Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w tym roku zamiast Polifoski jak co roku będę kupował tańsze npk typu amofoska, luvena. Obornika mam dość duże ilości A pola nie za dużo więc rok można trochę odpuścić.

Opublikowano

Amofoski są droższe w przeliczeniu na czysty składnik od polifoski. Najtaniej by wyszło w tym roku zrobić badanie gleby i wedle tego stosowac. Na 90 % macie fosfor co najmniej średni i go możecie ograniczyć. Potasu niestety trzeba rzucić. 

Opublikowano

Ja polifoski odpuszczam zamówiłem 5 tirów wapna w zamian  jak cena spadnie to wiosną sypne albo nie 

Opublikowano

A ja jak tylko usłyszałem o podwyżkach ceń pojechałem odrazu kupic 2 t polifoski. Wiosna była cena 1500-1600 jak pojechałem było już 1880. Żałuję że nie wziąłem odrazu azotu, ale teraz już za późno i czekam na rozwój sytuacji, co ma byc to będzie 

Opublikowano
1 godzinę temu, kibix napisał:

Amofoski są droższe w przeliczeniu na czysty składnik od polifoski. Najtaniej by wyszło w tym roku zrobić badanie gleby i wedle tego stosowac. Na 90 % macie fosfor co najmniej średni i go możecie ograniczyć. Potasu niestety trzeba rzucić. 

Skąd taka teoria skoro fosfor wyjeżdża z plonem a potas zostaje w słomie?

Opublikowano
36 minut temu, Zapracowany napisał:

chyba odwrotnie kolego. bynajmniej u mnie badania od 10lat pokazują fosforu full a średni potas. słoma zostaje co roku na polu.

Opublikowano (edytowane)

teoretycznie ze zbożami  [ ziarnem ] wyjezdza na tone 8 kg fosforu i 6-7 potasu ale fosfor nie przemieszcza się w głąb ziemi a potas zostaje wypłukany szybko ;  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, dejmian90 napisał:

Ja w tym roku zamiast Polifoski jak co roku będę kupował tańsze npk typu amofoska, luvena. Obornika mam dość duże ilości A pola nie za dużo więc rok można trochę odpuścić.

A co to za wyjście amofoska? Jak ma 12 12 a polifoska 24 24 i amofoska drożej wychodzi to nie lepiej zamiast 300 poli dać 150 poli 

Opublikowano

Jak by polifoska 2 a amofoska 1 tyś to wole amofoska. Sporo siarki i trochę mikro. Nawet w podsiewacz w kukurydzy po 300 tego dałem i widać gdzie się skończyło. 

Opublikowano

Nie wytrzymałem i też dzisiaj zamówiłem w lokalnych składach. Rsm 32 po 1350, saletra 1480 i salerosan 30 po 1470. Ilości po kilka ton i ceny brutto. Ceny jeszcze wczorajsze, od dziś podwyżka.

• Like 1
Opublikowano
HF86 napisał:

Jak by polifoska 2 a amofoska 1 tyś to wole amofoska. Sporo siarki i trochę mikro. Nawet w podsiewacz w kukurydzy po 300 tego dałem i widać gdzie się skończyło. 

na pewno amofoska pod kukurydzę? i na pewno te 300kg? troche nie chce mi się wierzyć że zrobiła taką robote ta amofoska

Opublikowano
3 godziny temu, Zapracowany napisał:

Z praktyki. U mnie jest wszędzie wysoki fosfor a średni potas. Każda działka bez wyjątku. Przy czym słoma jest zbierana i wraca jako obornik. 

Widząc u znajomych mają tak samo. Nawet Ci co nie mają hodowli. 

Opublikowano
16 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

na pewno amofoska pod kukurydzę? i na pewno te 300kg? troche nie chce mi się wierzyć że zrobiła taką robote ta amofoska

Główną rolę odgrywa gowno. Amofoska tak dla smaku. Siarka niska może temu. I tak ostatni rok w podsiewacz coś szło. 

Opublikowano

Nie wiem jak u was ale północne mazowsze na lokalnym składzie saletrzak canwil 1350 brutto, agrolok przy 24 tonach 1360 brutto, a inny lokalny powiedział że od dziś nowa cena i bezpośrednio od producenta 1430 brutto też przy całym aucie. Jaką wy macie strategie zakupu? Bo ja przy takich cenach to czekam do wiosny raczej, a jak będzie taka sama ch... to ekologia, połowa dawki pójdzie.

Opublikowano

w listopadzie rok temu kupiłem saletrę po 1000zl brutto, na wiosnę dokupiłem kilka worków już po 1300zl a wczoraj zamówiłem po 1520zl brutto sprzedawca to dobry znajomy i nie straszy bo wie że i tak u niego kupię, to mówił żeby brać bo co dostawa to drożej

Opublikowano

Kiedyś to jeb,ie tylko pytanie kiedy. Już tak drogo nie raz było i cena spadała. Przy takich cenach nikt nie wytrzyma i nie mówię tu tylko o nawozach ale o wszystkim. Jakby takie ceny miały już zostać to najniższa krajowa by musiała być koło 4 tyś 

Opublikowano
5 godzin temu, kibix napisał:

Z praktyki. U mnie jest wszędzie wysoki fosfor a średni potas. Każda działka bez wyjątku. Przy czym słoma jest zbierana i wraca jako obornik. 

Widząc u znajomych mają tak samo. Nawet Ci co nie mają hodowli. 

Najpierw prześledz jakie składniki pokarmowe budują plon , i gdzie jakiego pierwiastka jest najwięcej gromadzone . I tak potasu +-  z uprawy pszenicy zostaje na polu jakieś 70% , a fosfor bardziej idzie w ziarno i w resztkach zostaje jakieś 20-30% . A to że u ciebie jest na odwrót , to pewnie zasługa ziemi , a nie tego że w resztkach pożniwnych masz więcej fosforu niż potasu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v