Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bercik92 napisał:

A nie lepiej przejść na konkraktacje? U nas kilka osób we wsi tak chowa świnie i nie narzekają dostaje około 70zl od sztuki i wszystko im przywożą

Ja nie wiem czego wy jeszcze nie rozumiecie kierunek w UE jest jasny od pola do stołu a wy sługami chcecie być?

Opublikowano
17 minut temu, Bercik92 napisał:

A nie lepiej przejść na konkraktacje? U nas kilka osób we wsi tak chowa świnie i nie narzekają dostaje około 70zl od sztuki i wszystko im przywożą

Te kontraktacje to był gwóźdź do trumny rodzimej hodowli. Jeszcze rok takich cen i wszystkie małe i średnie hodowle nawet najbardziej zawziętych hodowców znikną. Zostaną molochy, które będą kontrolować większość rynku i umawiać się na taką cenę wieprzowiny jaka im pasuje.

W temacie saletra 2600 brutto. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Rogas71 napisał:

Ja nie wiem czego wy jeszcze nie rozumiecie kierunek w UE jest jasny od pola do stołu a wy sługami chcecie być?

Haha. Od pola do stolu..... a gdzie ty masz jakies przetworstwo male. Wymogi i wymagania nie do spelnienia. Bo takie same jak wielkie rzeznie itp. Teraz te doplaty co maja byc to juz calkiem kpina. 

Zostana wielkie molochy bo wiekszy sie dososuje. A maly to zakonczy produkcje i tyle bedzie od pola do stolu. 

Juz widze jak chordy mieszczuchow jezdza od godpodarstwa do gospodarstwa i kupuja kielbaskie, jajeczka, chlebek.

Ida ma markietu kupuja wszystko w jednym miejscu jeszcze marke wlasna i maja wywalone. 

Moj kuzyn lata z warzywkami, jajeczkami po rynkach to z roku na rok coraz mniej dziadkow i bida jak piszczy u niego.

Edytowane przez Bugii
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

Ale jak to nie masz możliwości ?  Dzwonisz i przyjeżdżają na podwórko. Przy różnicy 150zl na tonie zostanie sporo w kieszeni 

Nie za bardzo , na obecną chwilę problem z wjazdem i załadunkiem dużego zestawu 

Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

Ale jak to nie masz możliwości ?  Dzwonisz i przyjeżdżają na podwórko. Przy różnicy 150zl na tonie zostanie sporo w kieszeni 

Za przewóz 24 t na odległość 100km minimum 1000zł i to z giełdy transportowej, przy ekstra najęciu transportu ok 1500zł, przy większych odległościach nie wiem czy 100zł za tonę starczy

Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

Moj kuzyn lata z warzywkami, jajeczkami po rynkach to z roku na rok coraz mniej dziadkow i bida jak piszczy u niego.

bo w marketach tak jak biedronka czy lidl jest lepsze gorsze ale w miare jednakowe , niestety na rynku jednego towar dobry u drugiego sredni a od trzeciego trzeba wyrzucić bo się warzywo czy owoc nie da zjesć .

Opublikowano
Camasa napisał:

70 od sztuki? Bajkopisarze nie gospodarze 😆

Nie wiem ile jest w tym prawdy ale tak usłyszałem. 🤷‍♂️ Zresztą nie interesuje mnie ten temat. 5 lat temu sprzedaliśmy ostatniego swiniaka i mam na nie wywalone wolę sobie kupić gotowa połówkę niż chować tylko dla siebie a później zarzynać i skrobać

Opublikowano
12 minut temu, jarecki napisał:

bo w marketach tak jak biedronka czy lidl jest lepsze gorsze ale w miare jednakowe , niestety na rynku jednego towar dobry u drugiego sredni a od trzeciego trzeba wyrzucić bo się warzywo czy owoc nie da zjesć .

