Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rok temu stosowałem Pictora  na początku opadania i okazało się mało. Sezon okazał się mokry  pół maja i czerwiec ciągłe deszcze i burze. Czerń krzyżowych mi się wpierdzieliła i czarny dym poszedł z kapitalnego  rzepaku. Ledwo 3t dociągnąłem średnią. W tym sezonie poszły 2 zabiegi na płatek 125g Difenokonazol+150g azoksystrobina i drugi strzał 125g tebu125g protio i wynik 4,3t średnia. Co dziwne rok temu lepszy efekt u mnie był po 1l Amistaru Xtra  niż po 0,5l Pictora.

Edytowane przez Xion
Opublikowano (edytowane)

Ja ścieżki zostawiam i na koniec po żniwach koszę pod włos. Chyba że na piachu był niższy i mniej wygniotłem to koszę.

Edytowane przez Xion
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Na płatek dajesz pictor , i jeszcze póżniej poprawiasz protio i tebu ? Przecież pictor jest już na tyle mocny że raczej poprawka wydaję się być zbędna . Ciekawe jaki plon da ten z lewej strony ,siany 2 tygodnie później niż ten po prawej , na dodatek bez nawozu pod korzeń , bo wyskoczyła szybka dzierżawa , a chciałem zasiać jak było okienko między deszczem . Druga sprawa to nie wiem czym była pryskania pszenica w przed plonie  , bo te środki rzepaku jakieś takie nie bardzo 

IMG_20211218_135833.jpg

Żeby nasiona sie zwróciły z tego po lewej🤣
zapros jakiegoś ,,doradcę” na opowiada bajek co mu podać i powie ze bedzie 5 ton panie🤣

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Żeby nasiona sie zwróciły z tego po lewej🤣
zapros jakiegoś ,,doradcę” na opowiada bajek co mu podać i powie ze bedzie 5 ton panie🤣

Nasiona się zwrócą bo kosztowały mnie ok. 30 złotych na hektar na ten z prawej i lewej strony . A tak na poważnie , to jeśli przetrzyma zimę  to minimum 2,5 tony/ha na pewno będzie , a bardziej obstawiam 3 tony jak jakiś grad czy coś takiego nie wystąpi .  Do postu powyżej . U mnie ten słaby rzepak z lewej jako jedyny nie był pryskany comand+metazachlor , tylko nalistnie nawigator +metazachlor 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

wiele w życiu widziałem i ten rzadki może dać lepszy plon bez chorób, niż kapusta po prawej

Ja tam kapusty nie widzę , nie wyski ,ładnie siedzi przy ziemi, na lewo bardziej kolorowy i metry gołej ziemi

Opublikowano
23 minuty temu, Samsung123321 napisał:

Zobaczymy czy wytrzyma zimę. Mam duzy problem z sarnami niestety... 

Screenshot_20211218-213452_Gallery.jpg

Nie tylko Ty, u mnie i lesie czasem przychodzą, co dzień i w nocy wychodzi bo patrzeć nie mogę. Będę składał pismo z wiosny do koła łowieckiego, dzwoniłem raz widzę olewają temat.

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Ja tam kapusty nie widzę , nie wyski ,ładnie siedzi przy ziemi, na lewo bardziej kolorowy i metry gołej ziemi

Tak jest jak piszesz  , kapusty nie ma , położony na ziemi że jest do kostek , a ten na lewo obsadę ma myślę że dobrą , bo pewnie z 30 -35 sztuk , tylko że dużo mniejszy i bardzo kolorowy , ale mimo to ma od 6 do nawet 9 liści .z innego ujęcia wygląda tak

IMG_20211218_135844.jpg

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, mysza103 napisał:

Tak jest jak piszesz  , kapusty nie ma , położony na ziemi że jest do kostek , a ten na lewo obsadę ma myślę że dobrą , bo pewnie z 30 -35 sztuk , tylko że dużo mniejszy i bardzo kolorowy , ale mimo to ma od 6 do nawet 9 liści .z innego ujęcia wygląda tak

IMG_20211218_135844.jpg

Ten obsada wystarczy,nie za duży ,ale warto go zostawić ,na poprzednim zdjęci ten na lewo wygloda dużooooooooooooooo gorzej, tyle białych kamieniu masz na polach ,wygląda jakby zasiany po zaoranej polnej drodze,usypanej kanieniem, u nas tak maja niektórzy co podorują drogi

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

U nas w okolicy niema takich słabych, ja mam w obsadzie około 40 szt, ale duży rozbudowany

Opublikowano

Żeby ten, rzepak powyżej dał 2-2,5 tony to musi być na prawdę sprzyjającą wiosna..  Obsada obsadą, ale połowa z niego już ma bardzo duży niedobór azotu, lub co gorsza opierdzielony korzen, dokładamy do tego nową dzialke, która zapewne ma zaniedbane składniki na niskim poziomie, bo inaczej kto by ja oddał w dzierżawę na szybko

Nie odbieraj tego jako atak, bo nie o to mi chodzi. I z ciekawości jaki masz na niego plan na wiosnę? 

Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

IMG_20211218_135844.jpg

Powyrywaj parę sztuk i zobacz jak korzeń wygląda. Jak tu śmietka zjadła korzeń to nie będzie nawet tony. 

Przy takich niedoborach i pewnie pH niskim to raczej pług zostaje i kukurydza.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Ziel napisał:

Weź to przesiej jakimś z zbożem jarym.

Może nie ładnie się wyrażę , ale durny jesteś z tym przesiewaniem , na wiosnę będę robił co miesiąc zdjęcie z tego pola i będzie ci się buzia otwierać coraz bardziej z niedowierzania że to ten rzepak co kazałeś przesiewać .

2 godziny temu, miwigos napisał:

Ten obsada wystarczy,nie za duży ,ale warto go zostawić ,na poprzednim zdjęci ten na lewo wygloda dużooooooooooooooo gorzej, tyle białych kamieniu masz na polach ,wygląda jakby zasiany po zaoranej polnej drodze,usypanej kanieniem, u nas tak maja niektórzy co podoruhą drogi

Te ziemia to rędzina , a te kamienie co widzisz to jest kamień wapienny , u nas zwany opoką , i w tych ziemiach podglebie tak po prostu wygląda że jest sam ten kamień na 20 - 30 - 40 cm poniżej ziemi , zależy od klasy gleby , im lepsza klasa to głębokość ziemi ornej jest większa . I tu bez żadnych badań można stwierdzić że PH jest w przedziale 7,3 - 7,6 .

1 godzinę temu, szymonidas9 napisał:

Żeby ten, rzepak powyżej dał 2-2,5 tony to musi być na prawdę sprzyjającą wiosna..  Obsada obsadą, ale połowa z niego już ma bardzo duży niedobór azotu, lub co gorsza opierdzielony korzen, dokładamy do tego nową dzialke, która zapewne ma zaniedbane składniki na niskim poziomie, bo inaczej kto by ja oddał w dzierżawę na szybko

Nie odbieraj tego jako atak, bo nie o to mi chodzi. I z ciekawości jaki masz na niego plan na wiosnę? 

No cóż na szybko można oddać również z innych powodów , jak np. śmierć rolnika , i to zdjęcie co wstawiałem wcześniej po prawo lepszy po lewo gorszy to to jest to samo pole tylko że po prawo ja już wiosną siałem pszenicę jarą , a po lewo już rosła pszenica , więc dzieci tego rolnika jeszcze ją sobie zebrały .choć nie ukrywam że właściciel jakoś bardzo sypał nawozy  , po prostu dawał tyle ile daje z 50-70 % rolników . ps. jeszcze co do planów na wiosnę to tak samo jak i na rzepaki które wyglądają dobrze i bardzo dobrze czyli  150-200kg siarczan magnezu , 180 -200N w jednym podaniu w rsm26 i póżniej  już standardowo micro , grzybówki , robaki 

@kibix korzeń w 80% jest zdrowiutki a ph to jak widzisz wyżej aż za wysokie

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
59 minut temu, mysza103 napisał:

Może nie ładnie się wyrażę , ale durny jesteś z tym przesiewaniem , na wiosnę będę robił co miesiąc zdjęcie z tego pola i będzie ci się buzia otwierać coraz bardziej z niedowierzania że to ten rzepak co kazałeś przesiewać .

Te ziemia to rędzina , a te kamienie co widzisz to jest kamień wapienny , u nas zwany opoką , i w tych ziemiach podglebie tak po prostu wygląda że jest sam ten kamień na 20 - 30 - 40 cm poniżej ziemi , zależy od klasy gleby , im lepsza klasa to głębokość ziemi ornej jest większa . I tu bez żadnych badań można stwierdzić że PH jest w przedziale 7,3 - 7,6 .

No cóż na szybko można oddać również z innych powodów , jak np. śmierć rolnika , i to zdjęcie co wstawiałem wcześniej po prawo lepszy po lewo gorszy to to jest to samo pole tylko że po prawo ja już wiosną siałem pszenicę jarą , a po lewo już rosła pszenica , więc dzieci tego rolnika jeszcze ją sobie zebrały .choć nie ukrywam że właściciel jakoś bardzo sypał nawozy  , po prostu dawał tyle ile daje z 50-70 % rolników . ps. jeszcze co do planów na wiosnę to tak samo jak i na rzepaki które wyglądają dobrze i bardzo dobrze czyli  150-200kg siarczan magnezu , 180 -200N w jednym podaniu w rsm26 i póżniej  już standardowo micro , grzybówki , robaki 

@kibix korzeń w 80% jest zdrowiutki a ph to jak widzisz wyżej aż za wysokie

Stosujesz siarczan magnezu z siarkopolu ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v