Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, mathewc385 napisał:

Panowie krokiem pytanie. Labrador 1L na jednoliscienne + 0,5 Caryx + 0,5 Tebu + perytroid + 1,5 Litra Boru (Bormax). Można pryskac taka mieszanka rzepak e fazie 6 lisci? Jeśli nie bardzo to co z czym połączyć?

ktoś wyżej mówił że taka mieszanina nie zadziałała. Ja podzieliłem- teraz labrador a później cała reszta którą wymieniłeś.

Opublikowano

Witam myślę rzucić coś mojemu rzepakowi azotu jest w fazie 2 liści właściwych i pytanie ile  rozsiać na hektar i co będzie lepsze np saletra czy saletrzak  

Opublikowano
32 minuty temu, mathewc385 napisał:

Panowie krokiem pytanie. Labrador 1L na jednoliscienne + 0,5 Caryx + 0,5 Tebu + perytroid + 1,5 Litra Boru (Bormax). Można pryskac taka mieszanka rzepak e fazie 6 lisci? Jeśli nie bardzo to co z czym połączyć?

Wcześniej pytałem i raczej koledzy odradzali mieszania herbicydów z micro dlatego ja zrobiłem Agil + robak a 4 dni później Caryx + micro

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, ma123 napisał:

Witam myślę rzucić coś mojemu rzepakowi azotu jest w fazie 2 liści właściwych i pytanie ile  rozsiać na hektar i co będzie lepsze np saletra czy saletrzak  

Dzisiaj rozsiałem mocznik z urezą po 150kg/ha. Faza rzepaku jak u Ciebie

• Root Admin
Opublikowano
koniu napisał:

2 minuty temu, ma123 napisał:

Dzisiaj rozsiałem mocznik z urezą po 150kg/ha. Faza rzepaku jak u Ciebie

wow, dużo. mi się wydawało że 100l rsm czyli 40kg n to już dużo, a ty prawie 70kg pokazuj fotki zima i z wczesnej wiosny

Opublikowano

Nic mu nie będzie. W tym roku wysiałem jedynie 40 kg azotu przed siewem, ale w poprzednich 2 latach szlo prawie 100 kg. Wyglądał cudownie, zimował bardzo dobrze. Wydaje mi się, że było to za dużo, a ten rok z powodu ceny, ograniczył moje zapędy azotowe.

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

wow, dużo. mi się wydawało że 100l rsm czyli 40kg n to już dużo, a ty prawie 70kg pokazuj fotki zima i z wczesnej wiosny

A zeszłym sezonie dawałem coś pod 120kg/ha na normalnie rosnący nie obgryziony przez pchełke rzepak i było bardzo dobrze pod względem przezimowania i plonu. Teraz zobaczymy jak będzie na jesień, puki co są dwa, gdzies tam trzy liście. Obok przez droge mam liniówke i ewidentnie ma mniej uszkodzeń. Można gdybać czy to dzięki większej obsadzie czy może odmiana mniej smaczna dla pchełki ;)

Opublikowano
10 godzin temu, mathewc385 napisał:

Można łączyć. 

11 godzin temu, yacenty napisał:

0.3 i 1.8 nie zrobiło wrażenia na rzepaku - przynajmniej takiego optycznego. Na te późne rzepaki bede dawał 0.33 i 1.6

0.2 starczy.

Opublikowano
9 godzin temu, ZELKOW napisał:

to ładnie i u mnie na najlepszych poalch poredukowały ovsade

No właśnie i u mnie na dobrej glebie. Zgruberuje na jesień i wiosna posieje tam groch 

• Root Admin
Opublikowano
18 minut temu, Tomek90 napisał:

0.2 starczy.

do zeszłego roku tak myslalem, w tym roku idzie dużo więcej. zaczynałem od 0.25, skończe na 0.33, dam później znać co i jak

25 minut temu, koniu napisał:

A zeszłym sezonie dawałem coś pod 120kg/ha na normalnie rosnący nie obgryziony przez pchełke rzepak i było bardzo dobrze pod względem przezimowania i plonu. Teraz zobaczymy jak będzie na jesień, puki co są dwa, gdzies tam trzy liście. Obok przez droge mam liniówke i ewidentnie ma mniej uszkodzeń. Można gdybać czy to dzięki większej obsadzie czy może odmiana mniej smaczna dla pchełki ;)

a nie masz tam gorszych sąsiadów? ja mam problem i to gigantyczny problem obok sąsiadów którzy opuścili ziemię

Opublikowano

Nie, obok mam swoją posianą pszenice i rzepak sąsiada. Tam gdzie najmniej zgryziona ta liniówka to obok jest kukurydza i stalerzowane rzepaczysko. Takze teoretycznie powinien być bardziej narażony. Zaprawy te same. Mniejsza o to. Ładnie pada od samego :D

Opublikowano
23 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A gdyby tak miedzę przed siewem wypryskac glifo może tego dziadostwa by nie było 🤔

To nie tylko problem miedz. Na tym polu obok był tytoń, tam tego dziadostwa siedzi bardzo dużo. Może teraz jak już zlikwidowany to będzie tego mniej. Na drugim polu ta sama sytuacja tylko u sąsiada łąka. I też zjedzone. 

Opublikowano
11 godzin temu, Mirek1987pq napisał:

Czy na taki rzepak 120g tebu wystarczy jako regulator bo mam obawy ?

IMG_20210927_140144.jpg

Co najmniej po 0,5 caryxu i oriusa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v