Tak tylko z marketu nie wyrzucisz towaru bo tam są kartonowe pomidory. Leżą i leżą jak piłka i tak smakują. Jak ktoś prowadzi ogródek to wie że bywa różnie. Produkt który jest aromatyczny i smaczny zazwyczaj dobrze się nie przechowuje. Teraz i tak mało kto będzie znał prawdziwy smak więc kamienne warzywa z marketu są ok

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Za przewóz 24 t na odległość 100km minimum 1000zł i to z giełdy transportowej, przy ekstra najęciu transportu ok 1500zł, przy większych odległościach nie wiem czy 100zł za tonę starczy

Sprzedając pszenżyto Cedrobowi odliczyli mi 16 zł do każdej tony. Odległość do nich to ok 78 km. Dla mnie to korzystne, tym bardziej, że i tak dają najlepsza cenę za zboże 

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

19 minut temu, andrzej1988 napisał:

Saletra pulan LBL 2700 brutto. nieduży skład.

No to 200 % poszła do góry .

jak nawoz nie bedzie tanszy to pojdzie na rzepak i pszenice 100-110 kg N w postaci RSM i finito.

Opublikowano
31 minut temu, andrzej1988 napisał:

jak nawoz nie bedzie tanszy to pojdzie na rzepak i pszenice 100-110 kg N w postaci RSM i finito.

Spokojnie nie jesteśmy sami na świecie będzie Saletra Max 1600 zł Tona .

Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Tak tylko z marketu nie wyrzucisz towaru bo tam są kartonowe pomidory. Leżą i leżą jak piłka i tak smakują. Jak ktoś prowadzi ogródek to wie że bywa różnie. Produkt który jest aromatyczny i smaczny zazwyczaj dobrze się nie przechowuje. Teraz i tak mało kto będzie znał prawdziwy smak więc kamienne warzywa z marketu są ok

takie jak w tym roku na wiosne miała biedronka pomidory malinowe to całe lato tak dobrych nie kupiłem i nie jadłem 

Opublikowano
7 godzin temu, pawel885 napisał:

tak przyjeżdżają tylko proponują cenę mniejszą niż w lokalnych skupach, handlarz też umie liczyć. u ciebie płacą 1000netto a wschód lubelskie, podkarpackie ci sami proponują 1000 brutto.

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, azzadek napisał:

Agrolok saletra 2900zł brutto, o inne nie pytałem. I co najlepsze, w zeszłym tyg po tej cenie sprzedali 100 ton.

Bardzo dobrze niech tak kupują po takiej cenie na wiosnę będzie  taniej .

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, andrzej1988 napisał:

Saletra pulan LBL 2700 brutto. nieduży skład.

gdzie ten skład, napisz na priw jak nie chcesz reklamy robić. powiat obok LTM poniżej 3000 nie znajdzie. nie żebym miał kupować w tej cenie ale może na przyszłość się przydać.

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Bardzo dobrze niech tak kupują po takiej cenie na wiosnę będzie  taniej .

Logika wariata. Jakby nie kupowali to wtedy byłaby szansa że stanieje. Skoro sprzedają to znaczy rynek akceptuje ceny i nie ma sensu obniżać.

Opublikowano
16 minut temu, małoroly2018 napisał:

tak przyjeżdżają tylko proponują cenę mniejszą niż w lokalnych skupach, handlarz też umie liczyć. u ciebie płacą 1000netto a wschód lubelskie, podkarpackie ci sami proponują 1000 brutto.

To co źle? Przecież pisaliście wcześniej że macie po 900 brutto.... 2.5tys zł na samochodzie nie warte fatygi albo nawet wywiezienia z podwórka łyżką ? 

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Na zachodzie produkcja nawozu stanęła a u nas w Polsce produkują to niech teraz po takiej cenie kupują .

Gaz w Europie tanieje wiec będzie taniej ale kto ma sraczkę to niech kupuje .

Skąd masz takie info?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v