Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, metrax12 napisał:

Jeśli chodzi o fioletowe liście po regulatorach, faktycznie robią się, ale te nowe (ze środka), nie brzegi starych liści.

wiesz może czy to jakoś bardzo negatywnie wpłynie na rzepak i czy może po czasie to zejdzie ?

Opublikowano
Kubawww napisał:

12 minut temu, Uziu92 napisał:

a jak jest najstarszy liść żółty taki przyschnięty to co to oznacza ?

Brak azotu 

na poprzeczce takie rośliny są i niektóre jeszcze mają fiolet czyli brak fosforu , myślę że to przez ubitą glebę albo faktycznie brak , przedsiewnie dostał ok 35-40 N + to co z pulpy

Opublikowano

A nitromag czy cos w stylu moze pomoc? Mam podobny problem na czesci plantacji ze trzeba by podgonic.

8 minut temu, akmaly napisał:

Saletra w październiku?

U mnie sasiad cos wczoraj sial na rzepak. Podobno saletre. Swiecie przekonanybze zadziala bo juz tak podobno testowo robil.

Opublikowano (edytowane)

Pytasz o fioletowy środek rośliny? Zależy od dawki, głównie Caryxa, bo on najbardziej powoduje przebarwienia. Jak dasz 1,0 l, przyjdą niskie temperatury (w okolicy 0 st) rośliny na pewno mocno to odczują. Caryx powoduje karłowacenie młodych liści, i to raczej jest normalny objaw (ale nie zbytnie karłowacenie).

Na jesieni lepiej dawać mocznik pod korzeń, rzepak skorzysta z niego w późniejszym czasie (wtedy gdy cierpi na niedobory).

Edytowane przez metrax12
Opublikowano
19 minut temu, tomhim1 napisał:

Słaby Rzepak pogoniła by z pewnością saletra 100kg. ale przy obecnych cenach to bardzo drogi zabieg. 

Rozmawiałem ze znajomym handlowcem to nie zalecał teraz azotu siać, jak już  to odżywka i tyle. Ten tydzień w nocy ma być cieplej to można bedzie prysnąć skracanie +odrzywka.

Opublikowano
1 minutę temu, metrax12 napisał:

Pytasz o fioletowy środek rośliny? Zależy od dawki, głównie Caryxa, bo on najbardziej powoduje przebarwienia. Jak dasz 1,0 l, przyjdą niskie temperatury (w okolicy 0 st) rośliny na pewno mocno to odczują. Caryx powoduje karłowacenie młodych liści, i to raczej jest normalny objaw (ale nie zbytnie karłowacenie).

dałem 0,8 i trochę tebu teraz mają być cieplejsze noce to może mu się polepszy 

Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Rozmawiałem ze znajomym handlowcem to nie zalecał teraz azotu siać, jak już  to odżywka i tyle. Ten tydzień w nocy ma być cieplej to można bedzie prysnąć skracanie +odrzywka.

Tak i środki od niego. Ja testowałem już nie raz ja pryskalem a kolega siał nawóz u mnie nie pomogło nie zaszkodziło ale efektu łał nie było a tam saletra goniła go i mój później zrobił się czerwony a kolegi nie. A termin wcale nie jest późny na azot zima przychodzi późno lub wcale a rzepak będzie rósł .

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 minutę temu, Uziu92 napisał:

ja jeszcze nie pryskalem niczym prócz chwastów , jak będzie ciepło to pójdzie dopiero regulacja, siarczan i mikroelementy

Kiedyś siałeś ile masz lisci?

25 sierpień , liści 5-6 przeważnie

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomhim1 napisał:

Tak i środki od niego. Ja testowałem już nie raz ja pryskalem a kolega siał nawóz u mnie nie pomogło nie zaszkodziło ale efektu łał nie było a tam saletra goniła go i mój później zrobił się czerwony a kolegi nie. A termin wcale nie jest późny na azot zima przychodzi późno lub wcale a rzepak będzie rósł .

Myślę że zima będzie, kiedy to nikt nie wie. 

Coś zawszę biore od niego jak ma w dobrej cenie, jedyne co żałuję że nie wziąłem saletry w lipcu jak namawiał mnie przy cenie 1250zl😬

Mam rzepak pierwszy rok i azot dałem przed siewem, na ten moment chyba jest ok bo zielony.

3 minuty temu, Uziu92 napisał:

25 sierpień , liści 5-6 przeważnie

To chyba dobry czas na skracanie🤔

Opublikowano (edytowane)

Jakieś 40kg, troche też dałem na scietą słomę na tej działce ale to z miesiąc przed siewem.

Sasiad zastanawia się czy podlac gnojowicą od krów rozcienczoną na połowę z wodą teraz, praktykował ktoś z was taki zabieg?

Edytowane przez GRZES1545
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v