Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
oregano napisał:

1 godzinę temu, Rogas71 napisał:

gdzieś ty się uchował 1 ha pola to kosztował wtedy 5 tysi i porównaj dziś zyski to gówno zostaje jak tata ha nie zapiszę to tak jak jedni bajki piszą że 30 lat temu świnia rok rosła

5k to kosztowała ziemia w latach 90-tych, w 2003 to już te 15-20k trzeba było dać za ziemię, przynajmniej u mnie w okolicy.

Jak ci gówno zostaje to dawaj namiary na siebie, może mieszkasz gdzieś w okolicy to chętnie cię wykupię.

ile przyczep tej ziemi potrzebujesz 😜 u mnie też pełno takich co chcą wykupywać tylko brak zdolności kredytowej ich ogranicza jak tak dalej będzie to niejeden doplatowiec ich wykupi

• Haha 4
Opublikowano

U mnie też jest taki cwaniak, co szczeka, że  wszystkich wykupi i jaka to ziemia będzie tania jak zaczną sprzedawać.

A prawda jest taka, że gdyby nawet ktoś chciałby sprzedać to dzieńgów u niego brak i siedzi jak żyd na dzierżawach. 

Opublikowano
14 godzin temu, sylwek23111 napisał:

W tym roku sypałem pod kukurydzę 900 kg nawozu: 200 Polidapu, 200 Polifoski 6, 200 Soli potasowej oraz 300 Mocznika. Na dzień dzisiejszy wyszłoby 1100 zł na ha więcej. Pod zboże też poszło po 500 kg Polifoski 6 na ha. Przy tych cenach na pewno tyle nie będe sypał.

Wierzę bo muszę w te Twoje nawożenie reszta nawet nie komentuje 500kg pod pszenicę ! Chyba rolnictwem hobbistycznie się zajmujesz?

Opublikowano

Widzę, że tutaj sami mocni gospodarze z glebami klas 1-3, że 500 kg Polifoski to dużo. Taka dawka faktycznie jest duża, ale dla takiego co ma bardzo wysokie zasobności w glebie. Napiszę tylko tyle, że jak pole rodzi słabo albo średnio,  to lepiej dać te 500 kg Polifoski niż sypać po 200-300 kg, a później latać z aminokwasami i innymi cudownymi odżywkami. 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, tomhim1 napisał:

Wierzę bo muszę w te Twoje nawożenie reszta nawet nie komentuje 500kg pod pszenicę ! Chyba rolnictwem hobbistycznie się zajmujesz?

Zawsze dawałem pod pszenicę poniżej 300 kg Polifoski 6, ale w badaniach wyszły bardzo niskie i niskie zasobności. Np 1-5mg /100g P2O2 a potas 10-15mg/100g. 

Opublikowano
3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Polifoski ojciec ani worka nie kupił w życiu bo droga, wiosną woreczek saletry, obornik i miało rosnąć

Też nie kupuję żadnych polifosek itp. pod zboża. Obornik wystarcza w zupełności

• Thanks 1
Opublikowano

Ja od ponad 10 lat na zboża nie daje więcej jak 150kg polifoski, obornika pola nie wiedziały jeszcze dłużej i zbieram 7t pszenicy tyle, że słoma ze wszystkiego zostaje. Co jakiś czas idzie sam polidap, żeby uzupełnić fosfor. Potasu jest pod dostatkiem. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak poczytać niektóre komentarze, to zaczynam się bać czy nie staliśmy się już potentatem europejskim, a może nawet światowym w produkcji zbóż, skoro susze nas nękają, monokultura zbożowa, a wydajność coraz większa się robi.   :P

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał:

Ja od ponad 10 lat na zboża nie daje więcej jak 150kg polifoski, obornika pola nie wiedziały jeszcze dłużej i zbieram 7t pszenicy tyle, że słoma ze wszystkiego zostaje. Co jakiś czas idzie sam polidap, żeby uzupełnić fosfor. Potasu jest pod dostatkiem. 

Jak dawałem po 150 kg polifoski 6 to mimo że pszenica była po fasoli, albo soi, to nie dała nawet 5t

Opublikowano

Ja nie mówię że to jakoś mocno dużo te 500kg ale wiem że to nie jakoś standard bo sam sypie sporo ale nie tyle bo dać co roku 250kg to już dla mnie dużo i mało kto tyle da. 

• Like 2
Opublikowano
31 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Obornik a obornik to też różnica. Jeszcze dawka a dawka również.

Dokładnie, niektórzy u mnie rozrzucą nieprzerobiony słomiasty obornik i leży tak na słońcu 2 dni, a ja wożę "masło" i od razu przykrywam, to chyba jest różnica 

Opublikowano
57 minut temu, Karol6130 napisał:

No wiesz Piotrze, u nas w niektórych przypadkach płacą dużo za dzierżawy tylko po to żeby mieć gdzie rozwieść obornik 

A, bo Was te plany nawozowe też obowiązują chyba? Niemniej jednak nawiązując do wypowiedzi @krilan06- jakby pewnie porównać mój obornik, gdzie większość to słoma, siano, trawa od królików i spod kosiarki, i g*wna kur, indyków, królików, brojlerów do Twojego bydlęcego to byłbym na z góry straconej pozycji.

Opublikowano

Ja po ziemniakach na oborniku też zawsze sypałem ok 200kg polifoski pod pszenżyto i pod mieszankę jarą ok 150kg. Ale w tym roku zapsztyk... Zasobności wysokie, nic się nie stanie jak rok nie dam. Część pod pszenżyta po zbożu poszedł obornik, a po ziemniakach tylko wapno. Za jakiś tydzień wykopię kolejną działkę to jeszcze się rzuci pszenżyto i ze 100kg polidapu bo już późno się robi. 

Nawet ojczulek zrozumiał "aa hooj im w d... niech se go w zupie gotują za takie ceny"😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Karol6130 napisał:

No wiesz Piotrze, u nas w niektórych przypadkach płacą dużo za dzierżawy tylko po to żeby mieć gdzie rozwieść obornik 

Ja obornik przyjmę na cholere w koszty się pchają😁

Ciekawe po niedzieli przekroczy saletra 3tys jak myślicie 🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Haha 1
Opublikowano

Npk można jesienią oszukać jak naturalny aplikowany ale wiosną azot musi iść bez tego ani rusz plon mizerny będzie  wystarczy przypomnieć miejsca gdzie nieraz omknie pierwsza dawka to  jasne już potem do żniw druga już nie nadrobi i w kłosie poślad w ozimych a sytuacje mamy taką że po pierwsze energetyka będzie podbijać cenę gazu a po drugie gazprom chce unię przygłodzić jeśli chodzi o gaz także nie spodziewać się że wiosną saletra będzie po 1200

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v