak tam z nawozami zamawianymi we wrześniu kiedy cena saletry była w okolicy 1600zł/t? Przyjeżdżają do Was? Znajomi nie mogą się doczekać 

1 godzinę temu, PanAres napisał:

"Sytuacja przez ostatnie 12 miesięcy się uspokoiła" - nawet nie wiem jak to skomentować 

Opublikowano (edytowane)

Zależy jak się trafi, tam jest spory łańcuszek po drodze do wykarmienia i olania zanim nawóz trafi do Ciebie. Ja miałem cześć zamówione u dobrego kolegi czekałem miesiąc i on mówi, że mi przywiezie na bank o ile jego nie wyd... i o ile nie wyd.. tego u kogo on zamówił. Nie ryzykowałem i wziąłem resztki salmagu po 1400 brutto zamiast saletry po 1560 sam nie wiem czy dobrze zrobiłem, bo  niektórzy piszą, że dojeżdża po starych cenach.  Były też głosy, że Azoty anulowały nieodebrane zamówienia, ale nie wiem jak to w końcu było. Z resztą czekam do wiosny 

Edytowane przez Dastan
Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Ja głównie place około 400 zł za łąki 500 za pole dopłaty podatek i inne dla właściciela... W sąsiednich miejscowościach jest trochę taniej ale jeden kawałek wpadł bo obok domu mam 2.5ha łąki i teraz 1.5 wpadło dobrej łąki 😁 ale myślę aby inne dalsze łąki rzucić bo nie opłaco się.. Na umowę notarialna nie chcą dawać ze sprzedażą też różnie bywa... 🤷‍♂️ W przyszłym roku posieje lucernę i nie trzeba mi latać koło czegoś tyłka tylko dlatego że ten ktoś dał mi łąkę

Dla niego już dobre czasy się skończyły 😁🤭

O rany, żeby jeszcze za łąke kasę chcieć... Właściciel bierze dopłaty to powinien sie cieszyć, że ktoś mu trawe kosi i trzyma porządek na działce. 

• Like 2
Opublikowano

No niestety 🤷‍♂️u mnie jest trochę hodowców i jak nie jeden to drugi weźmie a ja niestety muszę brac łąki w dzierżawę bo mamy tylko 5 ha własnych łąk a z takiego areału nie wykarmię 80 sztuk bydła... 😏

Dodam że to są łąki na torfach ale nie zalewowych

Opublikowano
9 godzin temu, karolr2 napisał:

Ile komu trzeba. Składać zamówienia 

20211019_121137.jpg

A płacić trzeba?

8 godzin temu, galan99 napisał:

Leci darmowa siarka .

Chmura dwutlenku siarki nad Polską - prognoza

Ciekawa mapka. Coś więcej o niej?

7 godzin temu, Norman napisał:

Ceny śor na wiosnę 2020 spadły 5-30% np mondatak z 370 na 260 zł - 5l goltix z 600-650 na 450 zł -5l, także teraz powrót do starych cen z powiecmy +.

Akurat prochloraz był wiadomy że stanieje. Chciałem zamówić pod koniec października, ale sprzedawca sam powiedział żeby się wstrzymać, bo w lutym będzie miał tańszy. No i miał rację.

Mocznik dziś lokalnie 3600. Nie widzę sensu publikowania tych cenników skoro chyba i tak nikt nie kupuje 🤔

• Like 1
Opublikowano

Nic to nie zmieni czy ktoś pyta czy nie a może wręcz przeciwnie. Może się sprzedawca tylko wkurzać że mu d*pę zawracają a nikt ani worka nie bierze. Ja ze swoim sprzedawcą rozmawiałem przy okazji i mówię, że czekam na rozwój sytuacji - on też . 

Opublikowano
34 minuty temu, deSilva napisał:

Ja ciągle powtarzam, nie łaźcie na składy i nawet nie pytajcie.

Nie wiem poco łazić podobno na stronie azotów jest cena żeby nie było jakiś manipulacji w obecnej sytuacji.Ze ten tyle a tamten tyle.

Opublikowano
41 minut temu, danielhaker napisał:

A płacić trzeba?

Ciekawa mapka. Coś więcej o niej?

Akurat prochloraz był wiadomy że stanieje. Chciałem zamówić pod koniec października, ale sprzedawca sam powiedział żeby się wstrzymać, bo w lutym będzie miał tańszy. No i miał rację.

Mocznik dziś lokalnie 3600. Nie widzę sensu publikowania tych cenników skoro chyba i tak nikt nie kupuje 🤔

Pewnie trzeba tylko to ci się nie przyda bo polipropylen 😀 półprodukt do wyrobu noży plastikowych itp 

Opublikowano

To jak? Kupuję ktoś z was teraz nawozy?

Bo u nas niektórzy co dostali zaliczki to część kupują bo twierdzą że na wiosnę saletra będzie po 5 tys./tonę. Lub co gorsza nie będzie wcale.

Na składzie gość mówił że to co ma to sprzedaje a więcej nie zamawia. Bo nie wie czy ktoś mu w ogóle kupi za te pieniądze. A jak stanieje to zostanie z drogim towarem. 

A już na pewno nie będzie zamawiał npk bo każdy kupi azot a npk oleje.

• Haha 1
Opublikowano
40 minut temu, biznesmen95 napisał:

Bo u nas niektórzy co dostali zaliczki to część kupują bo twierdzą że na wiosnę saletra będzie po 5 tys./tonę. Lub co gorsza nie będzie wcale.

Na składzie gość mówił że to co ma to sprzedaje a więcej nie zamawia. Bo nie wie czy ktoś mu w ogóle kupi za te pieniądze. A jak stanieje to zostanie z drogim towarem.

Przeczytaj coś  napisał, i teraz pomyśl 🤔

Rolnicy kupują  teraz bo bedzie po 5 tys albo nie będzie wcale a handlowiec mowi że nie zamawia bo nie chce na wiosnę zostać z drogim nawozem🙆‍♂️

Opublikowano

Może nowego z jabłkiem za 20k :)

jak byłem płacic za nawozy, to rozmawiałem ze znajomym, który robi u tego sprzedawcy, to mówił że nikt nie bierze nawozów. W poniedziałek cena była niecałe 3k, a mówił, że u konkurencji przed weekendem bylo już po 3200 😯 mocznika nie ma w ogóle, wieloskladnika resztki

Opublikowano

U nas na jednym składzie jak byłem ostatnio to słyszałem jak gosc pytał o ceny nawozów, to sprzedawca powiedział że na razie nie sprzedają bo nie maja cennika, nawoz stoi na placu. To co oni do ch*ja nie wiedzą po ile kupili czy specjalnie liczą, ze jeszcze podrożeje?

• Like 1
Opublikowano

Po ile kupili to oni wiedzą dokładnie, tylko nie wiedzą po ile ciebie oskubać. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v