Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Te ceny nawozów to chyba są do wybicia tych słabszych finansowo. Gdybym wiedział, że takie ceny będą to zostawiłbym pole na soję i za rok sprzedawał po 3 zł za kg, a azot zostałby w zapasie.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Ci co liczą, że będzie taniej mogą się mocno przeliczyć. Taniej nie będzie bo nawozu nie ma, produkcja schodzi na bieżąco a większe gospodarstwa jak na razie nie kupują wcale. Jak tych większych czas zacznie naglić (w okolicach zimy) to nawóz będą na kartki sprzedawać.

Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym na składzie z nawozami, dostali obecnie 2 auta z zamówionych 5, saletra amonowa po 2400zł a kolejne dostawy na październik wstrzymali bo musieliby sprzedawać po 2700zł...

Szczęście w nieszczęściu, że 75% azotu kupiłem wcześniej po 1700 brutto, pozostałe 25% czekam do wiosny, co ma być to będzie.

Opublikowano
5 minut temu, oregano napisał:

Ci co liczą, że będzie taniej mogą się mocno przeliczyć. Taniej nie będzie bo nawozu nie ma, produkcja schodzi na bieżąco a większe gospodarstwa jak na razie nie kupują wcale. Jak tych większych czas zacznie naglić (w okolicach zimy) to nawóz będą na kartki sprzedawać.

Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym na składzie z nawozami, dostali obecnie 2 auta z zamówionych 5, saletra amonowa po 2400zł a kolejne dostawy na październik wstrzymali bo musieliby sprzedawać po 2700zł...

Szczęście w nieszczęściu, że 75% azotu kupiłem wcześniej po 1700 brutto, pozostałe 25% czekam do wiosny, co ma być to będzie.

Skoro duzi nie kupują, a Azoty zapewniają, że nie ma problemu z produkcją i idzie pełna parą to gdzie jest ten nawóz w takim razie? Oczywiście, że stanieje jak tylko UE zmięknie pod naciskiem Rosji w sprawie NS2 i chyba tego najbardziej boją się producenci i pośrednicy, bo zostaną z drogim towarem. Oczywiście nie ma co liczyć już na 950, ale 1500 wiosną będzie.

• Like 1
Opublikowano

Kupujta taniej nie będzie :D

saletra po 2500 i cyk pszenica za rok 600

wszyscy napalali się na ceny pszenicy i rzepaku, najbardziej Ci co sprzedali w żniwa po 2200+vat 2 tony z hektara a teraz wyliczenia że po 3 tys za saletrę się opłaca

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z ciekawosci obdzwinilem dostawcow

Saletra 2450 lub jej brak

Saletrzak 2200 lub brak

Poli 6 2550

Mocznik 3200

Nawozy jada za granice bo tam panika jeszcze wieksza niz u nas bo tam gazu ma braknac i produkcje juz ograniczaja zeby bylo czym grzac w domach.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano

a ja widzę w tym wszystkim podstęp. ZERO nawozów na jesieni a być może i na wiosnę.Nie mam zamiaru zapierdzielać na elektorat +którym się wszystko należy,  opieka ,dary,opał ,wyremontowanie domu, ba nawet zmiany mieszkania bo na wsi jest nieszczęśliwy.

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
8 minut temu, skywalker89 napisał:

To niech debile wyprzedają się z nawozów, zboża też niech wyeksportują, i za rok dwa z żywnością będzie mocno nie wesoło, jakoś nie słyszałem nigdzie w polityce żeby ktoś poruszał te tematy 

Bo taki jest nasz rząd, nie potrafi myśleć perspektywicznie. To samo jest z drewnem wyeksportowali by każdą ilość, aby lasy państwowe się nachapały, to samo jest z nawozami. Jakoś Chiny znają takie pojecie jak zakaz eksportu strategicznych produktów.  A u nas co? Gazu zaczyna brakować, który sami kupujemy to jeszcze pchamy w eksport nie bacząc, że nam zabraknie.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja pier**le, to ja tydzień temu zamówiłem npk i trochę saletry, tyle ile miejsca na ucie mieli, to npk 3.5/10/20 - 1600z groszami netto, a saletra 1500z groszami netto. 

A teraz jeszcze z nim rozmawiałem, bo jak zamawiałem to więcej w sumie nie miał, to mówił że dopiero gdzieś za dwa tyg będzie miał fakturę i będzie wiedział po ile

Opublikowano
27 minut temu, Dastan napisał:

Skoro duzi nie kupują, a Azoty zapewniają, że nie ma problemu z produkcją i idzie pełna parą to gdzie jest ten nawóz w takim razie? Oczywiście, że stanieje jak tylko UE zmięknie pod naciskiem Rosji w sprawie NS2 i chyba tego najbardziej boją się producenci i pośrednicy, bo zostaną z drogim towarem. Oczywiście nie ma co liczyć już na 950, ale 1500 wiosną będzie.

Eksport może? Nie wiem, fakt jest taki, że zagranicznych nawozów u nas w ogóle nie ma, czyli za granicą też jest drogo bo jakby tam było taniej to ściągaliby nawozy do Polski pełną parą. Nie ma mowy, żeby gaz szybko staniał bo to nie jest kwestia tylko NS2 a Rosja wcale nie będzie się pchać do obniżek. Nawet jeśli będą obniżki to w przyszłych kontraktach, obniżki nie będą z dnia na dzień tylko przynajmniej za kilka miesięcy a więc przez całą jesień i pewnie jeszcze zimę azot będzie produkowany na drogim gazie więc producent będzie musiał to sprzedawać po starych, wysokich cenach.

Obniżki cen nawozów jak dla mnie to kwestia późnej wiosny, pewnie po sezonie grzewczym a wtedy to można myśleć o zakupach ale na 2023.

1500 za saletrę amonową to raczej strefa marzeń.

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, skywalker89 napisał:

To niech debile wyprzedają się z nawozów, zboża też niech wyeksportują, i za rok dwa z żywnością będzie mocno nie wesoło, jakoś nie słyszałem nigdzie w polityce żeby ktoś poruszał te tematy 

No i wyeksportują zboża, to więcej niż pewne.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, oregano napisał:

Obniżki cen nawozów jak dla mnie to kwestia późnej wiosny, pewnie po sezonie grzewczym a wtedy to można myśleć o zakupach ale na 2023.

1500 za saletrę amonową to raczej strefa marzeń.

A kto mówił, że teraz? Oczywiście, że dopiero wiosną

Cytat

No i wyeksportują zboża, to więcej niż pewne.

Tylko zboża i tak mamy nadprodukcje.

Edytowane przez Dastan
Opublikowano
23 minuty temu, Rogas71 napisał:

bo żywność będzie produkowana w fabryce przez korporacje najbogatszych tego świata i ziemia nie będzie do niczego potrzebna do tego świat zmierza

A z czego te fabryki żywność wyprodukują? 

Opublikowano
8 minut temu, Dastan napisał:

Tylko zboża i tak mamy nadprodukcje.

Jakbyśmy mieli to cena byłaby 500-600 zł.za tonę a nie 1000

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v